13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    To Gaia ξεκίνησε τη 3D χαρτογράφηση του γαλαξία μας!

    Το Δεκέμβριο του 2013 o ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Gaia (Γαία), το οποίο έχει ως αποστολή του να πραγματοποιήσει μία τρισδιάστατη απεικόνιση των αστεριών του γαλαξία μας. Σήμερα, ευρισκόμενο 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, το Gaia είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει την καταγραφή ενός (μικρού) κομματιού του γαλαξία μας.

    The Milky Way Shines on Paranal

    Το Gaia για αυτό το σκοπό αναμένεται να χρησιμοποιήσει μία υπερσύγχρονη κάμερα με ανάλυση στο… 1 Gigapixel, η οποία παρά τον εξελιγμένο φακό της (είναι η μεγαλύτερη κάμερα που έχει “πετάξει” ποτέ στο διάστημα) είναι σε θέση να καταγράψει μόλις το 1% από τα 100 δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας (είναι πολλά όπως και να το κάνουμε). Το Gaia δεν θα προχωρήσει στην απλή καταγραφή της θέσης και της κίνησης των αστεριών του γαλαξία, αλλά παράλληλα με τα ειδικά όργανα που διαθέτει θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στη φωτεινότητα, την χημική σύσταση και την θερμοκρασία που έχουν στην επιφάνεια τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υπεύθυνοι του ESA, το Gaia θα παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις των δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία επί πέντε χρόνια (με μία αναλογία, η οποία θα αντιστοιχεί περίπου 70 φορές στο κάθε ένα). Με τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα δώσει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να υπολογίσουν τις τροχιές και την κίνηση εκατομμυρίων πλανητών που βρίσκονται στο γαλαξία μας.

    Artist_s_impression_of_Gaia

    Κατά τη διάρκεια του πενταετούς ταξιδιού του στο διάστημα, το εν λόγω διαστημόπλοιο θα παρατηρεί καθημερινά περίπου 2 εκατομμύρια άστρα,  στέλνοντας στη Γη 50GB δεδομένων σε ημερήσια βάση. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ESA, η δουλειά του δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η προσπάθεια του Gaia να μετρήσει τις κινήσεις πλανητών που βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός είναι σα να προσπαθεί κάποιος να εντοπίσει μία τρίχα σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων! Είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει το Gaia, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles