19.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
More

    Giza 3D: Πάμε μία βόλτα στις πυραμίδες της Αιγύπτου μέσα από τον browser

    Όσο κι αν μας χωρίζει μόνο μία Μεσόγειος, όπως είναι τα πράγματα, είναι όλο και λιγότερο εύκολο για τον καθένα μας να μπει σε ένα αεροπλάνο και να πάει βόλτα στην Αίγυπτο για να δει ένα από τα θαύματα αυτού του κόσμου: τις Πυραμίδες στη Γκίζα. Ένα project όμως φέρνει μία πολύ πιστή, τρισδιάστατη αναπαραγωγή των μνημείων στο σπίτι μας. Το Giza 3D.

    Το Giza 3D είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρεία κατασκευής λογισμικού Dassault Systemes, το μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης και του πανεπιστημίου Harvard. Το τρισδιάστατο μοντέλο των πυραμίδων στο εν λόγω project έχει βασιστεί στις έρευνες του αρχαιολόγου George Reisner που για πολλά χρόνια έκανε ανασκαφές στην περιοχή της Γκίζας. Η οργάνωση της αποστολής μετά, πέρασε την τελευταία δεκαετία ψηφιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Reisner.

    Ο Peter Der Manuelian, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard κι ένας από τους επικεφαλείς του Giza 3D, ανέφερε στο Discovery News ότι το project αυτό δημιουργήθηκε με πρώτη προτεραιότητα την ιστορική ακρίβεια «πολλά τρισδιάστατα μοντέλα έχουν δημιουργηθεί με βάση την φαντασία και τα video games και όχι την αρχαιολογία.. Οι αναπαράστασή μας προσπαθεί να αντικατοπτρίσει όσο τον δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τις ανασκαφές και συπεριλαμβάνει μία ενδελεχή μελέτη των αρχαίων χρωμάτων, των επιγραφών, των υφών στους τοίχους, τα κτίρια και τα αντικείμενα».

    Στο site θα μπορείτε να κάνετε μία αλληλεπιδραστική περιήγηση σε 10 διαφορετικά μέρη στην περιοχή της Γκίζα και κάθε περιοχή περιέχει φωτογραφικές συλλογές από τα αντικείμενα, αλλά και αναφορά στα ευρήματα της αποστολής του Harvard. Το τρισδιάστατο μοντέλο είναι εύκολο στη χρήση και υπάρχει 3D μοντέλο που μπορείτε να το βλέπετε με τα γνωστά γυαλιά. Έχετε πλήρη έλεγχο της κάμερας, άρα μπορείτε να πηγαίνετε όπου θέλετε στο site και να κάνετε κλικ πάνω στα αντικείμενα για να βλέπετε περισσότερες πληροφορίες γι αυτά.

    Δείτε το Giza 3D εδώ. Είναι σπουδαία δουλειά

    Πηγή: The Verge

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles