16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    H μοναδική κινηματογραφική λήψη από την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, στη Θεσσαλονίκη (Video)

    Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, σήμερα υπ’ όψιν μας, η Μηχανή του Χρόνου. Ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που βρισκόταν στην αφάνεια, σχεδόν 100 χρόνια. Η κινηματογραφική λήψη που θα δείτε παρακάτω, είναι ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο, από έναν κινηματογραφιστή του Σερβικού Στρατού, ονόματι Mika Mihajlović Afrika. Η λήψη αυτή, πραγματοποιήθηκε την 18η Αυγούστου 1917, την ημέρα που μαίνονταν η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, μία πυρκαγιά που κυριολεκτικά, κατάστρεψε την πόλη.

    thessaloniki_1917

    Το μοναδικό αρχείο αυτό, βρέθηκε τυχαία στα χέρια Ιταλών συντηρητών που, σύμφωνα με τους συντάκτες της Μηχανής του Χρόνου, αγόρασαν το αρχειακό υλικό από τον Σερβικό στρατό και ξεκίνησαν να επεξεργάζονται. Το 10 λεπτο  κλιπ, δείχνει διάφορες λήψεις που κατόρθωσε να πάρει ο Σέρβος κινηματογραφιστής και να αποτυπώσει στο φίλμ των 35 χιλιοστών. Από τον στόλο που είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και από το οποίο παρακολουθούσε τους σαστισμένους κατοίκους της πόλης να έχουν έρθει προς τη θάλασσα προκειμένου να προστατευθούν, μέχρι κάποιους δρόμους της πόλης με τους πυροσβέστες να τρέχουν με τα πενιχρά μέσα της εποχής, να περισώσουν ό,τι μπορούν.

    Η πυρκαγιά του 1917, μέσα σε 32 μόλις ώρες, κατόρθωσε να αλλοιώσει για πάντα το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, κάηκαν 9500 σπίτια και έμειναν άστεγοι περισσότεροι από 70000 άνθρωποι. Στο διάβα της, αφανίστηκαν αρκετά ιστορικά και θρησκευτικά κτίρια, τα οποία μετέπειτα, έδωσαν την θέση τους σε ένα οργανωμένο σχέδιο πόλης.

    Δείτε το βίντεο, ακόμα κι αν είναι χωρίς ήχο. Παραθέτουμε την ανάρτηση του χρήστη του Youtube Konstantinos Papagiannopoulos, εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας ενσωμάτωση του αρχείου από την αρχική του πηγή. Η ποιότητα της εικόνας είναι εκπληκτική. Το βρήκαμε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Κινηματογράφου εδώ και το The Press Project εδώ, τα δικαιώματα ανήκουν στη Γιουγκοσλαβική ταινιοθήκη, ενώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, στο εξαιρετικό λήμμα της Ελληνικής Wikipedia, εδώ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles