21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Γραφένιο. Η επόμενη “επανάσταση” σε ακουστικά και ηχεία;

    maxell-speaker

    Το γραφένιο θεωρείται, εδώ και πολύ καιρό, το “υλικό του μέλλοντος”, ένα “θαυματουργό υλικό για τον 21ο αιώνα” που μπορεί να έχει εφαρμογές σε πολλά εμπορικά προϊόντα.

    Ήδη, πολλοί έχουν ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιβλήματα από smartphones και κεραίες, τώρα όμως φαίνεται ότι μηχανικοί έχουν βρει τον τρόπο να το ενσωματώσουν σε ακουστικά αλλά και ηχεία.

    Οι ερευνητές Qin Zhou και Alex Zetti από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California, μετά από σχετικά πειράματα, θεωρούν ότι το γραφένιο είναι το ιδανικό υλικό για την κατασκευή διαφραγμάτων από ακουστικά και ηχεία. Τα διαφράγματα λειτουργούν συνήθως καλύτερα όταν είναι κατασκευασμένα από λεπτά υλικά, το πρόβλημα όμως προκύπτει στις περιπτώσεις που αυτά είναι είτε ενεργοβόρα είτε ακριβά. Τα περισσότερα λεπτά υλικά είναι επιπλέον και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να δημιουργήσουν ένα τέλεια ισορροπημένο διάφραγμα.

    graphene-diaphragm-diagram

    Εδώ έρχεται το γραφένιο, το οποίο είναι ένα δισδιάστατο υλικό που έχει το πάχος ενός ατόμου και έχει περιγραφεί από τη Nokia ως το “ισχυρότερο υλικό στον κόσμο”, καθώς είναι 300 φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι.

    Ακόμη και χωρίς βελτιστοποίηση, ένα ηχείο με διάφραγμα κατασκευασμένο από φύλλο γραφενίου έχει τις φυσικές και ηλεκτρικές ιδιότητες που το κάνουν ικανό να παράγει εξαιρετική απόκριση συχνότητας σε όλη την ακουστική περιοχή (20Hz με 20KHz) συγκρίσιμη ή ανώτερη με αυτή συμβατικών σχεδιασμών, ενώ, παράλληλα, έχει και υψηλή ενεργειακή απόδοση, κάτι επίσης σημαντικό για μία τέτοια υλοποίηση.

    Με άλλα λόγια, ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τους μηχανικούς που προσπαθούν να κατασκευάσουν τα καλύτερα ηχεία και ακουστικά στον κόσμο και το γραφένιο συμβάλλει σ’ αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles