16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    «Φουντώνει…» το σύστημα φωτοεπισήμανσης: 64 νέες κάμερες τροχαίας σε 30 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Κύπρο

    Εξήντατέσσερις νέες σταθερές ψηφιακές κάμερες τροχαίας θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα σε 30 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Κύπρο, για την επιτήρηση των δρόμων και την καταγραφή των οδηγών που υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας.

    Όπως ενημερώνει το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, ολοκληρώνονται στο τέλος του  Μαΐου 2023 οι διαδικασίες παραλαβής της πρώτης φάσης του έργου για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, και  ξεκινα η δεύτερη φάση του έργου. Με την παραλαβή της πρώτης φάσης, ο αριθμός των συσκευών φωτοεπισήμανσης θα ανέρχεται σε 20 κινητές και 24 σταθερές κάμερες σε 7 τοποθεσίες.

    Οι σταθερές έχουν εγκατασταθεί σε 5 διασταυρώσεις στη Λευκωσία και 2 διασταυρώσεις στη Λεμεσό, ενώ με την έναρξη και ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, ο αριθμός των σταθερών και κινητών καμερών θα ανέλθει συνολικά σε 20 κινητές και 90 σταθερές κάμερες σε 30 τοποθεσίες.

    Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντοπίζει αυτόματα και καταγράφει τις παραβάσεις του κόκκινου στα φώτα τροχαίας, της γραμμής στάσης στα φώτα τροχαίας και της ταχύτητας. Επιπρόσθετα, κατά την επεξεργασία των δεδομένων μιας παράβασης, μέσω των φωτογραφιών, εντοπίζονται παραβάσεις όπως η μη χρήση κράνους, η χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το σύστημα αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία δημιουργίας κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς και ορθής χρήσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό το σκεπτικό πηγάζει και μέσα από τη Σύμβαση μεταξύ Κράτους και Αναδόχου, όπου δεν υπάρχουν οποιαδήποτε κίνητρα στον Ανάδοχο για αύξηση του αριθμού των παραβάσεων, καθώς η πληρωμή του Αναδόχου που λειτουργεί το σύστημα γίνεται με βάση της ώρες εργασίας και όχι τον αριθμό των παραβάσεων, ενώ η επιλογή του χώρου και του χρόνου τοποθέτησης των κινητών καμερών γίνεται από την Αστυνομία με την ετοιμασία μηνιαίου προγράμματος, το οποίο ακολουθείται πιστά από τον Ανάδοχο.

    Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί ή θα τοποθετηθούν στο μέλλον σταθερές και κινητές κάμερες επιλέγονται βάσει μελέτης που διενεργήθηκε και διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα σημεία αποτελούν επικίνδυνα σημεία, στα οποία σημειώνονται σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles