24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Forza Horizon 5 Review

    Welcome to the Horizon Festival… Μέρος 5ο! Χωρίς αμφιβολία, στο άκουσμα μόνο και μόνο του ονόματος: «Forza Horizon», εκατομμύρια gamers νιώθουν τις καρδιές τους να χτυπούν δυνατά. Από το πρώτο Forza Horizon, το οποίο έκανε την εμφάνιση του το 2012 για το Xbox 360 (πλασαρίστηκε ως ένα ευχάριστο και ανάλαφρο «arcade» διάλλειμα από τον πιο αυστηρό simulation χαρακτήρα του Forza Motorsport), μέχρι το πέμπτο μέρος της σειράς, ενδεχομένως κανείς να μην μπορούσε να φανταστεί την τεράστια εξέλιξη που θα είχε μέσα σε σχεδόν 10 χρόνια.

    Η Playground Games, σε κάθε έκδοση κατάφερνε πάντοτε να επεκτείνει τον open-world χαρακτήρα, τελειοποιώντας όλο και περισσότερο την αρχική  φόρμουλα, προσθέτοντας συνεχώς νέες πινελιές: Με νέες τοποθεσίες, εμπλουτισμένο content, φρέσκα racing events και online λειτουργίες που δουλεύουν στην εντέλεια, το Forza Horizon κατάφερε να γίνει… “massive” με όλη τη σημασία της λέξεως. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι παρόλο που ξεκίνησε ως ένα «πείραμα», πλέον έχει κατορθώσει να ενδιαφέρει περισσότερο τους fans των racing games, σε σύγκριση με το «Motorsport» αδελφάκι του. To 5o Forza Horizon είναι εδώ και η αποστολή του είναι διττή, καθώς από τη μία καλείται να τηρήσει την παράδοση της σειράς και από την άλλη να αποτελέσει ένα game με τον χαρακτήρα του system seller που θα κάνει τους gamers να σπεύσουν για να αγοράσουν το Xbox Series X (ή τουλάχιστον να… προσπαθήσουν λόγω της φρικτής έλλειψης που παίζει στην αγορά).

    Vamos a la… Mexico!

    Κάθε Forza Horizon game επικεντρώνεται και σε μια iconic τοποθεσία. Ξεκινήσαμε με το Colorado, στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στη Νίκαια της Νοτίου Γαλλίας, ακολούθησε η Αυστραλία (F.H. 3) και η Βρετανία (F.H. 4) και τώρα το Horizon Festival κάνει απόβαση στις όχθες του Μεξικού! Το νέο location που επέλεξαν οι developers είναι από πολλές απόψεις το καλύτερο που έχουμε δει ποτέ σε game της δημοφιλούς σειράς. Το Μεξικό είναι η τοποθεσία που μπορεί να παίξει εύκολα με όλες τις αισθήσεις σου, αποτελώντας τον μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο map που είδαμε ποτέ σε Forza game.

    Οι εναλλαγές του τοπίου κυριολεκτικά συγκλονίζουν και κόβουν την ανάσα, καθώς στη διάρκεια του παιχνιδιού πρόκειται να μεταφερθείτε από τις χρυσαφένιες παραλίες και τα γραφικά παραθαλάσσια ψαροχώρια, στην επιβλητική έρημο, σε βαλτώδεις εκτάσεις, χιονισμένες βουνοκορφές, ηφαιστειογενείς ζώνες (ω ναι… έχει και ενεργό ηφαίστειο) και στην αφιλόξενη ζούγκλα. Μάλιστα, όλη η αρχαία ιστορία χιλιάδων χρόνων της χώρας της κεντρικής λατινικής Αμερικής ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας, καθώς πρόκειται να εξερευνήσετε ερείπια αρχαίων πολιτισμών που άκμασαν και χάθηκαν στη ροή του χρόνου. Σε όλα τα παραπάνω, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους περισσότερο από ποτέ, καθώς οι τροπικές καταιγίδες και οι αμμοθύελλες καθιστούν την οδήγηση μια ανεπανάληπτη «jaw dropping» εμπειρία παιχνιδιού!

    Ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο εναλλάσσεται το τοπίο, η σκόνη που σηκώνεται από τους γεμάτους ρωγμές δρόμους, το beat του Horizon Festival, τα σμήνη από φλαμίνγκο που απομακρύνονται όταν με ορμή «βουτήξετε» το αυτοκίνητο σας σε μια λίμνη, το πλούσιο στοιχείο της εξερεύνησης, αποδεικνύουν ότι από το πρώτο λεπτό μέχρι τη στιγμή που θα αφήσετε το controller του Xbox, ο γεμάτος ζωή και κίνηση κόσμος του Forza Horizon 5 δεν θα σταματήσει να σας εκπλήσσει. Για αυτό και το Μεξικό λοιπόν λειτουργεί ως ένα ιδανικό setting για να ξεδιπλωθεί ο πλούτος του περιεχομένου και η ποικιλομορφία των racing events που ως γνωστόν έχει συνδεθεί με όλα τα Forza Horizon games. Μάλιστα, αποτελώντας ένα open world racing game που δίνει ξεχωριστή έμφαση στην ελευθερία και στις αποκλειστικές επιλογές του παίκτη, πραγματικά δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο setting. Σε κάθε δραστηριότητα του παιχνιδιού, ο χαρακτήρας που ελέγχετε κερδίζει Horizon Adventure points, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να ξεκλειδώσετε νέα missions και events.

    Με το παιχνίδι να διαθέτει διαφορετικά «κεφάλαια», τα οποία οι gamers μπορούν να κάνουν access με όποια σειρά θελήσουν, αν μη τι άλλο δεν υπάρχει κανένας ορατός περιορισμός στο τι μπορείτε να κάνετε και να πετύχετε. Κυριολεκτικά υπάρχει τόσο μεγάλη αφθονία και πληθώρα στο τι μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους, που πιστέψτε μας δεν πρόκειται να το βαρεθείτε ποτέ! Από απλές head-to-head κούρσες, επικά sprints στην άσφαλτο και μέσα σε πολύβουες πόλεις, μέχρι off-road μονομαχίες και racing με elimination rounds, η ποικιλία που σας προσφέρει το Forza Horizon 5 σε επίπεδο gameplay είναι πραγματικά… ανεξάντλητη. Και φυσικά πέραν των κλασικών racing events, υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες για να γεμίσετε με ακόμη περισσότερους XP points και να ανεβείτε παραπάνω levels: ριψοκίνδυνα και εντυπωσιακά άλματα και άλλου τύπου PR stunts, ειδικές φωτογραφίσεις, μάχες ενάντια σε drivatars που συναντάτε τυχαία στο δρόμο σας, ζώνες για drifting, barns που κρύβουν μυστικά αμάξια – έκπληξη, speed traps για να σπάσετε το όριο ταχύτητας, σπίτια που θα γίνουν δικά σας για να αράζετε το «virtual» κορμί σας, αλλά και multiplayer modes που ανανεώνονται συνεχώς.

    Φυσικά, κάθε activity στην οποία εμπλέκεστε και συμμετέχετε απαιτεί εξάσκηση, αλλά και το δικό του trick για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό και να φτάσετε ψηλά. Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε αν μην αναφερθούμε και στα «ειδικής φύσεως» Showcase Events, στα οποία θα βρεθείτε να τα βάζετε ενάντια σε ελικοφόρα αεροπλάνα, μηχανές και Jet-Skis(!). Πραγματικά, εάν σε άλλα racing events του παιχνιδιού αισθανόσασταν απλώς την αδρεναλίνη σας να εκτοξεύεται, εδώ θα φτάσει… στην στρατόσφαιρα, καθώς αποτελούν μοναδικές εμπειρίες!

    Fiesta and party like there’s no mañana

    H Playground Games λοιπόν με την τεράστια και πολύπλευρη ποικιλία από racing events και activities, σου επιτρέπει να βρίσκεις κάθε φορά ένα λόγο για να επιστρέφεις ξανά και ξανά, σε σημείο που κυριολεκτικά να μην θες με τίποτα να αφήσεις το τιμόνι. Ωστόσο, το ασύλληπτο πλήθος σε gameplay περιεχόμενο δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που κατατάσσει το Forza Horizon 5 στην κορυφή της κατηγορίας του, αλλά και τα εκπληκτικά driving mechanics. Ανεξαρτήτως του οχήματος που οδηγείτε ή τον τύπο της activity που έχετε επιλέξει, ακόμη και εάν απλώς θέλετε να chillάρετε οδηγώντας free-roaming σε βουνά και σε λαγκάδια, η αίσθηση του χειρισμού ενός οποιοδήποτε οχήματος, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Forza Horizon 5.

    Το δε roster των διαθέσιμων αμαξιών είναι για μια ακόμη φορά φανταστικό, δείγμα των πολύ υψηλών production values. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρόκειται να συναντήσετε μια εντυπωσιακή γκάμα, η οποία περιλαμβάνει αμάξια από διαφορετικές κατηγορίες, κατασκευάστριες εταιρείες και εποχές. Για μια ακόμη φορά καλλιεργείται στους gamers ξανά το feeling της αγάπης για την ιδέα της αυτοκίνησης, για αυτό και o καθένας μας μπορεί να βρει στο νέο Forza Horizon ένα αυτοκίνητο που να του ταιριάζει καλύτερα. Το σημαντικότερο φυσικά είναι ότι κάθε αυτοκίνητο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και… μειονεκτήματα και πολλές φορές ένας παίκτης θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μεγάλο γκαράζ από διαφορετικούς τύπους αμαξιών που να μπορεί να τα χρησιμοποίει, ανάλογα με την περίσταση. Από τον τρόπο που στρίβουν μέχρι τον τρόπο που αναπτύσσουν ταχύτητα και φρενάρουν, κάθε όχημα στο νέο Forza Horizon κρύβει από πίσω του τη δική του ιστορία και τα δικά του χαρακτηριστικά. Επιπλέον, με τα διαφορά customization & fine-tuning tools και τα διάφορα perks που μπορείτε να προσθέσετε στα αμάξια σας, ουσιαστικά έχετε τη δυνατότητα να τα προσαρμόσετε σύμφωνα με τα  δικά σας μέτρα και γούστα.

    Ιδιαίτερη μνεία δεν θα μπορούσε παρά να γίνει και για το πόσο αποτελεσματικά, η Playground Games έχει δώσει την μπαγκέτα του δημιουργού και στους gamers. Πέραν των customization options για τα αμάξια σας, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας custom paint job, το Forza Horizon 5 (όπως και το προηγούμενο game της σειράς), σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας events (και φυσικά να λάβετε μέρος στα events που έχουν σχεδιάσει άλλοι παίκτες). Σε αντίθεση με τους περισσότερους game editors που είναι παραδοσιακά αρκετά δύσκολοι στη χρήση, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα, καθώς οι παίκτες μπορούν εύκολα να διοχετεύσουν τη δημιουργική ελευθερία που έχουν στα χέρια τους, μέσω ενός σούπερ φιλικού user interface. Όσοι επιχειρούν να ξεδιπλώσουν το δημιουργικό τους ταλέντο πάνω στην ανάπτυξη των δικών τους events, πραγματικά δεν θα θέλουν μετά να… ξεκολλήσουν.

    Κλείνοντας το review μας, δεν γίνεται να μην αποδώσουμε τα εύσημα στους developers για τον τεχνικό τομέα, ο οποίος αδιαμφισβήτητα παίζει κομβικό ρόλο στη ξεχωριστή εμπειρία που αποτελεί το Forza Horizon 5. Τα visuals είναι τόσο καλοδουλεμένα που αποτελούν το πρώτο ισχυρό δείγμα των δυνατοτήτων του Xbox Series X στο πεδίο των γραφικών. Η έμφαση στη λεπτομέρεια, τα αυτοκίνητα και το φυσικό περιβάλλον που σχεδόν ξεγελάει το μάτι και νομίζεις ότι είναι «πραγματικότητα», ο υπέρμετρος ρεαλισμός, τα lightning effects, αποτελούν στοιχεία που τοποθετούν το 5ο Forza Horizon ένα βήμα παραπάνω από τα προηγούμενα games της σειράς.

    Ειδικότερα, υπάρχουν δύο διαφορετικά modes, με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε, καθώς οι gamers μπορούν να επιλέξουν είτε το Performance, είτε το Quality mode. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια μικρή μείωση στη ποιότητα των γραφικών, αλλά το παιχνίδι τρέχει στα 60 fps εντυπωσιακά σταθερά, ενώ το Quality από την πλευρά του δίνει ένα μεγαλύτερο boost στα γραφικά, με την κίνηση όμως να πέφτει στα 30 fps. Και στις δύο επιλογές, το παιχνίδι δεν εμφανίζει συμπτώματα πτώσης των frames κι ενοχλητικού lag, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα loading times είναι αισθητά μειωμένα σε σύγκριση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Χωρίς αμφιβολία, σε τεχνικό επίπεδο, το Forza Horizon 5 είναι ενδεχομένως το πιο eye-candy game του Xbox Series X που έχουμε δει μέχρι στιγμής! Μάλιστα και ο ήχος δεν πάει πίσω, με τα γρυλίσματα και το βουητό των μηχανών, το τρίξιμο από τα λάστιχα, τους ambient ήχους, τα πεντακάθαρα voice-overs και τα music tracks από τους κλασικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Horizon Festival, να καθορίζουν τον τόνο και τον ρυθμό για τις πιο ξέφρενες και επικές μάχες στην άσφαλτο (ή στο χώμα).

    Α-ΨΕ-ΓΑ-ΔΙΑ-ΣΤΟ!

    Ενδεχομένως ούτε το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο να μην είναι σε θέση να αποδώσει επακριβώς το μεγαλείο, που εκπέμπει το Forza Horizon 5. Πάνω εκεί που θεωρούσαμε ότι με το προηγούμενο game της σειράς, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι πιο βελτιωμένο, έρχεται το Forza Horizon 5 και μας διαψεύδει ευχάριστα, αποτελώντας το απόλυτο open-world racing. Σε επίπεδο visuals και ατμόσφαιρας τα «σπάει», ο χειρισμός και το feeling της οδήγησης είναι… «όνειρο», το gameplay είναι άκρως εθιστικό, το επίπεδο πρόκλησης παραμένει πάντοτε υψηλό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και υπάρχουν τόσα πολλά challenges, events και activities που κυριολεκτικά δεν το βαριέσαι ποτέ! Η Playground Games έπιασε κορυφή και το μόνο που θα μπορέσει να προσπεράσει το Forza Horizon 5 θα είναι το… Forza Horizon 6. Χωρίς αμφιβολία, στο Top 5 των καλύτερων games της χρονιάς και το κορυφαίο στο είδος του!  

    Ανάπτυξη: Playground Games Έκδοση: Microsoft Game Studios Διάθεση: Microsoft

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 100%
    HXOΣ: 97%
    GAMEPLAY: 99%
    ANTOXH: 99%
    ΓΕΝΙΚΑ: 99%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles