17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Google Nexus 4 Revisited. Ξαναδοκιμάζουμε το καλύτερο κινητό που μπορείς να αγοράσεις!

    Μία νέα συσκευή της Google είναι πάντα ξεχωριστή. Η εταιρεία έχει καταφέρει σε συνεργασία με άλλες εταιρείες να εδραιώσει το όνομα της και στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, με συσκευές που έχουν κερδίσει τον σεβασμό των ανταγωνιστών και βεβαίως την προτίμηση του κοινού. Οι τελευταίες συσκευές της, έχουν την σφραγίδα των εταιρειών ASUS (Nexus 7), Samsung (Nexus 10) και LG (Nexus 4). Η τελευταία θα μας απασχολήσει για 2η φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών, επειδή πολύ απλά, σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στην χώρα μας!

    Δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνω το Google Nexus 4 στα χέρια μου, αν και η επαφή μου με την συσκευή ήταν ολιγόλεπτη. O Άγγελος (σημ.: Σφακιανάκης) είχε φέρει ένα με… αεροπλανικό τρόπο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το πήρε γρήγορα από το γραφείο για να το αξιολογήσει και κατόπιν να σας προσφέρει το πρώτο review επί ελληνικού εδάφους από το DigitalLife.gr. Μπορείτε να διαβάσετε την αξιολόγηση του Άγγελου εδώ καθώς και να δείτε το video που ετοίμασε για το Nexus εδώ.

    Δεν ξέρω πόσοι από εσάς περιμένετε το Nexus 4 για να το αποκτήσετε, αλλά πολύ σύντομα – νομίζω είναι θέμα τριών εβδομάδων περίπου – θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα της χώρας μας σε αρκετά δελεαστική τιμή για την κατηγορία του. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, είπα να του ρίξουμε και μία δεύτερη ματιά…

    Εμφάνιση

    Από άποψη εμφάνισης, το Nexus 4 διατηρεί ως επί το πλείστον την αισθητική και το στυλ του προκάτοχού του. Η πρόσοψη καλύπτεται εξολοκλήρου από γυαλί (έχεις την ψευδαίσθηση ότι το γυαλί σχηματίζει καμπύλη) τύπου Gorilla Glass II. Στο πάνω και κάτω μέρος της κατασκευής διατηρούνται οι χαρακτηριστικές καμπύλες ενώ σχεδόν αναλλοίωτο παραμένει το λεπτό, μεταλλικό πλαίσιο περιμετρικά. Στην περιφέρεια, υπάρχει μαλακό πλαστικό, με λαστιχένια αίσθηση που βοηθάει σημαντικά το «grip» ώστε να μην σου γλυστρίσει.

    Τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου και το πλήκτρο απενεργοποίησης/ ενεργοποίησης της συσκευής, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, έχουν παρόμοιο φινίρισμα με αυτό του μεταλλικού πλαισίου στο οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα. Η κάρτα SIM τοποθετείται στην αριστερή πλευρά, πλάι στα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου και σε μία υποδοχή που για να την ανοίξετε θα χρειαστείτε ένα μικρό εργαλείο σαν «καρφίτσα».

    Η μεγαλύτερη αλλαγή σε επίπεδο εμφάνισης που έφερε η LG στο Nexus 4, είναι η γυάλινη πλάτη. Η εταιρεία ωστόσο δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο, αλλά έδωσε μία επιπλέον νότα πολυτέλειας, με το pattern, που υπό γωνία στο φως, μοιάζει με pixels που λαμπυρίζουν.

    Οι σχεδόν εξολοκλήρου κατασκευή από γυαλί, προσθέτει πολλούς πόντους στην εμφάνιση και στην γενικότερη αίσθηση, ωστόσο θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού οποιαδήποτε πτώση πάνω από ένα σημείο, θα σε… κάνει να δακρύσεις (σαν μικρό παιδάκι μπορώ να σου πω…). Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των χαρακτηριστικών εξωτερικά να αναφέρω ότι το ηχείο που βρίσκεται στην πλάτη έχει αρκετά καλή απόδοση (προσφέρονται ρυθμιστικά και για να το φέρεις στα μέτρα σου). Θα προτιμούσα να είχε ακόμα περισσότερη ένταση, πιο «ψαγμένο» μπάσο και περισσότερη λεπτομέρεια στα ψιλά, ωστόσο αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν μόνο τους ιδιαίτερα απαιτητικούς χρήστες. Kατά γενική ομολογία η απόδοση του είναι ικανοποιητική.

    Στο πάνω μέρος, θα βρεις την υποδοχή 3.5mm για ακουστικά ή hands-free ενώ στο κάτω μέρος, υπάρχει η κλασσική microUSB 2.0 υποδοχή για τον συγχρονισμό της συσκευής με υπολογιστή και την φόρτιση του. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 2100mAh. Σύμφωνα με τις LG και Google, επαρκεί για 15 ώρες ομιλίας και 390 ώρες αναμονής. Στα δικά μου χέρια και με συχνή χρήση, συμπεριλαμβανομένου gaming και internet browsing, κράτησε κάτι λιγότερο από μία μέρα και με την οθόνη ρυθμισμένη σχεδόν στην μέγιστη φωτεινότητα. Η οθόνη είναι και το πλέον ενεργοβόρο χαρακτηριστικό του Nexus 4, οπότε θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να προτιμήσετε την αυτόματη ρύθμιση όσο αφορά στην φωτεινότητα της για καθημερινή χρήση.

    Και αφού έφτασα στην οθόνη, να αναφέρω ότι είναι τεχνολογίας LCD IPS, με διαγώνιο 4,7 ίντσες με πολύ υψηλές γωνίες θέασης, η οποία υποστηρίζει ανάλυση 1280 x 768 pixels. Είναι ιδιαίτερα ευκρινής και τα κείμενα είναι ευανάγνωστα, όχι βεβαίως τόσο όσο με τις νέες 5άρες Full HD που θα δούμε σύντομα, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ευκρίνειας χάρη στην υψηλή πυκνότητα pixels ανά ίντσα που φτάνει τα 318ppi. Το λευκό και το μαύρο βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο έστω και για μία τρίχα, δεν είναι ακριβώς αυτό που πρέπει. Eλάχιστους πάντως θα τους απασχολήσει το ζήτημα. Το μόνο παράπονο που μπορεί κάποιος να εκφράσει για την οθόνη, αφορά στον κορεσμό των χρωμάτων (μοιάζουν χοντρικά σαν να είναι ξεθωριασμένα) ειδικά όταν βρεθεί πλάι, πλάι με ένα κινητό με οθόνη τεχνολογίας AMOLED. Προσωπικά τείνω προς την τεχνολογία της οθόνης του Nexus 4, επειδή τα χρώματα βρίσκονται πιο κοντά στο φυσικό, σε αντίθεση με την υπερβολή των AMOLED στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά αυτό είναι προσωπικό γούστο και θέμα προτίμησης. Μέρος της οθόνης στην πρόσοψη, καταλαμβάνουν τα τρία capacitive πλήκτρα για τον χειρισμό της συσκευής. Το πλήκτρο back, home screen και το πλήκτρο πρόσβασης στις ανοιχτές εφαρμογές που μπορείς βεβαίως και να κλείσεις είναι όσα χρειάζεσαι.

    Όσο αφορά στις διαστάσεις του Nexus 4 έχουμε 133.9 x 68.7 x 9.1 mm για το πάχος, ενώ είναι αρκετά ελαφρύ για τα κυβικά του με βάρος 139 γραμμάρια.

    Hardware

    Στην πρόσοψη, και δεξιά από το ακουστικό, υπάρχει μία κάμερα με αισθητήρα 1.3 Μegapixels για βιντεοκλήσεις, την οποία ως επί το πλείστον θα την χρησιμοποιήσετε για αυτό τον σκοπό, επειδή οι επιδόσεις της στην φωτογραφία ή στην σύλληψη video δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογες.

    Αντίθετα, η κάμερα των 8.0 Megapixels με το LED flash στο πίσω μέρος έχει πολύ καλή απόδοση, τόσο κατά την σύλληψη φωτογραφιών χρησιμοποιώντας επιπλέον και την λειτουργία High Dynamic Range, όσο και κατά την σύλληψη video. Μπορείτε να συλλάβετε κινούμενη εικόνα σε ανάλυση 1080p με 30fps με πολύ καλά αποτελέσματα.

    Mόλις αγγίξετε την οθόνη, καθώς εστιάζετε, θα εμφανιστεί το μενού με τις ρυθμίσεις. Kρατήστε το δάχτυλο σας σε επαφή με τον την οθόνη και σύρετε το προς το σημείο που επιθυμείτε (π.χ στις ρυθμίσεις για το flash, για την εξισορρόπηση λευκού ή στις γενικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ανάλυση κ.α). Yπάρχει βεβαίως δυνατότητα σύλληψης πανοράματος με εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Δείγματα φωτογραφίας στην μέγιστη ανάλυση με ενεργοποιημένο το HDR. Δυστυχώς για το Nexus 4, η μέρα ήταν συννεφιασμένη και έτοιμη για βροχή, ωστόσο όπως μπορείτε να δείτε, τα πηγαίνει πολύ καλά.

    Δείγμα ένα video που τραβήξαμε στην μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση (1080p)

    Οι απαιτητικοί θα βρουν πάτημα για να σχολιάσουν την ποιότητα φωτογραφίας – η υποστηριζόμενη ανάλυση είναι 3264 x 2448 pixels – και video, ωστόσο ο μέσος χρήστης θα μείνει απολύτως ικανοποιημένος από την απόδοση. Τα χρώματα παρουσιάζονται φυσικά, με ένα τόνο πιο κορεσμένα από το φυσιολογικό ενώ υπό ορισμένες συνθήκες (συννεφιά κ.α), εμφανίζεται κόκκος και η λεπτομέρεια δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Με λιακάδα ή υπό συνθήκες έντονου φωτισμού, τα αποτελέσματα θα είναι αναμφισβήτητα πολύ καλύτερα. Ήδη το αποτέλεσμα σε μη ιδανικές συνθήκες είναι ικανοποιητικό. Να μην ξεχάσω να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι τόσο οι αισθητήρες όσο και τα οπτικά αλλά και άλλα στοιχεία του hardware, προέρχονται από το LG Optimus G, την ναυαρχίδα της LG, όπως είναι το logic board καθώς και η πλειονότητα των ολοκληρωμένων, οπότε μπορείτε να περιμένετε ότι τα δύο κινητά, έχουν παρόμοια απόδοση όσο επί το πλείστον.

    Είναι εξοπλισμένο με Qualcomm Snapdragon S4 Pro με συχνότητα λειτουργίας 1.5GHz, και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε σε συνδυασμό με το project butter και βεβαίως την έκδοση 4.2 του Android “Jelly Bean” να περιμένετε υψηλές επιδόσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς. Βεβαίως, η Google πρέπει να δουλέψει αρκετά ακόμη με το λειτουργικό της σύστημα ώστε η εμπειρία χρήσης να είναι απολύτως στρωτή, ωστόσο έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου, και θα λέγαμε ότι πρέπει να καταβάλει λίγη προσπάθεια ακόμη για να φτάσει στο επιθυμητό.

    Δείτε τα αποτελέσματα μερικών από τα benchmarks που τρέξαμε για να πάρουμε μία ιδέα για τις επιδόσεις του κινητού. H γενικότερη εικόνα πάντως, είναι εξαιρετική.

    Τα γραφικά είναι τύπου Adreno 320 οπότε στο gaming, μπορείτε να περιμένετε αρκετά καλή εμπειρία χρήσης. Η μνήμη έχει μέγεθος 2GB ενώ ο αποθηκευτικός χώρος που είναι «fixed» χωρίς δυνατότητα επέκτασης έχει μέγεθος 8GB ή 16GB. Και αυτό πιστεύω ότι είναι η αχίλλειος πτέρνα του Nexus 4, ειδικά αν κάποιος προτιμήσει την έκδοση με τα 8GB, αφού δεν έχει δυνατότητα επέκτασης της μνήμης. Βεβαίως, όλα έχουν άμεση σχέση με το κόστος, και το γεγονός ότι το Google Nexus 4 με το επίπεδο εμπειρίας που προσφέρει βρίσκεται στο συγκεκριμένο επίπεδο τιμής, είναι εξαιρετικό. Πρόκειται για μία θαυμάσια αγορά με βάση τον λόγο απόδοσης/ τιμή. Κατά τα άλλα υποστηρίζει GPS, Glonass, WiFi, DLNA, MHL, WiFi hotspot, Bluetooth 4.0 και NFC (σε μία πρώιμη έκδοση του video εκ’ παραδρομής από λανθασμένες σημειώσεις αναφέρθηκα σε έλλειψη κάτι που είναι βεβαίως λάθος) αλλά δεν υποστηρίζει 4G/ LTE δίκτυα. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και επειδή δανείζεται το logicboard του Optimus G, υπάρχει στο εσωτερικό του Nexus 4  LTE/ 4G chip – κάποια μάλιστα ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να το λειτουργήσουν – ωστόσο με βάση τις ονομαστικές προδιαγραφές, δεν υποστηρίζει 4G, κάτι που βεβαίως αποτελεί μειονέκτημα ειδικά αν κάποιος σκέφτεται με λογική… «future-proof».

    Η πλοήγηση στα μενού του λειτουργικού συστήματος αγγίζει το τέλειο, και η πτώση στο framerate εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις και ίσως επειδή θα θελήσεις να το… προκαλέσεις ο ίδιος. Στο Internet η εμπειρία είναι ταχύτατη και “fluid” ειδικά αν χρησιμοποιήσεις τον εξ’ ορισμού browser. Πραγματικά χαίρεσαι να σερφάρεις ενώ την δουλειά σου την κάνει ακόμα πιο εύκολη τόσο η ευκρίνεια της οθόνης, όσο και η επιφάνεια που την καλύπτει, και η οποία είναι super-smooth.

    Λειτουργικό σύστημα – Λογισμικό

    Με το Nexus 4απολαμβάνεις την «pure» εμπειρία του Android, 4.2 Jelly Bean. Έχεις στην διάθεση σου αρκετές χειρονομίες για να εξερευνείς και να εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες του τάχιστα, τις σπουδαιότερες από τις εφαρμογές της Google (GMail, YouTube, Google Search, Google+ κ.α) αλλά και σημαντικές αναβαθμίσεις, που πέρα από το γενικότερο “feeling” και την ταχύτητα, βελτιώνουν σημαντικά και την εμπειρία χρήσης. Περίοπτη θέση έχει το Google Now, το οποίο σε κρατάει ενήμερο για διάφορα θέματα που σε αφορούν (βασίζεται σε πληροφορίες που έχει δώσεις όπως την τοποθεσία σου κ.α) και που με την βοήθεια του search σε επιτρέπει να ψάξεις ή να κάνεις ταχύτερα και με μόνο εργαλείο τη φωνή σου αυτό που θέλεις.

    Συμπέρασμα

    Το Google Nexus 4 είναι πραγματική εμπειρία, από όποια μεριά και αν το δει κανείς. Μάλιστα, δεν υπάρχει κάποιο άλλο κινητό στην αγορά, που να προσφέρει αντίστοιχη εμπειρία χρήσης σε συνδυασμό με την τιμή που πωλείται στις HΠA. Πόσο θα κοστίζει στην χώρα μας; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ακόμη για το κόστος και είναι πολύ δύσκολο να πω με σιγουριά, αλλά μία εκτίμηση που μπορώ να κάνω είναι ότι με κόστος περί τα €450 το πιθανότερο είναι να πουλήσει σαν… ζεστό ψωμάκι. Kάπου εκεί θα κοστίζει ;-)

    Με λίγα λόγια, αντί να κάνεις… όνειρα για το πότε θα αποκτήσεις το επόμενο κινητό σου, σου λέω ότι σε ένα μήνα το πολύ, αυτό που πραγματικά αξίζει να ονειρεύεσαι θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας. Eίναι ένα κινητό που κάνει ένα σωρό πράγματα, που έχει προσωπικότητα muscle car αμερικάνικου, που θα έχει προτεραιότητα στις αναβαθμίσεις του Android και που αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας. Δεν θα χάσεις αν περιμένεις λίγο ακόμη για να αποκτήσεις το Nexus 4 λοιπόν. Στην σημερινή εποχή, που τα χρήματα έχουν πια “άλλη αξία”, το Nexus 4 είναι το καλύτερο κινητό που μπορείς (ακόμα) να αγοράσεις.

    Δες και το σχετικό review σε videο

    Specs: Google Nexus 4 (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό Android 4.2.1
    Επεξεργαστής Quad-core Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1,5GHz
    Μνήμη 8GB/ 16GΒ storage, 2GB RAM
    Οθόνη 4,7″ LCD IPS πολλαπλής αφής, 1280 x 768 pixels
    Κάμερα 1,3MPixel (εμπρόσθια), 8MPixel (οπίσθια)
    Συνδεσιμότητα Bluetooth 4.0, WiFi, GPS, DLNA, NFC, MHL, HSDPA, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 390 ώρες αναμονή, 900 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 133,9 x 68,7 x 9,1 χιλ.
    Βάρος 139 γρ.

    Related Articles

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles