17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Το μέλλον για τα password της Google, βρίσκεται στις αστείες γκριμάτσες

    Λίγο έως πολύ, γνωρίζουμε οι περισσότεροι πια πως τα passwords που βασίζονται σε λεξαριθμικούς συνδυασμούς είναι πλέον «πασέ». Θα το έχετε διαπιστώσει ήδη, αλλά και διαβάζοντας τα νέα στον τεχνολογικό κόσμο, θα δείτε ότι πληθαίνουν οι αναφορές για «σπασμένους» κωδικούς ή συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε αυτούς. Να όμως μία άδεια ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Google πριν τρεις μέρες που πάει την «αναγνώριση προσώπου» ένα βήμα πιο πέρα. Να «ξεκλειδώνετε» το τηλέφωνό σας, βγάζοντάς του  τη γλώσσα.

    google funny face recogition

    Το αίτημα που κατέθεσε η Google περιγράφει τη νέα λειτουργία ξεκλειδώματος μίας συσκευής με τον εξής τρόπο: αρχικά ο χρήστης θα βγάζει μία φωτογραφία του και το software θα αναγνωρίζει κάποια βασικά βιομετρικά του στοιχεία, όπως το φρύδι, τη μύτη, τα μάτια κλπ. Μετέπειτα, θα βγάζει μία δεύτερη φωτογραφία με κάποια «γκριμάτσα». Το software θα αναγνωρίζει την γκριμάτσα σε συνδυασμό με τα καταγεγραμμένα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου. Κι έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να επαναλαμβάνει αυτή την γκριμάτσα κάθε φορά που θα θέλει να ξεκλειδώσει τη συσκευή του. Κάτι σαν το two step authentication, μόνο που στην περίπτωση αυτή, το βασικό εργαλείο θα είναι οι εκφράσεις μας.

    Ας μην ξεχνάμε πως η Google είχε προσθέσει στο Android Jelly Bean το λεγόμενο “Liveness check”. Μετά την εισαγωγή του face recognition  για να ξεκλειδώσει η οθόνη στο Android Ice Cream Sandwich, οι χρήστες διαπίστωσαν πως ήταν πολύ εύκολο να ξεκλειδώσει ο οποιοσδήποτε την οθόνη, έχοντας μία οποιαδήποτε φωτογραφία του κατόχου του τηλεφώνου. Έτσι, στο Jelly Bean, μπορείτε να κλείσετε το μάτι στη συσκευή, ως πιο «ζωντανή απόδειξη» ότι η συσκευή βρίσκεται στα χέρια του σωστού χρήστη. Και αυτό το σύστημα, όμως, αποδεικνύεται εύκολη να παραβιαστεί, με ένα απλό Photoshoping.

    Έτσι, η Google αναζήτησε και καταθέτει μία πιο σύνθετη μέθοδο αναγνώρισης. Θα αναρωτηθείτε, εύλογα, γιατί δεν περνάμε κατευθείαν στην αναγνώριση της ίριδας του ματιού ή των δακτυλικών αποτυπωμάτων; Ε, λοιπόν, με λίγο μακάβριο σκεπτικό σας εξηγούμε πως και αυτές οι μέθοδοι είναι παρωχημένες. Η ίριδα, το δακτυλικό αποτύπωμα, είναι κάτι σταθερό. Με μία απλή χειρουργική επέμβαση μπορεί κάποιος να τα αφαιρέσει, ή με τη βοήθεια της επιστήμης, να τα αντιγράψει. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι υπολογιστές είναι ότι είμαστε εμείς και ότι είμαστε αληθινοί. Το πρώτο μπορεί να ικανοποιηθεί από τα βιομετρικά μας στοιχεία. Το δεύτερο θα πρέπει να ταυτοποιηθεί από μία κίνηση ή μία χειρονομία. Ή μία γκριμάτσα. Εντελώς προσωπική. Πράγμα που σημαίνει πως σε λίγο καιρό, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κόσμο να έχει εντελώς αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού του. Λες και τα πράγματα δεν ήταν ήδη παράξενα, όπως έχουν.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles