15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων

    Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για το lobbying και τον δικαστικό και πολιτικό αγώνα των εταιρειών που κατέχουν πνευματικά δικαιώματα για έργα και έχουμε υπονοήσει τις υπερβολικές πρακτικές που ακολουθούν προκειμένου να εξασφαλίζουν έσοδα.

    Έτσι και στην περίπτωση της SABAM, της βελγικής ΑΕΠΙ, παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο. Η SABAM στο Βέλγιο, ζητά από δημόσιες βιβλιοθήκες που οργανώνουν ομαδικές αναγνώσεις βιβλίων σε παιδιά, να πληρώνουν στην εταιρεία χρήματα, γιατί καταπατούν τα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα!

    Μία από τις πιο όμορφες διαδικασίες για την εισαγωγή του βιβλίου στη ζωή ενός παιδιού, είναι όταν εθελοντές, προσφέρονται να διαβάζουν παιδικά βιβλία σε ομάδες παιδιών που μαζεύονται στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Οι εθελοντές, είναι άνθρωποι όπως εσείς κι εγώ, που προσφέρουν λίγο χρόνο από τη ζωή τους, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες ανάγνωσης στις δημόσιες βιβλιοθήκες για μικρά παιδιά. Με την δωρεάν ανάγνωση παιδικών βιβλίων από τους εθελοντές, τα μικρά παιδιά έχουν μία μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου.

    Ε, αυτή η απλή και όμορφη διαδικασία, σύμφωνα με την SABAM στο Βέλγιο, παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα. Έτσι, η εταιρεία προσέγγισε αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες που διοργανώνουν τέτοιες αναγνώσεις για παιδιά, στο Βέλγιο και τους έθεσε το εξής δίλημμα. Ή θα μας πληρώνετε 250 ευρώ τέλος κάθε χρόνο για το δικαίωμα να οργανώνετε ομάδες ανάγνωσης που γίνεται σε παιδιά από τους εθελοντές σας, ή θα κινηθούμε νομικά εναντίον σας ώστε να σας αναγκάσουμε να μας πληρώσετε περισσότερα χρήματα ως αποζημίωση και να σταματήσετε διά δικαστικής εντολής τις εκδηλώσεις αυτές.

    Σημειώνουμε, άλλη μία φορά, πως οι εκδηλώσεις αυτές είναι ομαδικές αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε δημόσιες βιβλιοθήκες.

    Δημοσιογράφος της εφημερίδας De Morgen, ήρθε σε επαφή με την SABAM για να διαπιστώσει μήπως πρόκειται για φάρσα. Κι όμως, η SABAM εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως οι δημόσιες βιβλιοθήκες πρέπει να πληρώνουν για να έχουν το δικαίωμα να διαβάζουν βιβλία σε παιδιά.

    Πόσο χρειάζεται να τονίσει κανείς ότι αυτό είναι παράλογο; Ξέρετε, το ζήτημα δεν είναι να μιλήσουμε για μία Βελγική εταιρεία κατοχής πνευματικών δικαιωμάτων που θα κάνει οτιδήποτε για να εξασφαλίσει έσοδα και πιστεύει ότι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε πως μπροστά στην επίτευξη του κέρδους, εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι επικίνδυνοι. Όχι οικονομικά επικίνδυνοι. Είναι επικίνδυνοι για την κοινωνική εξέλιξη.

    Όταν λοιπόν υπογράφονται συμφωνίες όπως το ACTA και διαπραγματεύονται από τις χώρες «κρυφά», ή όταν περνάνε νομοσχέδια όπως το SOPA και PIPA για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, κανένας μα κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για την προστασία των δημιουργών. Όλη η ιστορία είναι για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία κάποιων αρπακτικών δυστυχώς. Με συνέπεια, αυτονόητες διαδικασίες όπως η ανάγνωση παιδικών βιβλίων από εθελοντές σε μία δημόσια βιβλιοθήκη, ή η ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο, να μην είναι τόσο αυτονόητες.

    Νέες κινητοποιήσεις εναντίον της συμφωνίας ACTA στην Ελλάδα έχουν οργανωθεί για τις 24 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Πηγές: TheNextWeb, De Morgen

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles