13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Full-size 3D scan αποκαλύπτει και την παραμικρή λεπτομέρεια του Τιτανικού

    Ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα κατάφεραν να ολοκληρώσουν οι ερευνητές. Πλέον έχουμε το πρώτο full-size digital scan του Τιτανικού, το οποίο αποκαλύπτει ολόκληρο το σκελετό του πλοίου με απίστευτη λεπτομέρεια. Οι εταιρείες, που συμμετέχουν σε ένα επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τον Τιτανικό, μοιράστηκαν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα την περασμένη Πέμπτη.

    Στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στη Νέα Υόρκη, ο Τιτανικός χτύπησε το μοιραίο παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, κοντά στη Νέα Γη. Μέσα σε λίγες ώρες, το πολυτελές υπερωκεάνιο βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 1.500 ζωές. Από την ανακάλυψή του το 1985, το ναυάγιο βρίσκεται περίπου 12.500 πόδια κάτω από τη θάλασσα, περίπου 435 μίλια μακριά από τις ακτές του Καναδά.

    Χρησιμοποιώντας δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια, μια αφοσιωμένη ομάδα ερευνητών πέρασε έξι εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι χαρτογραφώντας σχολαστικά ολόκληρο το ναυάγιο και τη γύρω περιοχή με τα συντρίμμια στον τεράστιο Βόρειο Ατλαντικό. Τα δεδομένα που προκύπτουν είναι πραγματικά αξιοσημείωτα, αποτελούμενα από 715.000 εικόνες – μια εκπληκτική αύξηση σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υποβρύχιο 3D μοντέλο που επιχειρήθηκε.

    Ο Richard Parkinson, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Magellan, μιας εταιρείας εξερεύνησης βαθέων υδάτων, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, λέγοντας: «Είναι ένα άψογο ψηφιακό αντίγραφο, ένα “δίδυμο” του Τιτανικού με κάθε περίπλοκη λεπτομέρεια», ενώ ο Anthony Geffen, επικεφαλής της Atlantic Productions, το περιέγραψε ως αξιοσημείωτο επίτευγμα. Το νέο φωτορεαλιστικό 3D μοντέλο καταγράφει τόσο το τμήμα της πλώρης όσο και την πρύμνη, τα οποία χωρίστηκαν κατά τη βύθιση, με εκπληκτική λεπτομέρεια. Ακόμη και ο σειριακός αριθμός στην έλικα μπορεί να φανεί καθαρά.

    Δείτε το video:

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles