Ένα νέο τηλεπικοινωνιακό – τηλεοπτικό τοπίο αναμένεται να δημιουργήσει η ψήφιση από την κυπριακή βουλή του νομοσχεδίου «περί υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών νόμου» αφού η Cyta θα «αποχαιρετήσει» και επισήμως τον χαρακτήρα της ως ημικρατικός οργανισμός και θα εισέλθει στην κατηγορία των ιδιωτικών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου που θα λέγεται Cyta Ltd.
Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που η βουλή σύντομα θα κληθεί να ψηφίσει, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της Αρχής τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η μεταφορά ενεργών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Cyta σε μια νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου που θα δημιουργηθεί με την ονομασία Cyta Ltd στην οποία μονός μέτοχος θα είναι το κράτος (θα κατέχει το 100% των μετοχών της). Συγκεκριμένα, όπως προνοείται στο νομοσχέδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί να εκδώσει διάταγμα, και όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Cyta να μεταφερθούν στη Cyta Ltd εκτός από συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που δεν έχουν άμεση σχέση με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες της ΑΤΗΚ. (Όπως μη ενεργά ακίνητα –οικόπεδα – τραπεζικά υπόλοιπα κλπ). Με την έκδοση του διατάγματος οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες που διεξάγει σήμερα η Cyta θα πραγματοποιούνται πλέον κάτω από τη Cyta Ltd. Ουσιαστικά, η νέα Cyta Ltd αναλαμβάνοντας τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες της Cyta, θα λειτουργεί θα αντιδρά και θα συμπεριφέρεται στην αγορά όπως όλες οι υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες.
Σημειώνεται επίσης ότι, στην συνεχεία και στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, θα αρχίσει η διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει μετοχές στη Cyta Ltd. (δεν είναι γνωστό όμως έως τώρα αν ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί π.χ να αποκτήσει απλά μέρος των μετοχών ή το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ή ακόμη και το σύνολο των μετοχών της Cyta Ltd) Η όλη αυτή διαδικασία θα κρατήσει περίπου 12 μήνες, και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του ερχομένου καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου του 2016.
Τέλος, αναφορικά με την πρόταση νόμου για τα εργασιακά θέματα, αυτή αναμένεται να πάει αργότερα στη Βουλή, θα συζητηθεί όμως παράλληλα στη Βουλή, και προνοεί τη διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εργαζομένων σε περίπτωση εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.