15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Γραφένιο: To υλικό του μέλλοντος που μπορεί να αλλάξει για πάντα τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους!

    Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι SSD και NVme δίσκοι να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού, ωστόσο οι «ταπεινοί» παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι δείχνουν ακόμη να… αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, καθώς καλοί οι SSD σε επιδόσεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κοντράρουν τους σκληρούς δίσκους στο λόγο τιμής ανά χωρητικότητα. Και εκεί βέβαια που οι περισσότεροι θεωρούμε τους παραδοσιακούς σκληρούς να οδηγούνται στη δύση της ζωής τους, έρχεται ένα πολύ σημαντικό τεχνολογικό breakthrough από το πανεπιστήμιο του Cambridge, το οποίο δεν αποκλείεται να δώσει μια ξεχωριστή πνοή ανανέωσης στα hard drives με μηχανικά μέρη.

    Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου ύστερα από έρευνες διαπίστωσε ότι το γραφένιο, θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει πολλά τμήματα από ένα σκληρό δίσκο που αποτελούνται από υλικά που κατασκευάζονται από άνθρακα και κυρίως να δημιουργήσει μια ειδική προστατευτική επίστρωση στα σημεία που αποθηκεύονται τα δεδομένα του χρήστη. Το γεγονός ότι το γραφένιο είναι ένα υλικό που εμφανίζει εξαιρετική συμπεριφορά απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες ουσιαστικά μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε οι σκληροί δίσκοι να είναι σε θέση να «κρατούν» περισσότερο data με λιγότερα ποσοστά λάθους. Θωρακίζοντας τα εσωτερικά μέρη των σκληρών δίσκων με γραφένιο, οι ερευνητές του Cambridge διαπίστωσαν ότι ένας σκληρός δίσκος υπέστη 2.5 λιγότερες φορές διάβρωση.

    Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα η διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως όπως με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις, έτσι και εδώ θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά στάδια για να μπορέσει να περάσει σε καταναλωτικό επίπεδο.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles