17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το νέο iPad. Το best ever tablet

    Οι περισσότεροι το επευφημούν. Αλλά επειδή όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση κάποιοι το κοροϊδεύουν. Το να απορρίπτεις όμως την πρόταση της Apple σε μια κατηγορία που εξέλιξε η ίδια, θα συνιστούσε κολοσσιαία έλλειψη γνώσεων επί του θέματος. Αυτά όσον αφορά στο iPad γενικά. Πάμε τώρα πιο ειδικά στο νέο… Μια αγαπημένη ατάκα του Σέρλοκ Χολμς, ήταν αυτή που είχε πει ότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο απατηλό από το προφανές». Όταν λοιπόν ξεκινάς με ένα tablet που σχεδιαστικά είναι ακριβώς το ίδιο με το μοντέλο που αντικαθιστά (για να καταλάβεις τη διαφορά στο πάχος πρέπει να είσαι πολύ ψαγμένος), πολλά μπορούν να παρερμηνευτούν. Τι ακριβώς είναι το νέο iPad; Και τελικά αξίζει να το πάρω; Ναι, υπάρχει και ο αντίλογος που μιλάει για ψυχολογικό νταούνιασμα, για καθίζηση της αγοράς, για μια εθνική οικονομία που έχει πάρει την κατιούσα, όμως επειδή οι δημοσιογράφοι ειδικού τύπου δεν είναι μόνο για να παρακολουθούν τα ελληνικά τεκταινόμενα αλλά για να ζουν και να μεταφέρουν στο χαρτί, έστω online, ότι μπαίνει στην πρίζα, θεωρώ υποχρέωση μου να καταγράψω την εμπειρία χρήσης μετά από μερικές ημέρες συμβίωσης με το μηχάνημα.

    Παρεμπιπτόντως η πρώτη επαφή με το νέο iPad έγινε στο Λονδίνο. Ανάμεσα σε κόσμο, πολυτελή αυτοκίνητα, στιλάτες Αγγλίδες και πολύ χάζι. Αν σου πω ότι έχω σταματήσει να πληκτρολογώ γιατί μου έρχονται σκηνές απ’ την ουρά θα με πιστέψεις; Θυμάμαι έναν Ρώσο ο οποίος μου εξηγούσε ότι ενώ είχε ορκιστεί να μην αγοράσει ποτέ ξανά iOS συσκευή, έπαθε τέτοια πλάκα με την ανάλυση της οθόνης του νέου iPad, που πέταξε το δογματισμό του στα σκουπίδια. Μόνο και μόνο για πάρτη της, αξίζει να επενδύσεις τα λεφτά σου σε αυτό το προϊόν. Άλλωστε τα 1024×768 pixels του πρώτου διδάξαντα είχαν αρχίσει να δείχνουν ξεπερασμένα. Ή όπως έλεγε και ένας φίλος με αυτό το resolution έπαιρνες τα εικονοστοιχεία αγκαλιά…

    Η μαγκιά με το iPad είναι ότι ακόμη και σήμερα, ύστερα από δυο χρόνια στην αγορά, παραμένει sexy κάνοντας τα ανταγωνιστικά tablets να λιώνουν απ’ το φθόνο τους. Και αυτό, ενώ κρατάει το passé κεντρικό πλήκτρο, κόντρα στις φήμες που το ήθελαν να θυσιάζεται στο βωμό των gestures του νέου λειτουργικού. Τι νέου δηλαδή, που από το 2007 η μόνη σχεδιαστική αλλαγή αφορά στο wallpaper. Δεν έχει νόημα να μπω σε λεπτομέρειες, μόνο μια αναφορά στα βασικά που καλό είναι να γνωρίζεις. Όπως ότι ακόμη και τώρα δεν υπάρχει αρχική οθόνη για να βλέπεις τα επικείμενα ραντεβού – και μη μου πεις για το σύστημα ειδοποιήσεων στο επάνω μέρος της οθόνης. Ή ότι για να ακούσεις μουσική και βίντεο πρέπει να χρησιμοποιήσεις το iTunes με το στανιό. Δηλαδή τι κακό είναι αυτό; Να μια μεγάλη αδυναμία του οικοσυστήματος: να προσπαθεί από παντού να «στα πάρει». Επίσης όσα χρόνια και αν περάσουν, αδυνατώ να χωνέψω ότι το iOS δεν υποστηρίζει flash. Η ειρωνεία; το tablet με στατιστικά στοιχεία το χρησιμοποιείς περισσότερο για σερφάρισμα. Άντε βγάλε άκρη…

    Από εκεί και πέρα το χάος μιας και μιλάμε για την αμερικανική επανάσταση. Αναφέρομαι στο τεχνικό κομμάτι, όπου και συγκεντρώνονται οι περισσότερες αλλαγές. Σύμφωνοι το tablet δεν το αγοράζεις για τα specs του, δεν είναι PC και η ιδέα πίσω από τη χρήση του εστιάζει στο πως θα σκοτώσεις ευχάριστα τον χρόνο σου. Αλλά επειδή υπάρχει και ο ανταγωνισμός, η Apple διαφημίζει τα χαρακτηριστικά του νέου iPad όπως θα έκανε και με τον νέο φορητό υπολογιστή της. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το new iPad εξοπλίζεται με τον A5X επεξεργαστή, δηλαδή το διάδοχο του Α5. Είναι και αυτός διπύρηνος στο 1GHz, αλλά η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στο GPU (Graphics Processing Unit) με τον τετραπλό πυρήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρία είναι πιο γρήγορο σε απόλυτα νούμερα και από το chipset της Nvidia που φιλοξενείται στο Asus Transformer Prime. Θεωρητικά λοιπόν μιλάμε για επίτευγμα. Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι για εσένα, αλλά προσωπικά δεν χρησιμοποιώ το tablet για να παίζω παιχνίδια. Όχι πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πολλά… Το άμεσο όφελος αντικατοπτρίζεται στο πόσο γρήγορα φορτώνει μια ιστοσελίδα ή ένα αρχείο PDF. Για να έχεις πάντως την εικόνα δεν θα καταλάβεις διαφορά στην απόδοση του νέου iPad σε σχέση με το 2, ιδίως σε πράγματα της καθημερινότητας. Και αυτό γιατί τα 2048×1536 pixels είναι εκ φύσεως απαιτητικά. Που σημαίνει ότι ναι μεν θα έχεις καλύτερες συνολικά επιδόσεις, αλλά ο διπλασιασμός της ανάλυσης ισοφαρίζει πρακτικά το όποιο πλεονέκτημα. Μεγάλο ρόλο παίζει βέβαια και η αύξηση της μνήμης RAM από τα 512ΜΒ στο 1 γίγα, οπότε θεωρώ πολύ πιθανό να δούμε μελλοντικά τους προγραμματιστές να κάνουν θαύματα.

    Αντικειμενικά μιλώντας το νέο iPad είναι ένα υπερβατικό αντικείμενο. Ιδίως για τα δεδομένα των ανθρώπων της εταιρίας. Από την υποστήριξη του Bluetooth 4.0 μέχρι την τεχνολογία LTE, κινείται ένα κλικ πάνω από τον ανταγωνισμό. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις ήδη, αλλά το LTE είναι το επόμενο βήμα στην κινητή τηλεφωνία. Κάτι σαν το VDSL της σταθερής. Ναι, στην Ελλάδα το πλάνο για την εμφάνιση του δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, όμως στην Apple δεν τους καίγεται καρφί. Λογικό. Άλλωστε η συσκευή μπορεί να λειτουργεί με την ίδια άνεση ακόμη και σε 3G δίκτυα. Επίσης, όπως συνέβαινε και με το προηγούμενο iPad το νέο λανσάρεται σε τρεις διαφορετικές χωρητικότητες (16, 32 και 64GB) που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με το Wi-Fi only μοντέλο και το LTE έχεις έξι διαθέσιμους συνδυασμούς.

    Σε απόλυτα νούμερα το νέο iPad είναι πιο ογκώδες από το μοντέλο που αντικαθιστά. Και να φανταστείς ότι η Apple πριν ένα χρόνο διαφήμιζε την φορητότητα στο iPad 2… Για την ιστορία το καινούργιο tablet έχει μεγαλύτερο πάχος και βάρος κατά 0,6 χιλιοστά και 55 γραμμάρια αντίστοιχα (στην έκδοση Wi-Fi+4G). Η ποιότητα από την άλλη παραμένει εξαιρετική, αν και λόγω του flat φύλλου αλουμινίου στο πίσω μέρος (σε αντίθεση με το πρώτο που είχε σχηματισμένα νεύρα στο εσωτερικό) θα το δεις να βυθίζεται προς τα μέσα, αν το πιέσεις σε κάποια σημεία. Ναι, είναι λεπτομέρειες θα πεις και δεν θα σε κατηγορήσω.

    Τέλος πάντων, αυτό που μετράει σε ένα tablet είναι η οθόνη του. Λοιπόν ξέρεις κάτι; Το πάνελ του νέου iPad είναι ότι καλύτερο είδα ποτέ σε φορητή συσκευή. Το μόνο που το ανταγωνίζεται είναι εκείνο του Asus Transformer Prime, αν και υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στην ανάλυση. Βασικά με 264ppi δεν θα βρεις πουθενά στον κόσμο συγκεντρωμένα περισσότερα pixels σε μια επιφάνεια 9,7 ιντσών. Για να το θέσω διαφορετικά με αυτή τη συσκευή, απαξιώνονται αναλογικά τα MacBooks. Είμαι περίεργος να δω τι θα παρουσιάσει η Apple σαν αντικαταστάτη τους στο μέλλον… Γενικά πάντως το νέο iPad έχει κορυφαίο λευκό, καλό μαύρο (με ελάχιστο bleeding στο δικό μας δείγμα), εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και φωτεινότητα που ικανοποιεί, χωρίς όμως να φτάνει στα επίπεδα του Asus στο “outdoor mode”.

    Κάτι που θα σε ενδιαφέρει ακόμη είναι η αυτονομία. Εντάξει οι άνθρωποι της εταιρίας είναι αλλού. Αύξησαν κατά 70% την χωρητικότητα χωρίς ιδιαίτερες θυσίες στο μέγεθος του συσσωρευτή. Μιλάμε για 11.000 mAh plus. Ούτε σε laptop… Πρακτικά μιλώντας το νέο iPad προσφέρει εννιά ώρες συνεχούς λειτουργίας με την οθόνη στη μισή φωτεινότητα και το Wi-Fi στο on. Για το LTE δε γνωρίζω, αν κρίνω όμως από το προηγούμενο 3G μοντέλο υπολογίζω ότι θα προσφέρει περίπου 8 ώρες και κάτι. Τώρα ξέρεις που πήγαν τα 55 γραμμάρια…

    Με αυτά και με αυτά έφτασε η ώρα της κάμερας. Δεν είναι το κομμάτι που θα εστιάσεις σε ένα tablet, δεν είναι αυτό που λέμε μείζον χαρακτηριστικό, αλλά αν θέλεις την αλήθεια, η νέα κάμερα στην πίσω όψη σκοτώνει. Είναι εξαιρετική, πώς να το πω. Πρακτικά δεν σε απασχολεί, την ταμπλέτα θα τη χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή για βιντεοκλήσεις, αλλά λόγω της ποιότητας του αισθητήρα η ίδια η Apple σε προκαλεί να ασχοληθείς με αυτό το απόσπασμα των τεχνικών. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή με αυτό που συνέβαινε στο iPad 2. Στην ουσία το νέο iPad έχει πάρει από το ράφι με τα ανταλλακτικά, τα οπτικά από iPhone 4S και έχει ρίξει την ανάλυση στα 5 megapixels. Όχι, πως καταλαβαίνεις εύκολα τη διαφορά. Επίσης, πλέον καταγράφει 1080p βίντεο στα 30 καρέ. Όσο για τον μπροστινό φακό παραμένει το ίδιο μίζερος, με VGA resolution.

    Μετά από μερικές ημέρες χρήσης είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι αν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο tablet είναι αυτό εδώ. Λειτουργεί απροβλημάτιστα (η άνοδος της θερμοκρασίας που ανέφεραν μερικοί είναι γιατί ψοφάνε για δημοσιότητα), έχει για σημαία την ευχρηστία και το scrolling του είναι ότι πιο ομαλό έχει χαρίσει ποτέ η Apple σε φορητό μηχάνημα. Είναι επίσης μια θαρραλέα συσκευή γιατί λανσάρει την απόλυτη οθόνη που ρίχνει κόκκινη κάρτα στον ανταγωνισμό. Τέλος όσο και αν σου ακούγεται σοκαριστικό μου είναι πιο ευχάριστο από οτιδήποτε έχει διαθέσει μέχρι σήμερα το αντίπαλο Android στρατόπεδο. Βασικά γιατί ξέρει ποιο είναι, που πάει και τι θέλει από τη ζωή του. Ή αν προτιμάς δεν είναι another brick on the wall αλλά μια ξεχωριστή ρωγμή πάνω του.

     

    Specs: Apple new iPad (Από €509)

    Λειτουργικό Apple iOS 5
    Επεξεργαστής Dual core 1GHz με quad core GPU
    Μνήμη 16/32/64GB storage, 1GΒ RAM
    Οθόνη 9,7″ IPS LCD, πολλαπλής αφής, 2048×1536 pixels
    Κάμερα 5MP πρόσθια, 0,3MP οπίσθια
    Συνδεσιμότητα Wi-Fi, A-GPS (για την έκδοση LTE), HSDPA, LTE (ανάλογα με την έκδοση), είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 10 ώρες συνεχούς χρήσης (έκδοση Wi-Fi), 9 ώρες συνεχούς χρήσης (έκδοση LTE)
    Διαστάσεις 241,2×185,7×9,4 χιλ.
    Βάρος 652 γρ. και 662 γρ. (ανάλογα με την έκδοση)

     

    Δες τώρα και το βίντεο…

    Related Articles

    10 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles