21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    H Google αποφάσισε να στηρίξει τους developers στον πόλεμο της πατέντας

    Ο πόλεμος της πατέντας είναι ένα ζήτημα το οποίο κατατρέχει πολλούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας. Και δεν μιλάμε μόνο για τις περιπτώσεις μεγάλων εταιριών όπως της Apple, της Samsung ή της Motorola.

    Μιλάμε για τα προβλήματα που έχουν οι developers εφαρμογών, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους είναι μία χούφτα άνθρωποι πίσω από τους υπολογιστές του σπιτιού τους και φτιάχνουν άλλοτε θαυμαστές, άλλοτε όχι τόσο θαυμαστές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στα smartphone μας.

    Μία τελευταία υπόθεση, είναι η υπόθεση της εταιρίας Lodsys που έχει καταθέσει αγωγές κατά 11 developers, κυρίως για Android και iOS εφαρμογές. Γιατί τους κατηγορεί; Γιατί στις εφαρμογές τους χρησιμοποιούν το in-app payment, την διαδικασία δηλαδή πληρωμών και ανταλλαγής στοιχείων μέσω της εφαρμογής, πατέντες που κατέχει η Lodsys με αριθμό 5999908 και 7133834. Η Apple και η Google έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Lodsys για χρήση των προϊόντων αυτών, με το ανάλογο αντίτιμο. Ο κάθε developer όμως, που θεωρείται εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τις παραπάνω εταιρίες, άσχετα αν δημιουργεί εφαρμογές για τα λειτουργικά αυτών των εταιριών, προκειμένου να χρησιμοποιήσει αναγκαία τεχνολογία για την ολοκλήρωση των εφαρμογών του, τυπικά θα πρέπει να ψάξει κάθε κομμάτι, να δει που ανήκει και να πληρώσει ένα fee γι αυτό. Είναι δυνατόν; Η Google αποφάσισε να παρέμβει και κατέθεσε αίτημα ώστε να αρθεί η κατοχύρωση στις συγκεκριμένες πατέντες στην Lodsys με το σκεπτικό ότι είναι ένα προϊόν ευρέως χρησιμοποιούμενο αυτή τη στιγμή, οπότε και ανήκει στην κοινή γνώση και όχι σε μία συγκεκριμένη εταιρία.

    Μία μεγάλη συζήτηση για τις πατέντες, γίνεται και στην Ευρώπη όπου τα πράγματα είναι λιγότερο καθορισμένα σε σχέση με την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών. Ως πιο έμπειρη αγορά προφανώς, η Ευρώπη δεν κατοχυρώνει πατέντες με την ίδια ευκολία, ειδικά σε software που αφορά την επίλυση τεχνικών προβλημάτων, αλλά και εν γένει στο software, γνωρίζοντας καλά πως η κατοχύρωση μίας ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιούμενη άσχημα, θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη, δηλαδή να σταματήσει την ανάπτυξη ενός γνωστικού τομέα. Οι Ευρωπαίοι developers όμως που διαθέτουν τις εφαρμογές τους στο iTunes ή στο Android Market, άρα και στην αγορά της Αμερικής, δυνητικά μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν μία εταιρία εκεί, έχει κατοχυρώσει εκεί την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν στην εφαρμογή τους, άσχετα αν στην χώρα τους δεν υπάρχει κάποια τέτοια δέσμευση.

    Μύλος; Ναι. Η σκέψη σας; Πρέπει να δίνεται στις εταιρίες η δυνατότητα να κατοχυρώνουν εφευρέσεις ειδικά σε λογισμικό, άρα το λογισμικό αυτό να χρησιμοποιείται σε προϊόντα, είτε μόνο από αυτές είτε μόνο από όποιον μπορεί να πληρώσει τα δικαιώματα;

    Εμείς σκεφτόμαστε τον άνθρωπο που εφηύρε τον τροχό πάντως. Θα ήταν πάρα πολύ πλούσιος τώρα, αν είχε κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία και κατά πάσα πιθανότητα  θα ζούσαμε σε έναν κόσμο χωρίς τροχούς… άρα έναν κόσμο που δεν θα είχε εξελιχθεί.

    Πηγή: Wired, The Next Web

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles