BREAKING

Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το Nokia PureView 808. Τον επαναστάτη με φωτογραφική αιτία

Όταν παρουσιάστηκε το iPhone το 2007, έδωσε μια γερή γροθιά στο κατεστημένο της κινητής τηλεφωνίας. Ήταν σαν να ζούσαμε στο Βόρειο πόλο, πνιγμένοι στο σκοτάδι και ξαφνικά, από το πουθενά, βγήκε ο ήλιος. Ξημέρωσε.Στην ίδια λογική θεωρώ ότι το Nokia PureView 808 είναι το smartphone της χρονιάς. Όχι με τα αυστηρά κριτήρια ενός θεσμού που μπαίνουν ένας σκασμός παράγοντες μέσα. Αλλά με το χέρι στην καρδιά. Το φιλανδικό τηλέφωνο είναι σαν την καψούρα με διαστημική γκόμενα. Δεν την ερωτεύεσαι απαραίτητα γιατί η εμφάνιση της σε εντυπωσιάζει, αλλά γιατί έχει αυτό το κάτι που συνήθως δυσκολεύεσαι να περιγράψεις με λόγια.

Προσωπικά το τοποθετώ στην ποιότητα της κατασκευής και στην κάμερα. Ταυτόχρονα, όπως και όλα τα υπόλοιπα τεχνολογικά επιτεύγματα, το PureView έχει μειονεκτήματα. Είναι αδύνατο ας πούμε να παραβλέψεις τις σημαντικές ελλείψεις του Symbian λειτουργικού. Μπορεί σε μια εποχή που τα smartphones ήταν παρεξηγημένη έννοια, η Nokia να κυκλοφορούσε το ανεπανάληπτο 7650, όμως σήμερα προέχουν άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα το smoothness ή στα πόσα taps συντάσσεις ένα SMS.

Ά, μια που το ανέφερα. Δεν υπάρχει πιο σπαστικό πράγμα από το να ενεργοποιήσεις το GPS στο PureView: πρέπει να πατήσεις το πλήκτρο με το μενού, να βρεις το εικονίδιο με τις ρυθμίσεις, να θυμηθείς να επιλέξεις τα προσωπικά δεδομένα (μόνο αν το έχεις κάνει ήδη καμιά δεκαριά φορές) και μετά να ενεργοποιήσεις την “εύρεση της θέσης μου”. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει αν προσπαθήσεις να αλλάξεις γλώσσα στον browser, στον τηλεφωνικό κατάλογο ή στα μηνύματα: θα πρέπει πρώτα να κάνεις κλικ στο σύμβολο με τις τρεις γραμμές, να πλοηγηθείς στις διαθέσιμες επιλογές και στο τέλος να μεταβείς από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και τούμπαλιν. Λεπτομέρειες θα πεις. Ίσως, αν το άρθρο είχε γραφτεί το 2007...

Το βέβαιο είναι ότι το 808 χρησιμοποιεί τον δικό του τρόπο για να σε φτιάξει. Έχει μια οθόνη που παρά τη χαμηλή ανάλυση (640x360 pixels) είναι ερωτεύσιμη και η κατασκευή εντυπωσιάζει συνολικά. Χωρίς πλάκα, μετά το HTC One X, αυτό πρέπει να είναι το πιο καλοφτιαγμένο κινητό που δοκιμάζω και δεν χρησιμοποιεί μέταλλο. Παράλληλα, μεταφέρει μια εκπληκτική αίσθηση στο χέρι, που μετά το iPhone δεν θα την βρεις πουθενά στην πιάτσα – και ας λένε οι περισσότεροι ότι είναι πολύ βαρύ. Επίσης, αξίζει να γνωρίζεις ότι το PureView είναι καταρχήν ένα καλό τηλέφωνο. Το πακέτο ακουστικό-μικρόφωνο αριστεύει, ενώ η λήψη σήματος θα έπρεπε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια στις βασικές αρχές της επικοινωνίας. Κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους Φινλανδούς στον συγκεκριμένο τομέα. Τέλεια και... PureView.

Όμως τι κάθομαι και λέω; Το να ενσωματώνεις μια κάμερα 41MP είναι από μόνο του μια στιγμή ορόσημο. Στο δίλημμα ψηφιακό ή οπτικό ζουμ, οι μηχανικοί της Nokia απάντησαν το πρώτο, γιατί πέραν των δεδομένων περί χαμηλότερου κόστους, ευκολίας χρήσης και περιορισμένου όγκου, εδώ υπήρχε και μια πρόκληση: να επαναπροσδιοριστεί το όριο για τα πόσα megapixels μπορούν να στριμωχτούν σε έναν αισθητήρα smartphone, χωρίς να θυμίζει ανέκδοτο κάθε φορά που πατάς το κλείστρο.

Παρεμπιπτόντως είναι τεράστια ευκολία να μην πατιέται εύκολα το πλαϊνό πλήκτρο, παρά μόνο αν έχεις αποφασίσει πραγματικά να βγάλεις μια photo. Δηλαδή την ιερή στιγμή που το Nokia PureView 808 δεν κάνει απλά και μόνο επίδειξη δυνάμεων, αλλά απαξιώνει ακόμη και wannabe DSLR’s. Διάβασε αν θέλεις το συγκριτικό που έκαναν οι συνάδελφοι στο gsmarena και θα καταλάβεις... Μέχρι και σε micro four thirds Olympus ρίχνει ο Φινλανδός. Το θέμα πάντως δεν είναι να μπεις στο τριπάκι των megapixels, αλλά να εκτιμήσεις την φωτογραφική ποιότητα που χωρίς καμία υπερβολή είναι η καλύτερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κινητό. Όχι με διαφορά, αλλά με χαοτική απόσταση. Μόνο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το 808 τα βρίσκει σκούρα, αλλά και αυτό αν το συγκρίνεις με digital cameras.

Στο 99,9% των περιπτώσεων που απομένουν θα σε καλύψει και με το παραπάνω, ενώ για πρώτη φορά η ατάκα «αφήνω την φωτογραφική σπίτι» αποκτάει νόημα. Επίσης, το Nokia 808 δίνει πολλές δυνατότητες και ρυθμιστικά, που πέρα από τα κλασσικά για ISO, φλας και φωτεινότητα, επιτρέπει την ρύθμιση της ανάλυσης από τα 3 μέχρι και τα 38MP σε κάδρο 4:3. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ένα αρχείο μεγέθους κάτω του 1ΜB, ενώ στη δεύτερη θα δεις μέχρι και 10 ή 11MB, αναλόγως θέματος, που και πάλι είναι ένα αποδεκτό μέγεθος για να σταλεί μέσω email.

Μιας που το έφερε η κουβέντα, τα 16GB εσωτερικού χώρου του PureView υπερεπαρκούν, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική της microSD για να μην ξεμείνεις ποτέ από χώρο. Θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλάω με τις ώρες για την κάμερα, αλλά επειδή είμαι δημοσιογράφος τεχνολογίας και ουχί φωτογράφος, θα σου μιλήσω για μερικά  ενδιαφέροντα τεχνικά. Όπως για τα 512ΜΒ μνήμης RAM ή για τον επεξεργαστή, που παρότι μονοπύρηνος στα 1,3GHz, κάνει το Symbian να πετάει. Ελάχιστες φορές παρατήρησα καθυστερήσεις, αν και κάποιες άλλες το κινητό ψιλοσκάλωνε και ήθελε reset. Αν θέλω να είμαι αντικειμενικός πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό OS μοιάζει ανταγωνιστικό, που σημαίνει ότι αν η Nokia δεν το εγκατέλειπε (και ας μέμφεται όποιον αναφέρει το αντίθετο), θα μπορούσε να σταθεί με λίγη προσπάθεια απέναντι στον κάθε Αμερικάνο.

Η πλάκα είναι επίσης ότι με το 808, παίρνεις out of the box τα πάντα. Από Shazam μέχρι Office Mobile (να και ένα καλό της συνεργασίας με τη Microsoft), είναι όλα εδώ, για να δουλεύεις ξεχνώντας το downloading. Τοποθετείς την κάρτα microSIM, βάζεις και την μπαταρία στα 1.400mAh, κλείνεις το θεόχοντρο καπάκι με την NFC ένδειξη και end of story. Με το καλημέρα δηλαδή αποκτάς εφαρμογή πλοήγησης, applications παντός καιρού και γενικά οτιδήποτε χρειάζεσαι σε ένα σύγχρονο smartphone, χωρίς να είσαι απαραίτητα συνεχώς online. Αλλά και online να είσαι, και να τραβάς φωτογραφίες/βίντεο και να πειραματίζεσαι με τους λογαριασμούς email (tip: για να συγχρονίσεις επαφές από το Gmail πρέπει οπωσδήποτε να σετάρεις έναν Exchange account), θα δεις ένα 24ώρο χρήσης ή στην χειρότερη θα βγάλεις μια εργάσιμη ημέρα χωρίς τον φορτιστή.


Πρωτού κλείσω πάντως με το κατεβατό, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι ακόμη. Στο ότι το PureView είναι καταρχήν ένα ελκυστικό κινητό. Ναι, με όλα τα του τα μειονεκτήματα, με τις παραξενιές του Symbian, με μια οθόνη που δεν είναι 720p (αλλά έχει κορυφαία απεικόνιση και διαβάζει απρόσμενα καλά στον ήλιο) και με ένα κορμί πάχους 14 χιλιοστών γεμάτο καμπύλες, άρα και ποθητό. Μπορεί να πήρε πέντε χρόνια στους Φινλανδούς να φέρουν στη ζωή αυτό το φωτογραφικό θαύμα, αλλά κάτι μου λέει ότι άξιζε τον κόπο. Εκεί που όλοι οι άλλοι κατασκευαστές αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, ο θρασύς γίγαντας ξυπνάει από το λήθαργο και κάνει τη διαφορά. Προσωπικά έχω επιλέξει ήδη να μεταφέρω όπου πηγαίνω το μαύρο 808. Αφού του εξασφάλισα πρώτα μια ξεχωριστή θέση στο δικό μου hall of fame. Εσύ φτιάξε το δικό σου.

 

Specs: Nokia PureView 808 (€650)

Λειτουργικό Symbian Belle
Επεξεργαστής 1,3GHz
Μνήμη 16GB storage, 512MB RAM, microSD
Οθόνη 4" AMOLED ClearBlack πολλαπλής αφής, 640x360 pixels
Κάμερα 41MP (οπίσθια), 0,3MP (πρόσθια)
Συνδεσιμότητα microUSB, microHDMI, A-GPS, HSDPA, NFC, Wi-Fi, Bluetooth, FM radio, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
Αυτονομία 465 ώρες αναμονή, 660 λεπτά ομιλία
Διαστάσεις 123,9 x 60,2 x 13,9 χιλ.
Βάρος 169 γραμ.

 

Δες τώρα και το hands-on βίντεο μαζί με τα δείγματα φωτογραφιών που ακολουθούν


Αυτά είναι δείγματα φωτογραφιών με την κάμερα του Nokia PureView 808. Αν κάνεις κλικ πάνω τους, θα τα δες σε μεγάλο μέγεθος. Απόλαυσέ το...

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment