13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy S III mini Review. Tο μεγάλο… μικρό!

    Η Samsung παρουσίασε και στην εγχώρια αγορά την… mini εκδοχή του Galaxy S III, του κορυφαίου smartphone της εταιρείας (για ορισμένους μετά το Galaxy Note II) με την οθόνη των 4,8 ιντσών, ανάλυσης 720p. Το Galaxy S III mini, είναι ένα Galaxy S III “μινιατούρα” σχεδόν από κάθε άποψη.

    Mini με τα… όλα του

    Είναι… mini στις διαστάσεις, αφού είναι κατά περίπου 15 χιλιοστά κοντύτερο, 7 χιλιοστά λιγότερο φαρδύ αλλά και 1,3 χιλιοστά παχύτερο από τον μεγάλο αδερφό του (121,6 x 63  x 9,9 mm έναντι 136,6 x 70,6 x 8,6 mm) ενώ είναι και 21,5 γραμμάρια ελαφρύτερο (111,5 γραμμάρια έναντι 133 γρ.). Είναι… mini στο “hardware, αφού δεν ενσωματώνει τον τετραπύρηνο Exynos αλλά ένα διπύρηνο επεξεργαστή NovaThor U8420 με συχνότητα λειτουργίας  1GHz και….”mini” όσο αφορά στην οθόνη. Βάζω την λέξη “mini” σε εισαγωγικά αυτή τη φορά, αφού το μέγεθος της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, με την διαγώνιο να αγγίζει τις 4 ίντσες, υποστηρίζοντας ανάλυση 480 x 800 pixels (ο λόγος εικονοστοιχείων ανά ίντσα είναι 233ppi) χάρη στην οποία μπορείτε να εργαστείτε με αρκετή άνεση, είτε κατά την πλοήγηση στο λειτουργικό σύστημα Android 4.1.1 (Jelly Bean), είτε κατά την πλοήγηση στο Internet ή όταν απολαμβάνετε το gaming.

    Προσωπικά θεωρώ ότι ένα κινητό με οθόνη κοντά ή ακριβώς στις 5 ίντσες είναι αρκετά μεγάλο για τον μέσο χρήστη, με τις συγκεκριμένες διαστάσεις του Galaxy S III mini να πλησιάζουν, τουλάχιστον για εμένα προσωπικά το ιδανικό, για καθημερινή χρήση. Βεβαίως, αν είσαι power user ή επαγγελματίας, η μεγαλύτερη οθόνη και η υψηλότερη ανάλυση θα σου λείψουν για τα γνωστά πλεονεκτήματα τους, ωστόσο το συγκεκριμένο smartphone έχει το απολύτως λογικό μέγεθος ενώ θα έλεγα ότι έχει και το “απολύτως… λογικό”, και φυσικό σχήμα.

    Η αισθητική είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποκειμενική, ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κατά γενική ομολογία όμορφο smartphone, που χάρη στις καμπύλες “κάθεται” πολύ φυσικά στο χέρι, εξασφαλίζοντας ένα, θα το έλεγα, πειστικό (ασφαλές) κράτημα. Και αν το σχήμα του, που μοιάζει με ένα καλοσχηματισμένο βότσαλο – για οργανικό σχεδιασμό κάνει λόγο η Samsung πάντως – κάθεται φυσικά στο χέρι, άλλο τόσο αφύσικο μοιάζει το υλικό κατασκευής, με το πλαστικό να μην έχει ιδιαίτερα ωραία αίσθηση και το φινίρισμα glossy (τύπου απομίμησης λάκας πιάνου), που για μένα προσωπικά έχει πολυφορεθεί και είναι ήδη ξεπερασμένο, να το κάνει να δείχνει πιο… φθηνό. Αυτό όμως ισχύει ως επί το πλείστον για το λευκό μοντέλο. Έχω δει άλλους χρωματισμούς, όπως το μπλε ή το χρώμα του τιτάνιου (ποντικί το λένε κάποιοι) στο μεγάλο Galaxy S III, και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αρτιότερο. Το λευκό, για να καταλήξω επιτέλους, στην συγκεκριμένο περίπτωση κάνει το κινητό να δείχνει φθηνό, ενώ επί της ουσίας δεν είναι!

    Χαρακτηριστικά

    Όπως ανέφερα, το Galaxy S III mini ενσωματώνει οθόνη τεχνολογίας Super AMOLED 4 ιντσών με ανάλυση 480 x 800 pixels (233ppi). H απόδοση της είναι καλή, ωστόσο η απόκριση της θα μπορούσε να είναι ελαφρώς καλύτερη, όπως επίσης και του επεξεργαστή NovaThor U8420 της ST-Ericsson, με συχνότητα λειτουργίας 1GHz, και δύο πυρήνες Cortex-A9 ενώ συνεπικουρείται από το υποσύστημα γραφικών Mali-400 και 1GB μνήμης. Ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 8GB ή 16GB και επιπλέον υπάρχει και δυνατότητα επέκτασης έως και 32GB με την χρήση κάρτας μνήμης flash τύπου microSD.

    Kατά τα άλλα, είναι εξοπλισμένο με κάθε είδους αισθητήρα – γυροσκόπιο, accelerometer κ.α – αλλά και GPS (με υποστήριξη A-GPS) και Glonass. Eπιπλέον διαθέτει WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth 4.0 (A2DP), WiFi hotspot, WiFi direct και DLNA, αλλά λάμπει διά της απουσίας του το χαρακτηριστικό NFC.

    Περιμετρικά, υπάρχει μία μεταλλική στεφάνη, που προσδίδει ένα αέρα πολυτέλειας στο smartphone της Samsung, σπάζοντας την μονοτονία του λευκού.

    Στα αριστερά του Galaxy S III mini έχουμε τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου.

    Στην δεξιά πλευρά, έχουμε το power on/off button.

    Στο πάνω μέρος της συσκευής παρατηρούμε την υποδοχή για headset/ ακουστικά.

    Στο κάτω μέρος την γνωστή microUSB 2.0 υποδοχή για τον συγχρονισμό της συσκευής με υπολογιστή και την φόρτιση του.

    Στο κάτω μέρος της εμπρόσθιας όψης του κινητού, έχουμε τρία πλήκτρα, δύο capacitive και ένα φυσικό – έχει μετακινηθεί πιο ψηλά προς την οθόνη από ότι στο Galaxy S III και αυτό είναι θετικό, εννοώντας ότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ισορροπημένο – πλήκτρο. Το αριστερό πλήκτρο αφής, αφορά στα μενού/ υπομενού, ενώ το δεξιά αποτελεί το πλήκτρο “back”. Το φυσικό πλήκτρο στο κέντρο έχει διπλό ρόλο. Αναλαμβάνει την επιστροφή στην κεντρική οθόνη (home) ενώ αν το πατήσετε παρατεταμένα σας οδηγεί στις ανοικτές εφαρμογές που καταλαμβάνουν μέρος της μνήμης, επιτρέποντας σας να τις κλείσετε.

    Οι κάμερες

    Στο πάνω μέρος της πρόσοψης υπάρχει μία κάμερα με αισθητήρα VGA για βιντεοκλήσεις. Aπλά, και χαμηλού κόστους πράγματα εδώ δηλαδή.

    Στο πίσω μέρος, στην γυαλιστερή πλάτη δηλαδή του κινητού, θα βρείτε μία κάμερα με αισθητήρα 5.0 Mpixels που συνοδεύεται από LED flash με δυνατότητα σύλληψης video 720p (στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο), με αυτόματη εστίαση, υποστήριξη geotagging, touch focus αλλά και face detection. Για τα κυβικά τους, και εννοώ τις δύο κάμερες, το αποτέλεσμα είναι ανεκτό στην πρώτη περίπτωση και αρκετά καλό στην δεύτερη, περισσότερο όμως όσο αφορά στις φωτογραφίες και λιγότερο όσο αφορά στο video. Όσο αφορά στις φωτογραφίες, τα χρώματα είναι πειστικά, αλλά ο θόρυβος σε εσωτερικό χώρο αναπόφευκτος αν δεν έχεις εξοπλιστεί με… προβολέα και το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα video.

    Στο εξωτερικό περιβάλλον τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα στο φως της μέρας ενώ το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την σύλληψη video, συνυπολογίζοντας την ανάλυση του. Τα χρώματα είναι ελαφρώς περισσότερο κορεσμένα από το κανονικό αλλά αυτό αποτελεί λεπτομέρεια και δεν θα σε χαλάσει. Eπί της ουσίας θα απολαμβάνεις τα video που τραβάς εκτός και αν έχεις οθόνη 1080p όπως εγώ και θέλεις να τα βλέπεις σε full screen, γιατί τότε θα γεμίζεις το οπτικό σου πεδίο με κινούμενες εικόνες από το… minecraft. Για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, μπορείτε κάλιστα να δείτε τα δείγματα φωτογραφίας και video που έχουμε ανεβάσει.

    Δείγμα φωτογραφίες (Superfine) σε ανάλυση 2592×1944 pixels

    Video sample στα 720p με το Galaxy S III mini

    Μπορείτε να “τραβήξετε” video έως 720p


    Όσο αφορά στην αναπαραγωγή αρχείων multimedia, και πιο συγκεκριμένα αρχείων video,  η αλήθεια είναι ότι περίμενα περισσότερα. Ενώ λοιπόν το Samsung Galaxy S III mini μπορεί να αναπαράγει αψεγάδιαστα video 720p, δεν μπορεί να αναπαράγει video 1080p (χρησιμοποιώντας τον “native” video player) ακόμα και αν ζητήσουμε την βοήθεια λογισμικού όπως είναι ο Mobo Player Pro. Aκόμα και σε αυτή τη περίπτωση ωστόσο η αναπαραγωγή πραγματοποιείται με χαμηλότερο framerate από αυτό που πρέπει και ο ήχος δεν συγχρονίζεται με την εικόνα, οπότε μην χαίρεσαι. Βεβαίως, η παραπάνω διαπίστωση δεν λέει και πολλά αν δεν είσαι power user. Πιστεύω ωστόσο ότι ένα κινητό με κόστος 1 φραγκο κάτω από τα €400, θα έπρεπε όχι μόνο να αναπαράγει video ανάλυσης 1080p αλλά και να συλλαμβάνει video σε αυτή την ανάλυση. Πάμε για το 2013 έτσι;

    Όσο αφορά στην αναπαραγωγή μουσικής και την απόδοση του ηχείου τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα από όσο περιμέναμε από μία mid-range συσκευή του είδους. Το ηχείο ήταν “πειστικό”, και σχετικά ισορροπημένο, και με καλή ένταση.

    Επιδόσεις

    Οι επιδόσεις του Galaxy S III mini θα μπορούσαν να χαρακτηριστικούν τυπικές για το είδος και την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή. Η πλοήγηση στο λειτουργικό σύστημα είναι στρωτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και το μόνο που με χάλασε είναι η αδυναμία αναπαραγωγής video 1080p. Κατά την πλοήγηση στο Internet, τα πράγματα ήταν σχετικά στρωτά και “smooth” όσο περίπου θα ήθελα, και η συνολική εμπειρία κρίνεται θετική.

    Οι επιδόσεις του “mini” στα Antutu και RL benchmarks


    Και παρακάτω οι επιδόσεις του στα γνωστά HTML5 και Metal benchmarks της Vellamo καθώς και στο Quadrant

    Λειτουργικό σύστημα και λογισμικό

    Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από το Android στην έκδοση 4.1.1 , Jelly Bean σε συνδυασμό με το User Interface της Samsung TouchWiz. Προσωπικά προτιμώ το Sense UI αλλά και το TouchWiz, σε συνδυασμό με το Jelly Bean είναι ένας δυνατός συνδυασμός που έχει οπαδούς. Tο integration των εφαρμογών της Google στο Jelly Bean είναι ακόμα “βαθύτερο” σε σχέση με το παρελθόν (Google Search και Google Now) ενώ ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που μου άρεσαν ιδιαίτερα ήταν το χαρακτηριστικό Pop up play, που σου επιτρέπει να παρακολουθείς video ενώ κάνεις άλλα πράγματα αλλά και η δυνατότητα Direct Call, που την ώρα που στέλνεις ένα μήνυμα σε κάποια επαφή σου, μπορείς εφόσον θέλεις να την καλέσεις απλώς να σηκώσεις το τηλέφωνο στο ύψος του αυτιού σου. Mακάρι και να μπορούσε να με καταλάβει καλύτερα και το S Voice…

    Αυτονομία

    Το  Galaxy S III mini ενσωματώνει μπαταρία στα 1500mAh, που σε συνδυασμό με το “Jelly Bean” φαίνεται να επιτυγχάνει καλύτερη διαχείριση ενέργειας και έτσι με νορμάλ χρήση θα χρειαστεί να το φορτίσετε μετά από δύο μέρες περίπου. Αν ωστόσο σερφάρεις συχνά στο Internet, ελέγχεις συχνά τα email σου ή κάνεις συχνά διαλείματα από την δουλειά σου για να παίξεις… Angry Birds, τότε στο τέλος της ημέρας – ίσως και μερικές ώρες αργότερα – να χρειαστεί να το ξαναφορτίσεις. Σε κάθε περίπτωση, έμεινα ευχαριστημένος από την αυτονομία του.

    Εμπειρία χρήσης – Συμπέρασμα

    Ιδανικό για τον μέσο χρήστη, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, σκεφτόμενος την συνολική εμπειρία μαζί του. Ωραία, κατά γενική ομολογία αισθητική, ωραίο σχήμα, φυσικό κράτημα και χαμηλό βάρος συνθέτουν μία πρώτη εικόνα που κάνει καλή εντύπωση. Mπορείς να το χειριστείς με μεγάλη άνεση με το ένα χέρι. Από εκεί και πέρα, τα χρώματα της οθόνης σε αποζημιώνουν αν σου αρέσουν οι… υπερβολές, ενώ και το “πιξέλιασμα” δεν ενοχλεί, αφού συνηθίζεται μετά από λίγο, ακόμη και αν έχεις πιάσει στα χέρια σου κινητό με ευκρινέστερη οθόνη. Αν δεν έχεις πιάσει, ούτε που θα το καταλάβεις αφού η pixel density είναι καλή.

    Η απόδοση του είναι τυπική, και έχω την εντύπωση ότι αν προτιμούσε η Samsung ένα ας πούμε καλό dual-core Snapdragon chipset δεν θα είχαμε ούτε την υστέρηση στην πλοήγηση στο Internet – αυτή την λίγη ρε παιδί μου – και πιθανόν να μην είχαμε και θέμα με την αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p και ίσως η εμπειρία να ήταν ένα κλικ, παραπάνω, αλλά έχω την εντύπωση ότι και το κόστος θα ήταν επίσης ένα κλίκ παραπάνω. Το περιβάλλον χρήσης TouchWiz (Nature UX) είναι άξιο της φήμης του, αλλά ακόμη δεν μπορεί να φτάσει σε ευχρηστία του Sense UI της HTC, ούτε και την εμφάνιση/ αισθητική. Ωραίο το χαρακτηριστικό Pop up play, ωραίο και το S Voice – αν και μου έσπαγε τα νεύρα επειδή δεν με “έπιανε” παρόλο που… είχα εθιστεί – αλλά και άλλες εφαρμογές που έχει αναπτύξει η εταιρεία για να δώσει προσωπική σφραγίδα στην πρόταση της. Kατά την πληκρολόγηση βρήκα κάπως δύσχρηστο το πληκτρολόγιο του, αφού λόγω των μικρών σχετικά πλήκτρων, ειδικά σε portrait mode, έκανα συχνά λάθη και αναγκαζόμουν να μειώσω την ταχύτητα που πληκτρολογώ.

    Eίναι μία καλή πρόταση γενικά για τον μέσο χρήστη, που θα απολαύσει σε ορισμένο βαθμό κάποιες από τις δυνατότητες του Galaxy S III, του κορυφαίου κινητού της εταιρείας.

    Δείτε το hands-on video με το  Samsung Galaxy S III mini

    Specs: Samsung Galaxy S III mini (€399)

    Λειτουργικό Android 4.1.1
    Επεξεργαστής NovaThor U8420 (dual core Cortex-A9) 1GHz
    Μνήμη 8GB ROM, 1GB RAM, microSD
    Οθόνη 4″ Super AMOLED πολλαπλής αφής, 480×800 pixels
    Κάμερα 5 MPixel (2560 x 1920 pixels, video 720P)
    Συνδεσιμότητα Bluetooth 4.0, Wi-Fi dual-band, DLNA, GPS/A-GPS, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0
    Αυτονομία 460 ώρες αναμονή, Έως 14 ώρες ομιλία
    Διαστάσεις 121,6 x 63  x 9,9 mm
    Βάρος 111,5 γρ.

    Related Articles

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles