17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Από τον Ερρίκο τον 8ο στον πρίγκηπα Harry. Γιατί οι γυμνές φωτογραφίες δεν είναι το χειρότερο «βασιλικό» σκάνδαλο

    Οι φωτογραφίες του πρίγκηπα Harry, σε αδαμιαία περιβολή, που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σκάνδαλο. Μπορεί να προκαλούν χαμόγελα και υστερία στις θαυμάστριές του, αλλά οι κατά καιρούς δυναστείες που έχουν βρεθεί στον Βρετανικό θρόνο, έχουν κατά καιρούς προκαλέσει σκάνδαλα που αφορούν, παράνομες σχέσεις, εξώγαμα παιδιά και πολλά άλλα. Ας δούμε τις 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις «σκανδάλων» του Βρετανικού θρόνου:

    Ερρίκος ο 8ος

    Ο Ερρίκος ο 8ος δημιούργησε το πρώτο διαδεδομένο «βασιλικό σκάνδαλο» το 1534, όταν απέσχισε το βασίλειό του από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και διόρισε τον εαυτό του ως Ανώτατο Άρχοντα της Εκκλησίας της Αγγλίας. Η θρησκευτική του επανάσταση ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο Πάπας αρνήθηκε να του δώσει άδεια να χωρίσει τη σύζυγό του, Αικατερίνη του Άραγκον, για να μπορέσει να παντρευτεί την περιώνυμη Anne Boleyn που του είχε πάρει τα μυαλά εκείνη την εποχή.

    Το ειδύλλιο κράτησε για λίγο βέβαια, καθώς η Anne Boleyn, αποκεφαλίστηκε με την κατηγορία της απιστίας. Η επόμενη σύζυγός του, Jane Seymour, πέθανε σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους ενώ εκείνη που την αντικατέστησε, η Anne of Cleves, βρέθηκε… χωρισμένη γιατί ήταν πολύ άσχημη. Τουλάχιστον, στην περίπτωσή της, γλίτωσε το κεφάλι της (όσο άσχημο κι αν ήταν), αντίθετα με την διάδοχό της, την πολύ νεότερη Catherine Howard. Η τελευταία σύζυγος ήταν η Catherine Parr και απ’ ότι φαίνεται, ήταν η πιο τυχερή (ή ικανή) απ’ όλες, καθώς παρέμεινε παντρεμένη με τον Ερρίκο μέχρι τον θάνατό του, το 1547.

    Αν αρέσει στον πρίγκηπα Harry να βγάζει το παντελόνι του, στον Ερρίκο τον 8ο άρεσε να βγάζει από την μέση της ερωμένες του. Καμία σύγκριση.

     

    Κάρολος ο 2ος

    Όταν στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας ο Κάρολος ο 2ος το 1660, αμέσως μετά την διακυβέρνηση του Oliver Cromwell, δεν αποκατέστησε μόνο τη μοναρχία, αλλά και την διασκέδαση στο βασίλειο, καθώς ο προκάτοχός του, είχε απαγορεύσει την μουσική, το θέατρο, μέχρι και τα Χριστούγεννα. Έτσι, ο Κάρολος ο 2ος, χαρακτηρίστηκε ως ο «κεφάτος» βασιλιάς. Γνωστός γυναικάς, είχε παραπάνω από μία ντουζίνα από εξώγαμα παιδιά, με κορυφαία περίπτωση αυτού που έκανε με μία απολύτως κοινή θνητή, την ηθοποιό Nell Gwyn. Νόμιμο διάδοχο δεν απέκτησε ποτέ, καθώς η καθολική του σύζυγος, Catherine of Braganza, ποτέ δεν του χάρισε ένα παιδί και αντίθετα με τον Ερρίκο τον 8ο, αρνήθηκε να την χωρίσει. Αντίθετα, ενώ στο βασίλειό του υπήρχαν έντονα συναισθήματα αντι-καθολικισμού, ο ίδιος ο Κάρολος δήλωσε επισήμως ότι είναι Καθολικός, λίγο πριν το θάνατό του.

     

    Γεώργιος ο 4ος

    Το 1785, ο 21χρονος τότε Πρίγκηπας της Ουαλίας, παντρεύτηκε κρυφά την Maria Fitzherert, μία εντελώς ακατάλληλη σύζυγο για έναν διάδοχο. Ήταν μεγαλύτερη από εκείνον κατά 6 χρόνια, Καθολική, κοινής καταγωγής και είχε μείνει χήρα ήδη δύο φορές, οπότε δεν ήταν παρθένα. Ο γάμος κρίθηκε παράνομος καθώς ο Γεώργιος, δεν είχε ζητήσει την άδεια του Βασιλιά και πατέρα του. Η υπερβολική ζωή του πρίγκηπα και τα τεράστια έξοδα που προκαλούσε στο παλάτι, έφεραν στα όριά της τη σχέση του με τον πατέρα του Βασιλιά Γεώργιο, τον 3ο και τον οδήγησαν σε πτώχευση. Το 1795 η Βουλή αποφάσισε να καλύψει τα χρέη του πρίγκηπα, με την προϋπόθεση ότι θα παντρευόταν την πριγκίπισσα Caroline του Brunswick, σε ένα γάμο πολύ τυπικό. Ήρθαν σε διάσταση μετά τη γέννηση της κόρης τους. Ο Γεώργιος συντηρούσε ένα μεγάλο αριθμό από ερωμένες, μεταξύ των οποίων και την ηθοποιό Anne Robinson, που ήταν 17 χρονών. Και ο ίδιος, έχει να «καμαρώνει» για ένα σωρό από νόθα παιδιά.

    Caroline του Brunswick

    Η εν διαστάσει σύζυγος του Γεώργιου του 4ου, δεν προκάλεσε ακριβώς σκάνδαλο. Διαμένοντας μακριά από τον σύζυγό της, στο Blackheath, το 1806, οι γείτονές της Sir John και Lady Douglas ισχυρίστηκαν ότι, όχι μόνο ήταν άπιστη στον Γεώργιο, αλλά και ότι ο William Austin, ένα νεαρό παιδί που είχε υπό την προστασία της, ήταν ουσιαστικά το νόθο παιδί της. Συστάθηκε μία βασιλική επιτροπή με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της χώρας, με την τίτλο «Ευαίσθητη Έρευνα» με σκοπό να εξετάσει τις κατηγορίες των δύο γειτόνων. Αν και προέκυψαν κάποια ερωτηματικά για το είδος των σχέσεων που διατηρούσε η Caroline με διάφορους άντρες, η έρευνα δεν κατέληξε κάπου.

     

    Εδουάρδος ο 7ος

    Ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Βικτωρίας και του Πρίγκηπα Αλβέρτου, είχε κρατηθεί μακριά από τα θέματα του κράτους, όσο βρισκόταν η μητέρα του στο θρόνο. Έτσι, απολάμβανε μία ανέμελη ζωή ως ενήλικας, κερδίζοντας τον τίτλο του playboy και του bon viveur. Ο ηδονιστικός τρόπος ζωής του περιλάμβανε απολαύσεις όπως ο τζόγος, η σκοποβολή, το καλό φαγητό και φυσικά… οι γυναίκες. Αν και ο γάμος του με την Αλεξάνδρα της Δανίας φαινόταν να είναι ένας ευτυχισμένος γάμος, καθώς του απέφερε 6 παιδιά απ’ τα οποία επέζησαν τα 5, ο Εδουάρδος είχε διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις, με τέτοια διακριτικότητα που είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κανείς, πόσες ερωμένες διατηρούσε. Λέγεται πως σύζυγοι θα προέτρεπαν τις συζύγους τους να μοιραστούν το κρεβάτι του Εδουάρδου, για να μπορούν μετά να του ζητήσουν κάποια χάρη. Μία διάσημη παντρεμένη γυναίκα που φέρεται να είχε σχέση με τον Εδουάρδο, ήταν η Λαίδη Randolph Churchill, μητέρα του μετέπειτα πρωθυπουργού Winston Churchill.

    Εδουάρδος ο 8ος

    Η βρετανική αυτοκρατορία βυθίστηκε σε συνταγματική κρίση το 1936, όταν ο Εδουάρδος ο 8ος βρισκόταν σε δίλημμα, ανάμεσα στο βασίλειο και την γυναίκα που αγαπούσε. Ο Βασιλιάς ήθελε να παντρευτεί την δύο φορές διαζευγμένη Αμερικανή Wallis Simpson, για την οποία είχαν σοβαρές αντιρρήσεις όλοι οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης, για να αναλάβει τον ρόλο της Βασίλισσας. Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο Βασιλιάς, θα παράβαινε και τον κανόνα που απαγόρευε τον γάμο διαζευγμένων, εφόσον οι πρώην σύζυγοί τους ζούσαν ακόμα (στην περίπτωση του Ερρίκου του 8ου που είδαμε παραπάνω, φρόντιζε να τις αποκεφαλίζει). Έτσι λοιπόν, ο Εδουάρδος, μόλις 1 χρόνο μετά την στεψη του, αποποιήθηκε τον θρόνο και παντρεύτηκε την καλή του. Αντικαταστάθηκε από τον νεαρότερο αδελφό του Γεώργιο, πατέρα της Βασίλισσας Ελισσάβετ της 2ης που γνωρίζετε και ο Εδουάρδος από τότε, είναι γνωστός ως Δούκας του Windsor.

     

     

    Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, Κόμισσα του Snowdon

    Η όμορφη μικρή αδελφή της Βασίλισσας Ελισσάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα ήταν πάντα αγαπημένο θέμα των πρώτων  παπαράτσι, τόσο εξαιτίας της ομορφιάς της, όσο και για την ενδιαφέρουσα ερωτική της ζωή. Το 1953, όταν στέφθηκε βασίλισσα η Ελισσάβετ και παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Φίλιππο της Ελλάδος και της Δανίας, η Μαργαρίτα ήθελε κι εκείνη να δοκιμάσει την έγγαμη ζωή, με τον Peter Townsend, ο οποίος ήταν διαζευγμένος και 15 χρόνια μεγαλύτερός της. Η Εκκλησία της Αγγλίας φυσικά εξέφρασε την αντίρρησή της, όπως στην περίπτωση της Wallis Simpson, αλλά το ίδιο έκανε και η βασιλική οικογένεια. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τελικά η Μαργαρίτα σταμάτησε να επιδιώκει τον γάμο της με τον Townsend, το 1955. Αργότερα, παντρεύτηκε τον φωτογράφο Anthony Armstrong – Jones, ο οποίος πήρε τον τίτλο Λόρδος Snowdon αλλά είχε μία πλούσια δραστηριότητα με εξωσυζυγικές σχέσεις, με πιο διάσημη, εκείνη με τον Roddy Llewellyn, που ήταν 17 χρόνια μικρότερός της. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το 1978, η Μαργαρίτα χώρισε με τον Λόρδο Snowdon.

    Κάρολος, Πρίγκηπας της Ουαλίας

    Πριν το γάμο του με τη Λαίδη Diana Spencer το 1981, ο πρίγκηπας Κάρολος ήταν ένας πολύ επιθυμητός εργένης, με αρκετές κατακτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αδελφής της μετέπειτα συζύγου του. Πίσω από τον ονειρικό γάμο όμως, κρύβεται μία μακρά ιστορία απιστίας και από τις δύο πλευρές. Ο Κάρολος αναθέρμανε τις σχέσεις του με μία πρώην φιλενάδα του, την Camilla Parker – Bowles, την οποία και παντρεύτηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της Diana. Κατά τη διάρκεια μίας «τρυφερής» συνομιλίας του στο τηλέφωνο το 1989, ο Κάρολος καταγράφηκε να λέει ότι θέλει να γίνει το «ταμπόν» της Camilla και η αηδιαστική αυτή λεπτομέρεια, ήταν αφορμή να ξεσπάσει το 1992 το σκάνδαλο με τον τίτλο «Camillagate”. Αργότερα και η Diana θα παραδεχόταν σε μία συνέντευξή της στο BBC την δική της απιστία με τον James Hewitt. Λίγο μετά, ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαζυγίου…

     

    Πρίγκηπας Andrew, Δούκας του York

    Όπως και ο πρίγκηπας Harry, ο Andrew είναι ο μικρός αδελφός ενός μελλοντικού βασιλιά. Αν και θεωρείται συχνά ως ο αγαπημένος γιος της Βασίλισσας, ο Δούκας του York, έχει υποστεί συχνά κριτική για την ζωή του ως μέλος του διεθνούς jet-set, αλλά και για τις γεμάτες ερωτηματικά φιλικές σχέσεις του, όπως αυτή με τον Jeffrey Epstein. Μετά το τέλος του γάμου του με την Sarah Ferguson το 1992 η ερωτική ζωή του Andrew απασχόλησε τα media αρκετές φορές. Ανάμεσα στις πιο «παράξενες φήμες» ήταν κι αυτή του 2006, όταν η Courtney Love ισχυρίστηκε ότι ο μία φορά, ο Andrew ήρθε στην μέση της νύχτας έξω από την πόρτα της, αναζητώντας θηλυκή συντροφιά. Ένας εκπρόσωπος του παλατιού παραδέχτηκε ότι ο πρίγκηπας είχε επισκεφτεί το σπίτι της Love, αλλά για κοινωνικούς λόγους.

     

     

     

    Πρίγκηπας Harry της Ουαλίας

    Η έκθεση των «κοσμημάτων του Στέμματος» από το νεαρό πρίγκηπα, σε μία σουίτα ξενοδοχείου στο Las Vegas, σίγουρα δεν ήταν η πρώτη επαφή του Harry με την δημοσιότητα τέτοιου τύπου. Ο Harry φαίνεται να είναι γενικά πολύ πιο «άτακτος» από τον πιο επιφυλακτικό αδελφό του William και μελλοντικό βασιλιά. 10 χρόνια πριν, όταν ο Harry ήταν μόλις 17, τον έστειλαν σε κέντρο αποτοξίνωσης για μία μέρα όταν τον έπιασαν να καπνίζει μαριχουάνα και να πίνει. Από τότε, έχει φωτογραφηθεί έξω από clubs, έχει σκηνοθετήσει μία ρατσιστική φάρσα εναντίον ενός στρατιώτη με τον οποίο υπηρετούσαν μαζί και έχει φωτογραφηθεί να φοράει σβάστικα σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων. Γενικά πάντως, θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Σύμφωνα με όσα διαβάσετε για άλλα μέλη των οικογενειών που κατείχαν τον Βρετανικό θρόνο, εφόσον δεν έχει νόθα παιδιά και παράνομες σχέσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον ήσυχος. Από την άλλη πλευρά, ας σκεφτούμε ότι και οι «βασιλείς» είναι άνθρωποι και άνθρωποι με ελαττώματα. Οι χειρότεροι χειρισμοί που έχει κάνει το παλάτι, είναι να προσπαθεί να κρύψει τα ανθρώπινα ελαττώματά τους.

    Πηγή: Time

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles