14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Γνωρίζατε γιατί η Νέα Υόρκη αποκαλείται… Gotham City;

    Είναι πιθανόν να είστε εξοικειωμένοι με την… “Gotham City” από τις ταινίες και τα comics του Batman, όμως πολλά χρόνια πριν από αυτά προυπήρχε αυτή η ονομασία ως χαρακτηρισμός της Νέας Υόρκης. Ας δούμε μαζί από πού προήλθε.

    new york city gotham city

    Παρόλο που ο όρος είναι συνυφασμένος με μία σκοτεινή μελαγχολική πόλη, προέρχεται από τη μεσαιωνική Αγγλία. Gotham είναι το όνομα ενός μικρού χωριού στην Αγγλία κοντά στο Nottinghamshire, με πληθυσμό σήμερα γύρω στα 1.600 άτομα.

    Πώς έγινε η σύνδεση; Ο Νεοϋορκέζος συγγραφέας Washington Irving ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον όρο το 1807 στη σατυρική έκδοσή του Salmagundi, με έμπνευση, όπως πιστεύεται, ένα παραμύθι της εποχής με την ονομασία “The Wise Men of Gotham”.

    Το παραμύθι αναφέρει ότι ξαφνικά στους κατοίκους του χωριού Gotham στην Αγγλία, στο οποίο αναφερθήκαμε πριν, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Βασιλιάς Ιωάννης θα επισκεπτόταν το χωριό τους. Το άκουσμα της επίσκεψης του βασιλιά έφερε χάος και μετέτρεψε στο ήσυχο χωριό σε ένα πραγματικό τσίρκο, με τους κατοίκους του να τρελαίνονται επίτηδες -τότε κάτι τέτοιο πιστευόταν ότι ήταν μεταδοτικό- ως μία ενέργεια που ήθελε να πείσει τον βασιλιά να αλλάξει τη διαδρομή του και να μην περάσει από το χωριό τους. Έβαλαν σε δράση το σχέδιό τους εκτελώντας τρελά πράγματα, όπως π.χ. να προσπαθούν να πνίξουν ένα χέλι σε μία λίμνη ή να κατασκευάσουν ένα φράκτη γύρω από ένα θάμνο για να αποτρέψουν έναν… κούκο από το να αποδράσει. Όλες αυτές οι τρέλες έκαναν τη δουλειά τους και ο Βασιλιάς Ιωάννης παρέκαμψε το χωριό τους από τη διαδρομή του.

    O Irving χρησιμοποίησε το “Gotham” σε μία άρθρο για τη Νέα Υόρκη, με στόχο να σατυρίσει την κουλτούρα της συγκρίνοντας την με το αγγλικό χωριό. Αν και ήταν σκωπτικό εκ μέρους του, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης υιοθέτησαν το χαρακτηρισμό που έμεινε από τότε ως nickname της πόλης…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles