BREAKING

21

Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το Nokia PureView 808. Τον επαναστάτη με φωτογραφική αιτία

Όταν παρουσιάστηκε το iPhone το 2007, έδωσε μια γερή γροθιά στο κατεστημένο της κινητής τηλεφωνίας. Ήταν σαν να ζούσαμε στο Βόρειο πόλο, πνιγμένοι στο σκοτάδι και ξαφνικά, από το πουθενά, βγήκε ο ήλιος. Ξημέρωσε.Στην ίδια λογική θεωρώ ότι το Nokia PureView 808 είναι το smartphone της χρονιάς. Όχι με τα αυστηρά κριτήρια ενός θεσμού που μπαίνουν ένας σκασμός παράγοντες μέσα. Αλλά με το χέρι στην καρδιά. Το φιλανδικό τηλέφωνο είναι σαν την καψούρα με διαστημική γκόμενα. Δεν την ερωτεύεσαι απαραίτητα γιατί η εμφάνιση της σε εντυπωσιάζει, αλλά γιατί έχει αυτό το κάτι που συνήθως δυσκολεύεσαι να περιγράψεις με λόγια.

Προσωπικά το τοποθετώ στην ποιότητα της κατασκευής και στην κάμερα. Ταυτόχρονα, όπως και όλα τα υπόλοιπα τεχνολογικά επιτεύγματα, το PureView έχει μειονεκτήματα. Είναι αδύνατο ας πούμε να παραβλέψεις τις σημαντικές ελλείψεις του Symbian λειτουργικού. Μπορεί σε μια εποχή που τα smartphones ήταν παρεξηγημένη έννοια, η Nokia να κυκλοφορούσε το ανεπανάληπτο 7650, όμως σήμερα προέχουν άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα το smoothness ή στα πόσα taps συντάσσεις ένα SMS.

Ά, μια που το ανέφερα. Δεν υπάρχει πιο σπαστικό πράγμα από το να ενεργοποιήσεις το GPS στο PureView: πρέπει να πατήσεις το πλήκτρο με το μενού, να βρεις το εικονίδιο με τις ρυθμίσεις, να θυμηθείς να επιλέξεις τα προσωπικά δεδομένα (μόνο αν το έχεις κάνει ήδη καμιά δεκαριά φορές) και μετά να ενεργοποιήσεις την “εύρεση της θέσης μου”. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει αν προσπαθήσεις να αλλάξεις γλώσσα στον browser, στον τηλεφωνικό κατάλογο ή στα μηνύματα: θα πρέπει πρώτα να κάνεις κλικ στο σύμβολο με τις τρεις γραμμές, να πλοηγηθείς στις διαθέσιμες επιλογές και στο τέλος να μεταβείς από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και τούμπαλιν. Λεπτομέρειες θα πεις. Ίσως, αν το άρθρο είχε γραφτεί το 2007...

Το βέβαιο είναι ότι το 808 χρησιμοποιεί τον δικό του τρόπο για να σε φτιάξει. Έχει μια οθόνη που παρά τη χαμηλή ανάλυση (640x360 pixels) είναι ερωτεύσιμη και η κατασκευή εντυπωσιάζει συνολικά. Χωρίς πλάκα, μετά το HTC One X, αυτό πρέπει να είναι το πιο καλοφτιαγμένο κινητό που δοκιμάζω και δεν χρησιμοποιεί μέταλλο. Παράλληλα, μεταφέρει μια εκπληκτική αίσθηση στο χέρι, που μετά το iPhone δεν θα την βρεις πουθενά στην πιάτσα – και ας λένε οι περισσότεροι ότι είναι πολύ βαρύ. Επίσης, αξίζει να γνωρίζεις ότι το PureView είναι καταρχήν ένα καλό τηλέφωνο. Το πακέτο ακουστικό-μικρόφωνο αριστεύει, ενώ η λήψη σήματος θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια στις βασικές αρχές της επικοινωνίας. Κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους Φινλανδούς στον συγκεκριμένο τομέα. Τέλεια και... PureView.

Όμως τι κάθομαι και λέω; Το να ενσωματώνεις μια κάμερα 41MP είναι από μόνο του μια στιγμή ορόσημο. Στο δίλημμα ψηφιακό ή οπτικό ζουμ, οι μηχανικοί της Nokia απάντησαν το πρώτο, γιατί πέραν των δεδομένων περί χαμηλότερου κόστους, ευκολίας χρήσης και περιορισμένου όγκου, εδώ υπήρχε και μια πρόκληση: να επαναπροσδιοριστεί το όριο για τα πόσα megapixels μπορούν να στριμωχτούν σε έναν αισθητήρα smartphone, χωρίς να θυμίζει ανέκδοτο κάθε φορά που πατάς το κλείστρο.

Παρεμπιπτόντως είναι τεράστια ευκολία να μην πατιέται εύκολα το πλαϊνό πλήκτρο, παρά μόνο αν έχεις αποφασίσει πραγματικά να βγάλεις μια photo. Δηλαδή την ιερή στιγμή που το Nokia PureView 808 δεν κάνει απλά και μόνο επίδειξη δυνάμεων, αλλά απαξιώνει ακόμη και wannabe DSLR’s. Διάβασε αν θέλεις το συγκριτικό που έκαναν οι συνάδελφοι στο gsmarena και θα καταλάβεις... Μέχρι και σε micro four thirds Olympus ρίχνει ο Φινλανδός. Το θέμα πάντως δεν είναι να μπεις στο τριπάκι των megapixels, αλλά να εκτιμήσεις την φωτογραφική ποιότητα που χωρίς καμία υπερβολή είναι η καλύτερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κινητό. Όχι με διαφορά, αλλά με χαοτική απόσταση. Μόνο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το 808 τα βρίσκει σκούρα, αλλά και αυτό αν το συγκρίνεις με digital cameras.

Στο 99,9% των περιπτώσεων που απομένουν θα σε καλύψει και με το παραπάνω, ενώ για πρώτη φορά η ατάκα «αφήνω την φωτογραφική σπίτι» αποκτάει νόημα. Επίσης, το Nokia 808 δίνει πολλές δυνατότητες και ρυθμιστικά, που πέρα από τα κλασσικά για ISO, φλας και φωτεινότητα, επιτρέπει την ρύθμιση της ανάλυσης από τα 3 μέχρι και τα 38MP σε κάδρο 4:3. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ένα αρχείο μεγέθους κάτω του 1ΜB, ενώ στη δεύτερη θα δεις μέχρι και 10 ή 11MB, αναλόγως θέματος, που και πάλι είναι ένα αποδεκτό μέγεθος για να σταλεί μέσω email.

Μιας που το έφερε η κουβέντα, τα 16GB εσωτερικού χώρου του PureView υπερεπαρκούν, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική της microSD για να μην ξεμείνεις ποτέ από χώρο. Θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλάω με τις ώρες για την κάμερα, αλλά επειδή είμαι δημοσιογράφος τεχνολογίας και ουχί φωτογράφος, θα σου μιλήσω για μερικά  ενδιαφέροντα τεχνικά. Όπως για τα 512ΜΒ μνήμης RAM ή για τον επεξεργαστή, που παρότι μονοπύρηνος στα 1,3GHz, κάνει το Symbian να πετάει. Ελάχιστες φορές παρατήρησα καθυστερήσεις, αν και κάποιες άλλες το κινητό ψιλοσκάλωνε και ήθελε reset. Αν θέλω να είμαι αντικειμενικός πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό OS μοιάζει ανταγωνιστικό, που σημαίνει ότι αν η Nokia δεν το εγκατέλειπε (και ας μέμφεται όποιον αναφέρει το αντίθετο), θα μπορούσε να σταθεί με λίγη προσπάθεια απέναντι στον κάθε Αμερικάνο.

Η πλάκα είναι επίσης ότι με το 808, παίρνεις out of the box τα πάντα. Από Shazam μέχρι Office Mobile (να και ένα καλό της συνεργασίας με τη Microsoft), είναι όλα εδώ, για να δουλεύεις ξεχνώντας το downloading. Τοποθετείς την κάρτα microSIM, βάζεις και την μπαταρία στα 1.400mAh, κλείνεις το θεόχοντρο καπάκι με την NFC ένδειξη και end of story. Με το καλημέρα δηλαδή αποκτάς εφαρμογή πλοήγησης, applications παντός καιρού και γενικά οτιδήποτε χρειάζεσαι σε ένα σύγχρονο smartphone, χωρίς να είσαι απαραίτητα συνεχώς online. Αλλά και online να είσαι, και να τραβάς φωτογραφίες/βίντεο και να πειραματίζεσαι με τους λογαριασμούς email (tip: για να συγχρονίσεις επαφές από το Gmail πρέπει οπωσδήποτε να σετάρεις έναν Exchange account), θα δεις ένα 24ώρο χρήσης ή στην χειρότερη θα βγάλεις μια εργάσιμη ημέρα χωρίς τον φορτιστή.


Πρωτού κλείσω πάντως με το κατεβατό, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι ακόμη. Στο ότι το PureView είναι καταρχήν ένα ελκυστικό κινητό. Ναι, με όλα τα του τα μειονεκτήματα, με τις παραξενιές του Symbian, με μια οθόνη που δεν είναι 720p (αλλά έχει κορυφαία απεικόνιση και διαβάζει απρόσμενα καλά στον ήλιο) και με ένα κορμί πάχους 14 χιλιοστών γεμάτο καμπύλες, άρα και ποθητό. Μπορεί να πήρε πέντε χρόνια στους Φινλανδούς να φέρουν στη ζωή αυτό το φωτογραφικό θαύμα, αλλά κάτι μου λέει ότι άξιζε τον κόπο. Εκεί που όλοι οι άλλοι κατασκευαστές αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, ο θρασύς γίγαντας ξυπνάει από το λήθαργο και κάνει τη διαφορά. Προσωπικά έχω επιλέξει ήδη να μεταφέρω όπου πηγαίνω το μαύρο 808. Αφού του εξασφάλισα πρώτα μια ξεχωριστή θέση στο δικό μου hall of fame. Εσύ φτιάξε το δικό σου.

 

Specs: Nokia PureView 808 (€650)

Λειτουργικό Symbian Belle
Επεξεργαστής 1,3GHz
Μνήμη 16GB storage, 512MB RAM, microSD
Οθόνη 4" AMOLED ClearBlack πολλαπλής αφής, 640x360 pixels
Κάμερα 41MP (οπίσθια), 0,3MP (πρόσθια)
Συνδεσιμότητα microUSB, microHDMI, A-GPS, HSDPA, NFC, Wi-Fi, Bluetooth, FM radio, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
Αυτονομία 465 ώρες αναμονή, 660 λεπτά ομιλία
Διαστάσεις 123,9 x 60,2 x 13,9 χιλ.
Βάρος 169 γραμ.

 

Δες τώρα και το hands-on βίντεο μαζί με τα δείγματα φωτογραφιών που ακολουθούν


Αυτά είναι δείγματα φωτογραφιών με την κάμερα του Nokia PureView 808. Αν κάνεις κλικ πάνω τους, θα τα δες σε μεγάλο μέγεθος. Απόλαυσέ το...

20 Comments

 • switchknife
  24 Αυγούστου 2012 at 23:05

  πόσα σου έδωσε η ΝΟΚΙΑ για το review ?
  τέτοιο γλύψιμο δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου
  Έλεος

 • cyclops
  8 Ιουλίου 2012 at 01:12

  Λυσάξατε με το λειτουργικό. Μα έλεος εντελώς όμως. Αν δε θέλετε Symbian ρε παιδιά, μην παίρνετε. Επίσης τι να την κάνω την 720p οθόνη που έχουν πολλές νέες Android ναυαρχίδες αν δε μπορώ να διαβάσω ΤΙΠΟΤΑ κάτω από τον ήλιο, που πληροφοριακά στην Ελλάδα έχουμε 300 μέρες το χρόνο.
  Τι να τους κάνω τους 2 ή 4 πυρήνες και την 2GB RAM αν το λειτουργικό μου δεν τα χρειάζεται.
  Μην γίνεστε βικτίμια κυνηγώντας ό,τι σας πασάρει η κάθε Σάμμυ, Άππλ και πάει λέγοντας.

  Η καραμελίτσα του στυλ: «Τι να την κάνω την κάμερα στο κινητό; Παίρνω μια φωτογραφική καλύτερα.» έχει λιώσει προ πολλού. Με την ίδια λογική πάρε μια φωτογραφική μαζί σου, επίσης ξεχωριστό mp3/mp4 player, GPS, tablet για internet, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο. Α, ψάξε και βρες και μία καλή βαλίτσα για να τα χωρέσεις.
  Επίσης, κάτι λέει που η καμπάνια προώθησης του iPhone 4s στηρίχθηκε σε δύο κυρίως στοιχεία του: την καταπληκτική κάμερά του (εδώ γελάμε) και το iCloud.
  Τέλος, πάω στοίχημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων κράζουν τη Nokia και το Symbian είτε δεν έχουν πιάσει ποτέ τους τέτοια συσκευή, είτε η τελευταία τους επαφή με Symbian ήταν όταν είχαν το Ν95 ή κάτι παρόμοιο.

  Το μόνο μείον είναι η υψηλότατη τιμολόγησή του, για την οποία είμαι σίγουρος ότι έχει βάλει το χεράκι του ο κύριος Έλοπας. Αν περνούσε από το χέρι του δεν θα έβγαινε ποτέ αυτή η συσκευή στην αγορά. Εξάλλου τίποτα που έχει επάνω του το λογότυπο Nokia δεν πρέπει να πουλήσει πιο πάνω από τα Lumia.

 • Άγγελος Σφακιανάκης
  6 Ιουλίου 2012 at 10:10

  @venisk: Δεν είναι δική μου η μανία της σύγκρισης με το iPhone. Το κοινό την καλλιεργεί.
  @icecube: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 • icecube
  5 Ιουλίου 2012 at 19:35

  η νοκια με το 808 ηθελε να λυσει το προβλημα του οπτικου ζουμ απο το οποιο επασχαν οι καμερες των κινητων εξου και τα 41 μεγαπιξελ που με συνδυασμο αλγοριθμων της, πετυχαινει το απιστευτο 4χ ζουμ χωρις καμια απωλεια! αν παλι δεν θες μια φωτο 12 με 15 mb, εκει χρησιμοποιεις το pureview το οποιο σου προσφερει ιδια αποτελεσματα! με 8,5,3,μεγαπιξελ που «χωρουν» την ποιοτητα των 41! ολα αυτα με αποκλειστηκη gpu μονο για την καμερα + την gpu του 808 + τον επεξεργαστη του… και ολα αυτα με τι; το symbian… τωρα σαν κινητο 1)δεν χρειαζετε hd οθονη καθως η clear black amoled δεν εχει να ζηλεψει τιποτα (δειτε βιντεο hd που τραβηχτηκαν με αυτο θα παθετε πλακα) 2)τραβαει 1080p βιντεο σε πραγματικο χρονο (αν δεν ξερετε μαθετε τι ειναι) με εγραφη ηχου ποιοτητας cd (δεν υπαρχει αυτο σε αλλο κινητο) 3)καινουργιος browser ποιανει ειδιες ταχυτητες με αυτες του android(προσφατες μετρησεις) με πληρη υποστηριξη html 5(ωπα,.. προς τα κει δε παει η adobe,..xa,xa) 4)ψηφιακος ηχος στο μεγαφωνο συν 5.1 καναλια στα ακουστικα (τι;… δεν υπαρχει σε αλλο κινητο…) 6)»παιζει» καθε μορφη ηχου και εικονας (δεν χρειαζεται να ψαχνεις στο play store για media player…-καρφακι- 7) ηδη εχει βγει η nokia feature pack 2, στην οποια μεταξυ αλλων εχει και βελτιωμενο πληκτρολογιο με «πληκτρο» εναλαγης γλωσων! αντε κραξτε τιποτα αλλο γιατι με το 808 ειστε ΑΣΧΕΤΟΙ. Κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ εξαιρετη παρουσιαση!

 • venisk
  4 Ιουλίου 2012 at 11:07

  Κρίμα τον κόπο σου αν και το κείμενο ήταν γενικά ωραίο με εξαίρεση αυτή την μανία να αναφέρεις πάντα το iphone. για ένα κινητό του 2007 που κάνει για να ανοίξει ο browser από το 1:25 μέχρι το 2:09 και στο τέλος το κλείνεις, δεν αξίζει ούτε ένα ευρώ. Όποιος θέλει ποιότητα και φωτογραφία αγοράζει φωτογραφική μηχανή όχι μπακατέλες 5ετίας με ανάλυση 640×360 μονοπύρηνο επεξεργαστή με ένα άρρωστο λογισμικό χωρίς υποστήριξη…

 • Άγγελος Σφακιανάκης
  2 Ιουλίου 2012 at 15:02

  @Kostaseg: Κώστα, έστω και αργοπορημένα, υπάρχει τρόπος αποστολής των φωτογραφιών (ακόμη και των προεγκατεστημένων)μέσω Blueooth ή email. Όντως σε καθημερινή χρήση μπορεί να προβληματίσει για αυτό και εγώ το χρησιμοποιώ μόνο ως δεύτερο.
  @apapapapapapa (έχασα το μέτρημα): Έχεις δίκιο για την κάμερα – δικό μου λάθος. Όσον αφορά στις συντομεύσεις, προφανώς και είναι εκεί για να τις αξιοποιήσεις, απλά σε κανένα άλλο κινητό η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη.
  @Nickolas: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά στην εναλλαγή της γλώσσας ήθελα απλά να τονίσω την λογική του Symbian που στο κομμάτι της ευχρηστίας έχει μείνει μερικά χρόνια πίσω.
  @AnakinSkywalker: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  @Cyclops, othessalonikios: Με μπερδέψατε. Τελικά τα παίρνω ή δεν τα παίρνω. Please define…
  @th thessaloniki: Σε ευχαριστώ, επίσης, για τα καλά σου λόγια.

 • othessalonikios
  30 Ιουνίου 2012 at 18:20

  Ενα πραγμα εχω να πω και πιστευω θα καταλαβαιτε…
  Μεχρι τωρα πιστευα οτι το digital life ηταν αντικειμενικο site..ολα για τα φραγκα μαγκες…

 • it.teithe
  28 Ιουνίου 2012 at 22:56

  δεν μπορεσα να κρατηθω με αυτα που ακουσα.Ε-Λ-Ε-Ο-Σ! πρεπει να καταλαβετε οτι το καθε λογισμικο εχει τις δικεσ του ιδιαιτεροτητες(ειμαι φοιτητης πληροφορικης και ασχολουμε με αναλυση λογισμικου)το symbian ειναι το πιο ελαφρυ λογισμικο σε σχεση με τα υπολοιπα Τι να κανει τα 2g ραμ αν μπορει να τρεξει ικανοποιητικα με 512???αν ηθελα να εχω κινητο με 2ghz CPU θα επερνα tablet.επειδη οι αλλες εταιριες πουλανε συσκευες με εξωπραγματικα για το symbian χαρακτηριστικα επειδη το λογισμικο τους ειναι βαρυ δεν με λεει κατι.Επισης δεν ειναι μονο το FM transmitter που εχουν τα νοκια ειναι kai to USB-OTG ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ αλλη εταιρια(σε χαλαει να εχεις keyboard,mouse και οτι αλλο ειναι για θυρα usb στο κινητο???)Αρκετοι θα με βρισουν αλλα θα μαθουν για την ιστορια εχω nokia n8 duall boot symbian belle fp1 kai android 2.3

 • th thessaloniki
  27 Ιουνίου 2012 at 10:57

  kalimera kante anafora sti nokia na to aposyrei… apla:) to kinitaki tha piasei pato se poliseis.. prepei na allazeis sunexeia apo agglika se ellinika to pliktrologio ktl opos leei o kostaseg; kai tora i nokia me oles aytes tis vlakeies pou exei thelei kai me tetoia timi… na poulisei;;; eleos……………………… :) molis xupnisa….kai exo piei kai dyo goulies kafe:) min akouo xaza apo tin nokia ….den mporo.

 • th thessaloniki
  27 Ιουνίου 2012 at 05:44

  h nokia mias kai einai nokia kai oi poliseis tis safos pleon exoun katevei paraaaaa polu….ha mporouse na to dei ligo smart…. exupna kai na xtypisei ton megalo tis antagonisti samsunh kai iphone katevazontas polu tin timi tis…etsi aytos pou agapaei ta nokia giati exoun h alitheia einai anthektikotita sto xrono..kai safos einai kala tilefona.. tha mporouse loipon na to kanei sta 399 to polu omos… kai tah xtypouse polla kinita tilefona tis agoras.. mou kanei i nokia oti den exei kati allo na deixei kai mou evgale mia telia fotografiki mixani se ena kinito pou nomizo kata tin gnomi mou einai ligo axristo..i fotografiki giati kinito agorazeis kai oxi fotografiki… kai tha to po kai safos kai pali me ta 650 eyro pairneis laptop….olokainourgio….ipad3 …. apple pairneis kai tin kaliteri fotografiki… psifiaki ennoeite me ayta ta xrimata kai oxi kinito tilefono.. kai to teleyteo ..einai kai pantoflex… pou leme…mikro alla pantoflex:)apogoiteytika apo tin nokia.. den fanike katholou exupnoi…

 • th thessaloniki
  27 Ιουνίου 2012 at 05:33

  aggele mou polu kalo to reportaz kai antamoivoume safos tin douleia sou.. ennoeite… alla prepei na einai poli mala…s :) o allos na dosei 650……….eyro ti stigmi pou mporeis na pareis ena oraiotato ipad3… ena laptop kainourgias teleyteas texnologias.. samsung… slim laptop parakalo me ayta ta xrimata pire enas filos mou… kai safos me ayta ta xrimata gia osous…agapane ta iphone… opote patos to kinitaki den tha poulisei…me tipota omos mono kai mono gia mia polu kali kamera pou diathetei… exei xali interface… aisxos pliktrologio apo oti eida.. ta eikonidia an allazoun ok ayto einai ++ alla katholou ma katholou prosito.. giati sta idia xrimata ligo parapano exei to olokainourgio samsung galaxy pou gia mena pou exo samsung galaxy me safos amolend othoni palio vevaia pleon to i9000 einai akoma telio..kai den troei kolimata. ayto eimai 10.000 % oti sigoura tah kolaei..an eidika fortoseis kai 100 fotografies mesa.

 • th thessaloniki
  27 Ιουνίου 2012 at 05:08

  690………………………eyro;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;gia nokia;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:)))))))))))))))))) peite tis nokia … na poulisei in etairia…poia eisai agapi mou kai thelis ti na sunagonistis ta iphone se times kai tis samsung;;;; nokia eisai………. 690 eyro enas misthos upallilou…. kai otan se rotane ti kinito exeis; exo ena kainourgio… alla einai NOKIA:) AISXOS …….MARKA… aggele euxaristoume katatopistikotatos alla oxi agapes mou kai 690 euro min xestou…e :) gia nokia.. tosa pou exei kai pou einai nokia kala leei poio pano enas filos tha troei trela kolimata meta apo 5 mines xriseis stantar….kai meta;;; tha klais ta 700 pou edoses… lol :)

 • mokimo
  26 Ιουνίου 2012 at 18:10

  Πεθαμένο και κακοριζικο το Symbian,μας έβγαλε το λάδι να προσθέσει λειτουργίες αυτονόητες σε ios , android.Πεθαμένη και Ξ ΝΟΚΙΑ αφού οίκοι αξιολόγησης την πήγαν σε κατηγορία junk τώρα που έφαγε όλο το μετρητο της.Πολλοί ήδη την λένε Junkia.Να πεις για την αστεία ανάλυση οθόνης αν παραβλεψεις το αρχαίο λειτουργικό;Να πεις για την ανύπαρκτη αγορά εφαρμογών ; Αγοράζεις dslr στα λεφτά αυτά.Σωστά λέει ο φίλος με διόρθωση γιατί να πετάξεις για ένα σκουπίδι 550 ευρώ;Άντε και κινητό με οθόνη 240*320 κάμερα 1 γιγαπιξελ windows3.1 λειτουργικό και
  μόνο 2-3 χιλιάρικα.Να θυμίσουμε και την πίτα με τα πανάκριβα λουμια και την μη αναβάθμιση σε
  wp8.Θα την αφήσει να ρεψει την ΝΟΚΙΑ η μικροσοφτ και θα την αγοράσει τζάμπα.

 • sokel
  26 Ιουνίου 2012 at 14:07

  καμία φωτογραφία χωρίς το pure view στα ονομαστικά 41mp;

 • Cyclops
  26 Ιουνίου 2012 at 11:54

  Υποτίθεται ότι τα σχόλια ελέγχονται από το συντονιστή πριν δημοσιευθούν. Εγώ ρωτάω: αν ύπαρχε σχόλιο ότι το οποιοδήποτε iPhone ή Android κινητό είναι για τα σκουπίδια, θα δημοσιεύονταν;
  Κατά τα άλλα, για ακόμα μία φορά, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει ο συντάκτης, διαφαίνεται το «κόμπλεξ ανωτερότητας» έναντι οποιασδήποτε συσκευής κουβαλάει το «πεθαμένο» Symbian. Δεν χρειάζεται να εκτίθεστε, υπάρχει κόσμος που έχει και ορθή κρίση και αντικειμενικότητα. ;)
  Τέλος, ο συντάκτης «ξέχασε» να αναφέρει ότι η συσκευή εκτός από δέκτη FM, διαθέτει και πομπό, με όποια ευκολία συνοδεύεται αυτό, πράγμα που αν δεν απατώμαι δεν διαθέτει καμία συσκευή πλην Nokia.

 • AnakinSkywalker
  26 Ιουνίου 2012 at 02:06

  Κατατοπιστικότατη παρουσίαση του αστεριού της ΝΟΚΙΑ, μπράβο Άγγελε.

 • Nickolas
  25 Ιουνίου 2012 at 21:47

  Μπράβο Άγγελε πολύ καλό το review και η κάμερα απλά δεν υπάρχει :)
  Τώρα όσον αφορά την εναλλαγή γλώσσας που αναφέρεις, πρώτον υπάρχουν μερικές εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν και να θέσεις για παράδειγμα το κουμπί της έντασης να κάνει την εναλλαγή (ή όποιο άλλο πλήκτρο επιθυμείς), δεύτερον υπάρχει και το swype πληκτρολόγιο που επίσης κατεβάζεις από το store και η εναλλαγή γλώσσας γίνεται με μια απλή κίνηση, χωρίς να μπαίνεις σε μενού και τέτοια.

 • apapapapapapa
  25 Ιουνίου 2012 at 20:48

  Kατ’αρχήν ΔΕΝ καταλαμβάνει χώρο ο φακός (!!) αλλά ο αισθητήρας της κάμερας… Είναι δύο εντελώς διαφορετικά εξαρτήματα. Δεν μιλάμε για έναν αισθητήρα smartphone, εδώ δεν μιλάμε καν για έναν αισθητήρα compact μηχανής, αλλά για κάτι τριπλάσιο σε μέγεθος. Εκτίμησα πάντως το ότι αναφέρεις πως είσαι δημοσιογράφος τεχνολογίας και όχι φωτογράφος.

  Το να απενεργοποιήσεις τα δεδομένα θέσης είναι τόσο απλό όσο 2 κλικ αρκεί να πατήσεις αντίστοιχη συντόμευση στο homescreen σου (άλλωστε πως αλλιώς θα κάνεις χρήση και των έξι homescreen, μόνο με άχρηστες εφαρμογές;). Κατά τα υπόλοιπα η κριτική σου είναι καλή (φάουλ το ότι το τηλέφωνο θέλει reset καθώς από το Belle και μετά το τηλέφωνο θα κάνει μόνο του ρισέτ ΑΝ χρειαστεί). Πάντως κρίνοντας από τα σχόλια που διάβασα, ο ένας νομίζει πως ένα δεκαεξαπύρηνο αντρόιντ με 16 γίγα ραμ ντούαλ τσάνελ είναι καλύτερο (αλήθεια όμως, γιατί ένα σημερινό τετραπύρηνο δεν μπορεί να πιάσει τις μισές ταχύτητες με τις οποίες ο επεξεργαστής του Nokia «δουλεύει» μια φωτό των 11mb?) o δε άλλος έχει μπερδέψει τη βούρτσα με τα wp καθώς εκτός από bluetooth και nfc στο symbian υπάρχει ασύρματη σύνδεση ακόμη και μέσω wifi για αποστολή ή λήψη αρχείων από/σε desktop/laptop κ.ο.κ., θα έλεγα ότι μάλλον πρέπει να ψάξεις για ένα καλύτερο κοινό…

  Φιλικά.

 • Μητσος
  25 Ιουνίου 2012 at 19:30

  ο browser που εχει μεσα, απο οτι διαβασα ειναι Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ εχει κυκλοφορισει σε κινητο. Γενικοτερα περαν της καμερας και της ποιοτητας κατασκευης του, ειναι για τα σκουπιδια, με απειρα κοληματα, πολλα reset, και λογισμικο του 2005. Κριμα, γιατι ημουν φανατικος της ΝΟΚΙΑ, αλλα απο το 5110 XpressMusic εμεινε πολλα χρονια πισω.
  690€ για μονοπυρηνο και 512MB RAM? αυτο δεν ειναι στρατηγικη μαρκετινγκ, ειναι εμπορικη αυτοκτονια!

 • Kostaseg (te_salat)
  25 Ιουνίου 2012 at 15:48

  Αγγελε το έπιασα στα χέρια μου πριν 2-3 μέρες. Πραγματικα όσα γράφεις για ποιότητα κατασκευής δεν είναι υπερβολές. Ειδικα στο μαύρο αν του βάλεις ένα νορμάλ wallpaper δείχνει πολυ σοβαρη συσκευη.
  Να πω την αλήθεια μο πέρασε απο το μυαλό να δώσω το 550€ που κοστίζει εδω αλλα με φοβίζει η καθημερινότητα.
  Αν θέλω 2 λεπτα για να αλλάξω γλώσσα όταν πληκτρολογω ενα mail χαθηκα. Σε όλα τα επαγγελματικά mails μου η εναλλαγή μεταξυ αγγλικών και ελληνικών είναι συνεχής. Μου είναι άχρηστο έτσι στην δουλεια μου.
  Δεύτερον δεν έχω δει κανένα βίντεο με browsing ούτε με τον official browser ούτε με τον opera που θα χρησιμοποιήσει κλασσικά οποίος το πάρει.
  Τρίτον δεν υπάρχει τρόπος ασυρματης αποστολής των φωτογραφιών αν δεν κάνω λάθος.

  Θα το έβλεπα σαν μια καλη λύση μαζι μ ένα μικρο tablet αν υπήρχαν λύσεις επικοινωνίας μεταξυ τους.