21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Το γραφένιο στις «υπηρεσίες» του πιο λεπτού λαμπτήρα στον κόσμο

    Πώς μπορείς να φτιάξεις τον πιο λεπτό και μικρότερο λαμπτήρα στον κόσμο; Επιστρέφοντας πίσω στην εποχή του… Thomas Edison και προσαρμόζοντας τα δεδομένα στη σημερινή. Και κάπως έτσι, το γραφένιο, το “θαυματουργό” υλικό του 21ου αιώνα, γίνεται η “τέλεια πρώτη ύλη” για το λαμπτήρα του μέλλοντος.

    graphene

    O Thomas Edison όταν είχε εμπνευστεί το λαμπτήρα είχε χρησιμοποιήσει για το “νήμα” ένα κομμάτι άνθρακα. Τώρα, ερευνητές από Αμερική και Νότια Κορέα, χρησιμοποιούν γραφένιο, με το πάχος ενός ατόμου, για να δημιουργήσουν την εντυπωσιακή υλοποίησή τους, κάτι που αποτελεί το λεπτότερο λαμπτήρα στον κόσμο.

    Χρησιμοποιώντας ως “νήμα” του λαμπτήρα πυρακτώσεως ένα φύλλο γραφενίου, το τοποθέτησαν ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια και πέρασαν ρεύμα ανάμεσά τους. Ιδού ο νανολαμπτήρας λοιπόν του μέλλοντος που τοποθετήθηκε πάνω σε ένα τσιπ που διαθέτει τη δική του πηγή φωτός, επιτρέποντας τη δημιουργία φωτονικών κυκλωμάτων, τα οποία λειτουργούν με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.

    Μία τέτοια υλοποίηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον για νέες λεπτές οθόνες και άλλες συσκευές της “επόμενης γενιάς”. Το γραφένιο φαίνεται πως δεν έχει όρια στις εφαρμογές του και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles