11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    H Google σήμερα τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

    Είδατε τον σκηνοθέτη με την κάμερα στη σελίδα που κάνετε τις αναζητήσεις σας; H Google, με το σημερινό της doodle τιμά τα 77 χρόνια από την γέννηση ενός μεγάλου Έλληνα και μίας μεγάλης απώλειας για το 2012. Του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Του σκηνοθέτη του Χρυσού Φοίνικα και ενός ταξιδιού στα Κύθηρα.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Ενώ ξεκίνησε να σπουδάζει νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ποτέ δεν πήρε το πτυχίο του. Το 1961 τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου και παρακολουθεί μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας στη Σορβόννη και μετέπειτα μαθήματα κινηματογράφου στην IDHEC και στο Musee de l’homme. Η πρώτη ολοκληρωμένη του ταινία ήταν η μικρού μήκους Εκπομπή, την οποία και παρουσίασε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Αναπαράσταση, κέρδισε το αντίστοιχο πρώτο βραβείο στην ίδια διοργάνωση το 1970.

    Έκτοτε, συνέδεσε το όνομά του με τον όρο «σινεφίλ» στην Ελλάδα με ταινίες που υπήρξαν έμπνευση για πολλούς συναδέλφους του. Το Ταξίδι στα  Κυθηρα, ο Μελισσοκόμος, το τοπίο στην Ομίχλη, το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα, τα δύο πρώτα μέρη της Τριλογίας, το Λιβάδι που Δακρύζει και η Σκόνη του Χρόνου και άλλες.

    Στις ταινίες αυτές συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου. Μέσα στις πολλές διακρίσεις που έλαβε για το έργο του, ξεχωρίζουμε αυτή του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα ενώ, η ταινία Το Βλέμμα του Οδυσσέα είχε λάβει το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής το 1995 στο ίδιο Φεστιβάλ και το περιοδικό TIME την ψήφισε ως μία από τις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 2012. Κι εμείς, θα τον θυμόμαστε με τις εικόνες των ταινιών του, αλλά και υπό τους ήχους της Ελένης Καραϊνδρου, που σχεδόν πάντα συνόδευε με τις μουσικές της τις δημιουργίες του.

    Πηγές: theoangelopoulos.gr, Wikipedia, IMdB

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles