BREAKING

Google+ vs Facebook vs Twitter

Με την έλευση του Google+ στο διαδικτυακό κοινωνικό προσκήνιο, έχει ήδη αρχίσει μία μεγάλη συζήτηση από τους χρήστες για το “ποιο είναι καλύτερο”.

Υπάρχει όμως μέτρο σύγκρισης; Ας τα δούμε από την αρχή:

Facebook

Το facebook κυριάρχησε στη ζωή μας. Σχεδόν 750 εκατομμύρια χρήστες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κράτος που θα γινόταν υπερδύναμη. Στο Facebook ο χρήστης ανεβάζει την ζωή του και την μοιράζεται με μία κλειστή ομάδα ανθρώπων που είναι οι φίλοι του. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω chat ή τώρα και μέσω video chat. Αν θέλει να μοιραστεί γενικότερα ζητήματα, έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ή να συμμετάσχει σε ομάδες και να πραγματοποιεί τις αναρτήσεις του ή να πραγματοποιεί συζητήσεις γι αυτά. Το Facebook προϋποθέτει κάποιος να αποδεχθεί να γίνει φίλος σας και να μοιραστείτε πράγματα μ' αυτόν είναι ελάχιστες οι επιλογές να μοιραστείτε περιορισμένο περιεχόμενο με συγκεκριμένους φίλους. Το τι βλέπει καθένας από τους φίλους σας μπορείτε να το επεξεργαστείτε μέσα από γενικές ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σας.

Twitter

Το Twitter είναι ένας περισσότερο “ανακοινωτικός” τύπος κοινωνικού δικτύου. Ο χρήστης εκεί επιλέγει ποιους χρήστες θα ακολουθεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τον ακολουθούν κι εκείνοι. Βασικό εργαλείο για την ειδησεογραφία πια, καθένας πρέπει να μπορεί να πει αυτό που θέλει σε 140 χαρακτήρες. Έχοντας πια την δυνατότητα κανείς να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο, το twitter φαίνεται να έχει διευρύνει τις δυνατότητες επικοινωνίας, αλλά πολύ δύσκολα χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν συζητήσεις μέσω αυτού του δικτύου. Μπορούν όμως να μοιράζονται τις απόψεις τους για κοινά θέματα και αυτές να είναι ορατές, ανεξαρτήτως από το ποιος τους ακολουθεί, χρησιμοποιώντας hashtags

Google+

To καινούριο κοινωνικό δίκτυο που επισήμως δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί ακόμα (beta version) και ακόμα ανακαλύπτει τις παιδικές του ασθένειες δείχνει να είναι πολύ λιγότερο δεσμευτικό από τα facebook και twitter. Μπορείτε να βάλετε στους “κύκλους” σας όποιον επιθυμείτε, χωρίς απαραίτητα να σας έχει κι εκείνος. Επιλέγετε με ποιους ανθρώπους μοιράζεστε το περιεχόμενό σας και ακόμα κι αν θέλετε να στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα, το κοινοποιείτε στο stream σας επιλέγοντας να είναι ορατό μόνο σε συγκεκριμένο άτομο. Οι συζητήσεις με τους φίλους στα hangouts είτε μέσω συμβατικού chatting είτε με video είναι εφικτές και ταυτόχρονες, πράγμα εξαιρετικό και μοναδικό για κοινωνικό δίκτυο. Αν λυθεί και το θέμα των προσκλήσεων ουσιαστικά είναι το καινούριο “διαδικτυακό στέκι” με τις καλύτερες προοπτικές.

Υπάρχει όμως σύγκριση μεταξύ των τριών; Θα μπορούσε να πει κανείς πως ναι, ειδικά γιατί το Google+ φαίνεται να ενσωματώνει χαρακτηριστικά και των δύο. Μπορείτε να προσθέσετε άλλα μέλη στους κύκλους σας χωρίς απαραίτητα να σας συμπεριλαμβάνουν και αυτά στους δικούς τους και μπορείτε επίσης να μοιράζεστε, εκτός από λέξεις, συνδέσμους, βίντεο, φωτογραφίες, να “βαθμολογείτε” σχόλια κάτω από τις δημοσιεύσεις σας και να αλληλεπιδράτε.

Ουσιαστικά η μάχη όμως είναι μεταξύ των Facebook και Google+. To Google+ εύκολα μπορεί να γίνει το αντίπαλον δέος καθώς έχουν πιο κοντινή λογική. Το κατά πόσον θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασίσει η Google να συμπεριλάβει στο καινούριο κοινωνικό δίκτυο. Κάποιοι δηλώνουν ήδη πως αν εμφανιστούν οι πρώτες φωτογραφίες προφίλ με σουφρωμένα χείλη και το χαρτί υγείας στο background, (που ήταν άλλωστε και ο λόγος που δεν χρησιμοποιούν το facebook) θα σβήσουν το +προφίλ τους. Άλλοι υποστηρίζουν πως το ισχυρό χαρτί του facebook είναι τα online παιχνίδια και το στοίχημα με το Google+ θα είναι αν θα εντάξει κι αυτό αγελάδες στην +καθημερινότητά του.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε ακόμα χρόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί το νέο κοινωνικό δίκτυο, καθώς έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του. Το twitter παραμένει ανέγγιχτο από την διαδικασία, όπως και το LinkedIN, καθώς ο επαγγελματικός του χαρακτήρας είναι αυστηρός και το Google+ δεν θα μπορούσε να τον υποκαταστήσει.

Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα κοινωνικά δίκτυα, μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις σας. Αν ακόμα δεν έχετε δοκιμάσει το Google+, ζητήστε μας πρόσκληση στο [email protected]

Photos by John Biggs, NickGar

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment