25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Γραφένιο. Παρασκευάζοντας το θαυματουργό υλικό του μέλλοντος σε ένα… οικιακό μπλέντερ

    Το γραφένιο, το “θαυματουργό υλικό του 21ου αιώνα” κατά πολλούς, μπορεί να μεταμορφώσει το τεχνολογικό μας μέλλον και όχι μόνο, χάρη στις ιδιότητές του. Είναι λεπτό, ισχυρό, εύκαμπτο και ηλεκτρικά αγώγιμο, ενώ μπορεί να βρει χρήση σε εκατοντάδες υλοποιήσεις, που μπορούν να μεταμορφώσουν προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, ακόμη και στη βιομηχανία.

    γραφένιο

    Τώρα, σε μία επαναστατική προσπάθεια, επιστήμονες από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν να συνθέσουν γραφένιο σε ένα… οικιακό μπλέντερ παρόμοιο μ’ αυτό που έχετε στην κουζίνα σας.

    Ρίχνοντας σκόνη γραφίτη (ένα υλικό που υπάρχει στις… μύτες των μολυβιών) σε ένα μπλέντερ και αναμειγνύοντας στη συνέχεια υγρό πιάτων (!) σε υψηλή ταχύτητα, κατάφεραν να παρασκευάσουν το υλικό-θαύμα.

    Οι έρευνες έδειξαν ότι η διατμητική τάση, η δύναμη δηλαδή που ασκείται στο διάλυμα από ένα γρήγορα περιστρεφόμενο εργαλείο (όπως το μπλέντερ) είναι αρκετή ώστε να διαχωριστούν τα φύλλα γραφενίου που παράγονται από τις νιφάδες του γραφίτη χωρίς να καταστραφεί η δισδιάστατη δομή τους.

    Πάντως, δεν είναι τόσο εύκολο να παρασκευάσετε και εσείς με αυτόν τον τρόπο γραφένιο στην… κουζίνα σας, καθώς απαιτείται ακρίβεια στη χρήση των υλικών (όπως την ποσότητα του υγρού πιάτων που θα χρειαστεί η οποία εξαρτάται από έναν αριθμό διαφορετικών παραγόντων) ενώ το μαύρο διάλυμμα που περιέχει το γραφένιο χρειάζεται στη συνέχεια να διαχωριστεί.

    Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο τους αποτελεί ένα “σημαντικό βήμα” προς την παραγωγής μαζικών ποσοτήτων γραφενίου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικιλία εμπορικών εφαρμογών. Συνεργάζονται, μάλιστα, με μία εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να δημιουργηθεί μία πιλοτική μονάδα που θα μπορούσε να παράγει ένα κιλό γραφένιο την ημέρα από τα τέλη της φετινής χρονιάς.

    Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας των επιστημόνων δημοσιεύονται τώρα στο Nature Materials.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles