21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    ForcePad: Θέλει να σε κάνει να ξεχάσεις mouse clicks και κλασικά trackpads

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα trackpads σχετίζονταν με την εισαγωγή της υποστήριξης multi-touch gestures, καθώς και την εξάλειψη ύπαρξης ειδικού button σ’ αυτά. Φαίνεται, όμως, πως η επόμενη μεγάλη “στιγμή” τους έχει σχέση με την τεχνολογία force detection (ανίχνευση ισχύος).

    Πρόκειται για μία τεχνολογία που έχει αξιοποιηθεί πρόσφατα στο κάλυμμα πληκτρολογίου του Microsoft Surface, τώρα όμως, με το ForcePad, ετοιμάζεται να γίνει ακόμη πιο mainstream. Το νέο laptop trackpad, με την ονομασία ForcePad, που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό από τη Synaptics, υπόσχεται να κάνει πραγματικά τη διαφορά απειλώντας να αφήσει στο παρελθόν ακόμη και το… mouse click.


    Σ’ αυτό ο χρήστης δε χρειάζεται να πατήσει ένα πλήκτρο (όπως στο κλασικό ποντίκι) ή να πιέσει πάνω σε μία επιφάνεια για να ενεργοποιήσει τον κέρσορα στην οθόνη. Αντίθετα, το ForcePad λειτουργεί ανιχνεύοντας πόση πίεση εφαρμόζεται σε αυτό. Αρκεί, όμως, αυτό για να φέρει το τέλος του mouse click;

    Σε πρώτη φάση, το ForcePad είναι αρκετά υποσχόμενο, καθώς είναι πολύ λεπτό, πολύ ακριβές και δε διαθέτει κινούμενα, μηχανικά μέρη (κάτι που σημαίνει ότι σπάει πιο δύσκολα). Έτσι, είναι ιδανικό για ενσωμάτωση σε ultrabooks, συντελώντας στη slim εμφάνιση των συσκευών που έχουν κατακτήσει το τελευταίο διάστημα την αγορά. Η ιδιαιτερότητα και η μεγάλη καινοτομία του, βέβαια, συνίσταται στο χαρακτηριστικό αναγνώρισης της πίεσης που ασκεί κάποιος σ’ αυτό.

    Επιτρέπει, λοιπόν, σε κάποιο χρήστη να χειριστεί έναν υπολογιστή, ανάλογα με την ποσότητα πίεσης που ασκούν τα δάχτυλά του στο pad, το οποίο μπορεί μάλιστα να αναγνωρίσει 64 διαφορετικά επίπεδα πίεσης, να αναγνωρίσει έως πέντε δάκτυλα ταυτόχρονα, αλλά και να “αισθανθεί” έως και 1000 γραμμάρια δύναμης. Με το ForcePad οι χρήστες θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να εκτελούν εργασίες στον υπολογιστή τους όπως το scroll σε ιστοσελίδες, το rewind και το fast-forward σε videos ή η εναλλαγή ανάμεσα σε μεγάλες λίστες, κι όλα αυτά διαχειριζόμενοι την ποσότητα της πίεσης που ασκούν στο ειδικό pad. Το ForcePad είναι, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, κατάλληλο για gaming μέσω του laptop σας, ενώ θα απογειώσει και την πλοήγησή σας σε υπηρεσίες mapping. Φυσικά, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για τα επερχόμενα Windows 8, ένα λειτουργικό που δίνει ιδιαίτερη έμφαση, έτσι κι αλλιώς, στις touch δυνατότητες πλοήγησης.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Synaptics, Rick Bergman, είναι μάλιστα τόσο αισιόδοξος σχετικά με το προϊόν του, που αναφέρει σχετικά: “αν το ForcePad υπήρχε πριν από 15 χρόνια, δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ το ποντίκι”.

    Όλα αυτά ακούγονται πολύ δελεαστικά, σίγουρα όμως το στοίχημα θα κριθεί από το κατά πόσο θα ενσωματωθεί η τεχνολογία αυτή σε consumer products τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, το ForcePad να αρχίσει να ενσωματώνεται σε laptops από το 2013.

    Δείτε ένα video που εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί…

    Πηγές: Huffington PostGizmodo

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles