13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    H Google δεν έχασε από την πώληση της Motorola στη Lenovo. Το αντίθετο… (Άποψη)

    Αν καθίσει κανείς και διαβάσει μόνο τους τίτλους των δημοσιευμάτων που αφορούν την πώληση της Motorola στη Lenovo από τη Google, με το αντίτιμο των 2,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν τον Αύγουστο του 2011, η Google την εξαγόρασε έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων, θα σκεφτεί ότι η Google τότε, είχε κάνει μία “κακή επένδυση”. Μία κακή επένδυση που της κόστισε περίπου 10 δισεκατομμύρια. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Google βγαίνει κερδισμένη από την αγορά και μετέπειτα πώληση της Motorola κι εδώ θα σας εξηγήσουμε τον τρόπο.

    Google_Motorola_4eva_not

    Οι αριθμοί

    Τον Αύγουστο του 2011 με την ανακοίνωση της εξαγοράς της Motorola, η Google ουσιαστικά αγόρασε τον πλέον ιστορικό κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων και μία εταιρεία, οι συσκευές και οι εφευρέσεις της οποίας ξεκινούν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά από τα πράγματα που αφορούν την υποδομή της ασύρματης επικοινωνίας στον κόσμο, είναι επιτεύγματα των επιστημόνων της Motorola. Και φυσικά, τα κινητά τηλέφωνα. Η Google λοιπόν, με 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια αγόρασε ιστορία, ένα όχι και τόσο ισχυρό brand name (πια), μπόλικη επιστήμη και πάρα μα πάρα πολλές, πατέντες. Πατέντες οι αξία των οποίων αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια.

    Την εποχή της εξαγοράς, η Motorola διέθετε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε απόθεμα μετρητών. Στα τέλη του 2012 η Google πούλησε τη Motorola Home, το τμήμα αυτής της εταιρείας που κατασκευάζει modem και άλλες παρόμοιες συσκευές, έναντι 2,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την πώληση στη Lenovo, η Google εξασφαλίζει περίπου 3 δις ενώ της μένει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εταιρείας. Το Advanced Technology & Project group που δουλεύει ήδη σε προηγμένες τεχνολογίες όπως τα εμφυτευμένα microchip ή τα ηλεκτρονικά tattoos… δηλαδή; Wearables.

    Άρα, ξεκινώντας από την εξαγορά του 2011 και καταλήγοντας στην πώληση που σχολιάστηκε και από τον Larry Page εχθές (και αν υπολογίσει κανείς ότι η “αιμορραγία” της Google στη Motorola από τότε, έφτασε το 1,4 δις), η Google με 5 δις περίπου καθαρή επένδυση, έχει παραμείνει με την σωρεία από πατέντες της Motorola και το πιο παραγωγικό της τμήμα, το Advanced Technology group, που υλοποιεί άλλωστε και το Project Ara.

    Το παράπλευρο κέρδος

    Η Google αυτό που τη συμφέρει να κάνει είναι, όχι να πουλάει τηλέφωνα, αλλά να ενισχύει με όλη της τη δύναμη (που είναι μεγάλη) το Android. Διαθέτοντας το portfolio από ευρεσιτεχνίες της Motorola, αλλά και συμφωνώντας με την Samsung να “χρησιμοποιούν από κοινού” τις πατέντες τους, ουσιαστικά, στηρίζει όσο παίρνει το Android, αλλά και “κλειδώνει” ένα πάρα πολύ σοβαρό συνοδοιπόρο στο λειτουργικό. Τους Κορεάτες που, κακά τα ψέματα, πουλάνε τις περισσότερες συσκευές Android στον πλανήτη.

    Επίσης η Google κερδίζει από την απελευθέρωσή της από το κομμάτι του hardware, παραδίδοντας την Motorola στη Lenovo και, επιστρέφοντας έτσι σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα: software και καινοτομία. Θα πείτε εύλογα, πως δεν έχει απεμπλακεί πλήρως από το hardware η Google: έχει ήδη εταιρείες που κατασκευάζουν ρομπότ… Έχετε δίκιο. Αλλά αυτό δεν είναι το hardware που θα αγοράσουμε από τις προθήκες των καταστημάτων… ακόμα.

    Κι η Motorola; Τι θα απογίνει η Motorola;

    Η ιστορική Motorola, ίσως το μεγαλύτερο σοκ που προκαλεί αυτή τη στιγμή στους “πωρωμένους” Αμερικανούς είναι ότι μία εντελώς Αμερικανική εταιρεία, περνά στα χέρια της Κινεζικής Lenovo. Για κάποιους σκληροπυρηνικούς, αυτό αποτελεί σκάνδαλο. Για όσους όμως έχουν ξεφύγει από τις αγκυλώσεις των γεωγραφικών συνόρων που έχουν ήδη γίνει εικονικά, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και της οικονομίας, η Motorola ίσως με αυτό τον τρόπο, σε Κινεζικά χέρια, πάρει την παράταση ζωής που της ανήκει. Ενώ αντίστοιχα θα δώσει στον κολοσσό της Lenovo, την τεχνογνωσία για την κατασκευή πολύ καλών κινητών τηλεφώνων, κάτι που χρειάζονται οι Κινέζοι. Βλέπετε, η πρόκληση για τους Κινέζους που έχουν εξασφαλίσει την κατασκευή ποσοτήτων από τα πάντα, είναι η ποιότητα. Και η Lenovo, όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται να την εξαγοράζει και να την εξασφαλίζει.

    H Motorola, αν δεν την εξαγόραζε η Google, θα οδηγούνταν μαθηματικά σε μαρασμό και ίσως είχε την κατάληξη της Kodak. Θα γινόταν δηλαδή, μία εταιρεία με τεράστια ιστορία, η αξία της οποίας θα αποτιμώνταν πια, μόνο στις πατέντες και τα χρέη της.

    Άρα… συνολικά βλέποντάς το, τελικά η πώληση της Motorola από τη Google στη Lenovo, δεν είναι καθόλου κακό deal. Μάλλον το αντίθετο.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles