BREAKING

10

Το θέμα είναι να έχεις Wi-Fi… (Άποψη)

Μεγάλο πράγμα το Wi-Fi φίλοι αναγνώστες. Μεγάλο πράγμα να είσαι συνδεδεμένος παντού, όπου κι αν είσαι. Μεγάλο πράγμα να κυκλοφορείς στο κέντρο μίας πόλης όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη και να μπορείς να μην βασίζεσαι μόνο στα data σου, αλλά και στα αρκετά διαθέσιμα μητροπολιτικά Wi-Fi. Νομίζω πως σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Αυτό πρέπει να σκέφτηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και μας διαβεβαίωσε εχθές σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη, ότι το 2014 θα έχουμε free Wi-Fi παντού.

by @ptsiaras

by @ptsiaras

Δεν ξέρω με τι γελάσαμε πικρόχολα απ’ όλα. Αυτό θα σας το πω μετά. Θέλω  να μοιραστώ, όμως, μαζί σας το γεγονός ότι οι Ασύρματες Κοινότητες στην Ελλάδα είναι αρκετές και μπορείτε να ενημερωθείτε γι αυτές εδώ. Επίσης, αν αναζητάτε ελεύθερο Wi-Fi, όπου αυτό παρέχεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς (και λειτουργεί φυσικά…) μπορείτε να βρείτε έναν ενδεικτικό χάρτη, εδώ.

Τώρα επιτρέψτε μου να γελάσω δυνατά, μαζί με όλους εκείνους τους κατοίκους Ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν εδώ και χρόνια ελεύθερο Wi-Fi και οι πρωθυπουργοί των χωρών τους έχουν πολλά χρόνια να κάνουν τέτοιες εξαγγελίες για τα αυτονόητα. Επίσης, επιτρέψτε μου να γελάσω όταν εκφράζεται η αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο να μας «φέρει» Wi-Fi, όταν την ίδια στιγμή, τα επίσημα ποσοστά ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών που είναι και “power users”, έχουν φτάσει το 60%, μιλώντας ήδη για άλλη μία χαμένη γενιά.

by @Nafsika71

by Left.gr via @Nafsika71

Γελάω δυνατά με την πομπώδη εξαγγελία περί Wi-Fi, όταν οι στοιχειώδεις υποδομές υγείας, αλλά και η οποιαδήποτε σχέση του Έλληνα πολίτη με το κράτος που πληρώνει, πολύ απλά, δεν λειτουργεί. Και γελώ δυνατά επίσης, όταν δεν έχουμε λύσει πολύ βασικά ζητήματα, όπως η επιβίωση και κυρίως, το μέλλον μας, αλλά συζητάμε με αποφασιστικότητα για την πρόσβασή μας στο διαδίκτυο.

Μη με παρεξηγήσετε. Πιστεύω στο διαδίκτυο. Υποστηρίζω ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει την ίδια σημασία για τον άνθρωπο, με την πρόσβασή του στο δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτροδότησης. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι το εφαλτήριο για περισσότερους και καλύτερα ενημερωμένους πολίτες του κόσμου.

by @silentcrossing

by @silentcrossing

Ζώντας όμως στο κέντρο της Αθήνας, με τους χιλιάδες άστεγους, παρατηρώντας παράλογα περιστατικά, όπως την εξαγγελία ότι υπάρχουν 3 λεωφορειακές γραμμές που θα φεύγουν στην ώρα τους (!!!) και το γεγονός αυτό, ανακοινώνεται ως επίτευγμα, παρακολουθώντας την ειδησεογραφία για μία κοινωνία που έχει αρχίσει να αλληλοσκοτώνεται, ενώ παράλληλα οι νεκροί καννιβαλίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορώ να συμμεριστώ την αποφασιστικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού για «πρόοδο».

Θα του πρότεινα πρώτα να αλλάξει την διδακτέα ύλη που διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία, εφόσον ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ότι το βιβλίο «Τεχνολογία Επικοινωνιών» που διδάσκεται στα παιδιά Β Λυκείου, είναι γραμμένο το 1991! Θα πρότεινα επίσης, όλοι όσοι ασχολούνται στην Ελλάδα με τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν εκπληκτικά start-ups που είναι με το βλέμμα στραμένο στον υπόλοιπο κόσμο, να μην πασχίζουν για πολλούς μήνες να διαχειριστούν την παράλογη κατάσταση με όλους τους φορείς προκειμένου να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους. Από επιμελητήρια μέχρι εφορίες ή χρηματοδοτικά προγράμματα. Θα πρότεινα επίσης, ο δημόσιος τομέας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του δωρεάν Wi-Fi, να μην είναι τόσο τεχνολογικά αναλφάβητος και να βασίζεται ακόμα σε τόσους τόνους χαρτιού για την λειτουργία του.

Greek PM's latest pie in the sky scheme - free wi-fi for everyone.

by @TeacherDude

Ναι, θα πείτε, υπάρχουν Ευρωπαϊκά Κονδύλια που πρέπει να δεσμευτούν κι να αξιοποιηθούν ώστε να απολαύσουμε το περίφημο δωρεάν Wi-Fi και εδώ, στο Ελλάντα. Συμφωνώ. Κοιτώ, όμως, την προοπτική με δυσπιστία, εφόσον πολλά Ευρωπαϊκά Κονδύλια έχουν αφιερωθεί για την κατασκευή δρόμων που έχουν τρύπες, ενός Εθνικού Κτηματολογίου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων για να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο που γέμισαν το Ελληνικό διαδίκτυο με «πεθαμένες» ιστοσελίδες, Ευρωπαϊκά Κονδύλια για αναπτυξιακές δράσεις που ποτέ δεν έχουν ξεκινήσει.

Κι επειδή αυτή τη δυσπιστία δεν μπορεί να μου την διαλύσει κανείς, θα συνεχίσω να γελάω με πικρία και να σας παραπέμψω, άλλη μία φορά, να απολαύστε τους φανταστικούς Έλληνες χρήστες του  twitter και να ακολουθήστε το hashtag #free_wifi , απ’ τους οποίους συλλέξαμε και το φανταστικό φωτογραφικό υλικό. Kudos!

9 Comments

 • Βασίλης Δ.
  7 Νοεμβρίου 2013 at 16:56

  Σκληρή η απάντηση από Τσίπρα προς Σαμαρά , 1500 λεπτά ομιλίας και 1500 sms προς όλους

 • sokel
  6 Νοεμβρίου 2013 at 18:54

  Είμαι άνεργος ναι αλλά έχω Wi-fi
  Θα χάσω το σπίτι μου με τον καινούργιο Χαράτσι ναι αλλά έχω Wi-fi
  το παιδί μου δεν έχει πλέον τα αναγκαία ναι αλλά έχω Wi-fi
  οι φίλοι μου αυτοκτονούν επειδή χρωστάνε ναι αλλά έχω Wi-fi
  το 25% στην Ελλάδα ακόμα θα τους ψηφίσει ακόμα και χωρίς Wi-fi

 • michael p.
  6 Νοεμβρίου 2013 at 17:02

  «ψωμί δεν είχαμε ο ταραμάς μας έλειπε» που λέει κ ο κατά τα άλλα σοφός λαός.
  ότι πιο ανθυγιεινο να βλέπεις αυτά τα 2 βδελύγματα (pretendερη κ σαμαρά) στην ίδια εκπομπή.

 • ΑΡΗΣ
  6 Νοεμβρίου 2013 at 11:56

  Με κάλυψε το αρθρο, δε θα προσθέσω τιποτα….(σχεδόν).
  Μόνο οτι το θεμα Ελλαδα δε θα κλεισει ποτε σαν πρόβλημα αν δεν αλλάξουν μυαλα το 85% των Ελλήνων…!!!!

 • stathis
  6 Νοεμβρίου 2013 at 11:40

  γιά γέλια καί γιά κλάματα ,μάς περνάει ο σαμαράς γιά ιθαγενείς μέ τά καθρεφτάκια.Εδώ έχουν διαλύσει τα πάντα τό wifi τούς μάρανε.Μπραβο στον συντακτη για τις απόψεις του,το οτι γουστάρουμε την τεχνολογια δεν σημαίνει οτι είμαστε και ζωα να μας δουλεύουνε!!!!!!

 • ΛΚ
  6 Νοεμβρίου 2013 at 10:08

  Είμαστε σε πολλά πράγματα πισω και σίγουρα δε θεώρω κακό να έχουμε όλοι δωρεάν ίντερνετ στα σπίτια μας. Δηλαδή τουλάχιστον 10-20 ευρώ/μήνα θα μένουν στην τσέπη μας. Σίγουρα είναο μια καλή κίνηση, αλλά σίγουρα σε μια συνέντευξη περιμέναμε να ακούσουμε περισσότερα πράγματα για πιο σημαντικά θέματα.
  ΥΓ Η ανεργία των νέων είναι πρόβλημα, αλλά τπ 60% αφορά ηλικίες απο 15-25 ετών, όποτε λίγοι δούλευαν σε αύτες τις ηλικίες και ακόμη λιγότεροι νόμιμα. Καλό είναι να ξέρουμε τι λένε τα στοιχεία για να ψάχνουμε πραγματικές λύσεις.

 • George P.
  6 Νοεμβρίου 2013 at 09:41

  Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου, Ελπινίκη…
  Καλημέρα!

 • Bill
  6 Νοεμβρίου 2013 at 01:15

  Κάποιος να πει στον κ. Σαμαρά ότι στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αυστραλία η εμβέλεια του Wifi από την Αθήνα είναι μηδενική και τα 150.000 νέων Ελλήνων μεταναστών προς τις χώρες αυτές έχουν βρει άλλους τρόπους σύνδεσης στο διαδίκτυο. Δυστυχώς φτάσαμε να θεωρούμε επίτευξη στόχων τα αυτονόητα, να θεωρούμε την πρόσβαση στην πληροφορία κατόρθωμα. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι του ελληνικού κοινοβουλίου δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εμείς, η νέα γενιά, αυτή που καταστρέφουν καθημερινά, είναι πιο ενημερωμένη και δύσπιστη από ποτέ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πείθουν πως η χώρα βελτιώνεται όταν 3 στις 10 εργάζονται. Έχουμε φτάσει στο σημείο να προγραμματίζουμε τις ζωές μας με βάση τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. Πικρία είναι το μόνο μου συναίσθημα. Όχι γιατί δεν έχουμε wifi στο δρόμο, αλλά γιατί 6 στους 10 φίλους μου είναι στο εξωτερικό χτίζοντας αυτά που η δική μας χώρα γκρεμίζει καθημερινά: τα όνειρα τους. Αυτά τα λίγα από μένα.

  Ένας μελλοντικός μετανάστης.

 • sam
  5 Νοεμβρίου 2013 at 21:58

  Edw o kosmakis den exei na faei….to free wifi ton marane.