15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι το Panasonic Eluga d1. Το καλογυαλισμένο die-hard smartphone

    Χάζευα προχθές τα βιντεάκια του Panasonic Eluga στο γιουτούμπ (όπως το αποκαλεί και ένας καλός συνάδελφος). Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δίνουν έμφαση στη dust & waterproof ικανότητα. Μόνο σε ‘κανα δυο στιγμιότυπα γίνεται λόγος για την υποστήριξη NFC και το eco mode, με το τελευταίο να θωρακίζει τις όποιες απώλειες ενέργειας. Αναφέρομαι στο κομμάτι της αυτονομίας, που αν τύχει και ξέρεις να διαβάζεις πίνακες τεχνικών, τα 1.150 mAh της μπαταρίας θα σου φανούν κάπως. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι το Eluga έχει φανταστική ποιότητα. Δεν το πιάνει το μάτι σου αλλά κρατώντας το αισθάνεσαι ότι θα ανταποκριθεί ακόμη και αν είσαι κανίβαλος και του φέρεσαι άγαρμπα (πιο πολύ στο ασημί χρώμα που θυμίζει παλιές καλές εποχές). Στην ίδια λογική δεν αφαιρείται το πίσω κάλυμμα, για αυτό και σου δίνει μια έξτρα σιγουριά στο κράτημα. Γενικά η Ιαπωνική συσκευή δεν κάνει τσικ.

    Το καλό είναι ότι οι άνθρωποι της Panasonic έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στον σχεδιασμό. Μπορεί να μην πρωτοτυπεί, αλλά τραβάει ενστικτωδώς το βλέμμα. Αυτές είναι από τις λίγες περιπτώσεις που χαρακτηρίζεις ένα smartphone «αντκειμενικά» όμορφο. Το μόνο που με παραξένεψε είναι η ύπαρξη ενός χαρτιού στο κάτω μέρος του, το οποίο έχει τυπωμένο τον σειριακό αριθμό. Μην κάνεις το λάθος να το ξεκολλήσεις, απλά χρησιμοποίησε το αυτοκόλλητο που θα βρεις στη συσκευασία για να το καλύψεις. Μια διαδικασία που εμπεριέχει σασπένς και λίγο από do it yourself, ασχέτως αν δεν θα έπρεπε να υπήρχε εξ’ αρχής.

    Η ίδια η συσκευή πάντως, αποτελεί από μόνη της ένα case study. Από τη μια έχεις μια εταιρία σαν την Panasonic που διαπρέπει σε όποιον τομέα καταπιάνεται (από φωτογραφικές μέχρι πλάσμα TV’s), και από την άλλη ένα comeback (τουλάχιστον στην Ευρώπη) που δεν είναι τόσο συγκλονιστικό, όσο υπόλογιζες. Αυτά όσον αφορά στην πρώτη επαφή. Παρεμπιπτόντως αραλίγο να ξεχάσω να τις περιορισμένες διαστάσεις, αλλά και το βάρος του Eluga που σταματάει στα 103 γραμμάρια. Και αυτό, χωρίς να χωλαίνει σε αίσθηση στο χέρι.

    Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο τα προφανή και ας περάσουμε σε πιο ουσιώδη πράγματα. Όπως για παράδειγμα στην οθόνη. Όσοι έχετε δει από κοντά το Motorola RAZR φέρτε στο μυαλό σας το αμερικάνικο πάνελ. Ωραία, φανταστείτε το τώρα στριμωγμένο στο συμπαγές κέλυφος του Panasonic. Είναι και αυτό τεχνολογίας Super AMOLED, με διαγώνιο 4,3 ιντσών και ανάλυση qHD, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο Android. Ναι, τα specs του είναι καρμπόν με το HTC One S, μόνο που το δεύτερο έχει καλύτερο λευκό και σου επιτρέπει να ρυθμίσεις τη γραμματοσειρά, οπότε είναι πιο ελκυστικό στο μάτι. Γενικότερα μιλώντας πάντως, οι κατασκευαστές επιλέγουν αυτού τους είδους τις οθόνες, γιατί σε σχέση με τις LCD καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Form follows function που λένε και στο χωριό μου, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητα κακό. Για να τελειώνουμε: αν έχεις γαλουχηθεί σε LED τηλεοράσεις το Panasonic στο υπογράφω ότι θα σου αρέσει.

    Αξιέπαινη είναι η προσπάθεια της εταιρίας και στο φωτογραφικό κομμάτι. Η κάμερα στο πίσω μέρος μετράει 8MPixel (όχι πως υπάρχει άλλη), ενώ μπορεί να καταγράψει βίντεο στα 720p. Μου άρεσαν επίσης τα ρυθμιστικά και το interface, τα οποία μοιάζουν πολύ με αυτά ψηφιακής μηχανής. Αλλά επειδή αυτό που σε καίει είναι το αποτέλεσμα, να σου πω ότι το Eluga τα πηγαίνει αρκετά καλά, χωρίς όμως να ακολουθεί την κορυφαία Ιαπωνική παράδοση. Δεν έχει το ταχύτερο auto-focus στον πλανήτη, τα χρώματα του είναι ακριβή, το sharpness όπως πρέπει και μόνο ο θόρυβος αρχίζει και ενοχλεί όσο φεύγει το φως της ημέρας και αρχίζει να νυχτώνει. Πάντως μην τρελαθούμε κιόλας, μιλάμε για ένα κινητό. Συγκριτικά πάντως το Panasonic κερδίζει εύκολα πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται στο φωτογραφικό hall of fame.

    Να περάσω τώρα στην καθημερινή επαφή με το μηχάνημα. Λοιπόν, θα σου πω το εξής. Παρότι διπύρηνο στο 1GHz και με 1GB μνήμης, το Eluga σκαλώνει. Το scrolling δεν είναι τόσο ομαλό όσο θα περίμενες, ενώ αν θέλεις να αλλάξεις οθόνη και βρίσκεται κάτω από το δάχτυλο σου μια εφαρμογή, κάποιες φορές ενεργοποιείται κατά λάθος. Ίσως φταίει η έκδοση 2,3 του Android, ίσως πάλι οι Ιάπωνες να έχουν βάλει χαλινάρια στον επεξεργαστή για να μην κατατρώει την μπαταρία. Και σε απόλυτα νούμερα όμως να το δεις, τα benchmarks επιβεβαιώνουν αυτή τη slow-mo αίσθηση. Πιθανόν μια μελλοντική αναβάθμιση σε ICS, να διόρθωνε κάποια θέματα ταχύτητας. Αλλά επειδή, κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις σε αυτή τη ζωή, το Panasonic σου κάνει δώρο ένα αξιοπρεπέστατο Interface που είναι πολύ καλύτερο από εκείνο των Κορεάτικων προτάσεων. Μυρίζει Ευρώπη και οι γραμματοσειρές είναι μια και μια.

    Το πόρισμα στο οποίο έφτασα μετά από βαθιά περισυλλογή και μερικές ημέρες χρήσης με το Panasonic είναι το εξής: το Eluga D1 είναι ένα τίμιο smartphone. Έχει πολύ καλό σήμα, κορυφαία ποιότητα κατασκευής, προσφέρει αυξημένη αντοχή στην κακομεταχείριση (βλ. IP57 approved) και οι διαστάσεις του δεν προδίδουν με τίποτα τη μεγάλη οθόνη. Βασικά το Ιαπωνικό κινητό έχει άποψη. Αν σου αρέσει να κρατάς ένα ανθεκτικό κινητό που δεν φωνάζει από μακριά die-hard, αυτό είναι το Android smartphone που πρέπει να επιλέξεις. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή χωλαίνει σε αυτονομία, ταχύτητα και OS, σε απογοητεύτει που η πρώτη της Panasonic ύστερα από καιρό, δεν ήταν αυτή που περιμένεις…

    Ευχαριστούμε το κατάστημα χονδρικής πώλησης agoraseto.gr για την ευγενική παραχώρηση της συσκευής. Το Panasonic Eluga D1 πωλείται μέσα από την αλυσίδα καταστημάτων ΣΕΗΟΣ Euronics.

     

    Specs: Panasonic Eluga d1 (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό Android 2.3
    Επεξεργαστής Dual-core 1GHz
    Μνήμη 8GB storage, 1GΒ RAM
    Οθόνη 4,3″ Super AMOLED, πολλαπλής αφής, 960×540 pixels
    Κάμερα 8MP
    Συνδεσιμότητα Wi-Fi, A-GPS, HSDPA, Bluetooth, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 300 ώρες αναμονή, 240 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 123 x 62 x 7,8 χιλ.
    Βάρος 103 γραμ.

     

    Δες τώρα και το hands-on βίντεο πριν αποφασίσεις

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles