15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    H άγνωστη ιστορία του Antonio Meucci… Του πραγματικού εφευρέτη του τηλεφώνου!

    Τα τελευταία… περίπου 150 χρόνια, όλη η ανθρωπότητα γνωρίζει, έχει δοξάσει, θαυμάσει και επευφημήσει τον Alexander Graham Bell, ως τον εφευρέτη της τηλεφωνίας, αυτής της σπουδαίας εφεύρεσης που εκμηδένισε κυριολεκτικά τις αποστάσεις των ανθρώπων, παρέχοντάς τους άμεση επικοινωνία, ακόμη και αν αυτοί είναι διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα...

    O Graham Bell με την εφεύρεση που θεωρήθηκε η πρώτη συσκευή τηλεφώνου…

    Αυτό δίδαξαν σε όλα τα σχολεία, σε όλον τον κόσμο, κάνοντας τον Graham Bell έναν από τους πιο δημοφιλείς -ήρωες– και πρωτοπόρους των παιδικών μας χρόνων. Όχι, δεν μας έλεγαν ψέματα! Η κατατεθειμένη πατέντα του Τελετρόφωνου (Graphohone) από τον Bell, στις 14 Φεβρουαρίου του 1876, δεν άφηνε περιθώρια για καμία αμφιβολία…

    Όμως, όπως λένε και οι παλαιοί, «το άδικο δεν ευλογείται» άσχετα αν πολλές φορές χρειάζεται καιρό για να μπορέσει να αποδειχθεί. Έτσι, το 1996 ήρθαν στο φως κάποιες παλιές ευρεσιτεχνίες κάποιου Ιταλού μετανάστη στην Αμερική με το όνομα Antonio Meucci. Και μέσα σε περισσότερες από 30 πατέντες, υπήρχε η ίδια πατέντα που είχε καταθέσει και ο Bell, μόνο που είχε διαφορετικό όνομα και διαφορετική ημερομηνία.

    Η πατέντα αυτή, ονομαζόταν φωνητικός τηλέγραφος (talking telegraph) και η ημερομηνία κατοχύρωσης της πατέντας ήταν η 28η Δεκεμβρίου 1871, δηλαδή πέντε σχεδόν χρόνια πριν από την πατέντα του Bell.

    Στην περίπτωση του Antonio Meucci, το άδικο ευλογήθηκε για περισσότερο από 130 χρόνια, θέτοντας τον Bell ως τον σπουδαίο εφευρέτη αλλά και έναν εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία στον χώρο των τηλεφωνικών συσκευών, μια και ήταν και ο πρώτος που παρήγαγε τις πρώτες τηλεφωνικές συσκευές βάσει των σχεδίων του Antonio Meucci.

    Η ιστορία, φυσικά, έχει αποδείξει, πως τέτοιες «αδικίες» έχουν ξανασυμβεί. Μια από αυτές, είναι η περίπτωση του Thomas Edison, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο εφευρέτης του λαμπτήρα. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο Heinrich Goebel ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο άτομο που εφηύρε τον λαμπτήρα, το 1854. Στη συνέχεια, προσπάθησε να πουλήσει την εφεύρεσή του στον Edison, ο οποίος αρνήθηκε, μέχρι που αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Goebel, μετά τον θάνατό του τελευταίου.

    Ακόμα και για τον Einstein, υπάρχουν αναφορές ότι δεν ανακάλυψε αυτός τη θεωρία της σχετικότητας, αλλά ο Henry Poincare. Ποιος ξέρει αν είναι αλήθεια ή όχι. Για την ώρα, ας μείνουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν!

    Στην περίπτωση του Antonio Meucci, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χρειάστηκαν περίπου 130 χρόνια, έως τις 11 Ιουνίου 2002, όπου το Κογκρέσο των Η.Π.Α. τον ανακήρυξε επίσημα ως τον πραγματικό εφευρέτη και «πατέρα» της τηλεφωνίας.

    Παρόλα αυτά, αν και η απόφαση ήταν τελεσίδικη και δεν μπορούσε να ανακληθεί, η πληροφορία δεν πέρασε εκτός του σχετικού Συμβουλίου, μια και δόθηκε ρητή εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις στα σχετικά έγγραφα, αλλά να μην γίνει διόρθωση στη σχολική εκπαιδευτική ύλη. Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλά βιβλία όπου αναφέρεται το όνομα του εφευρέτη της τηλεφωνίας, αυτό που εξακολουθεί να είναι του Bell.

    Φέτος, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών αποφάσισε να αλλάξει αυτή την τακτική και να μοιραστεί, τουλάχιστον με τα δικά της μέλη, την αλήθεια για τον Antonio Meucci. Η εταιρεία MoreThan160, που ειδικεύεται στην εξεύρεση, την εκπαίδευση και την διάθεση Τηλεπικοινωνιακών Στελεχών σε παρόχους σε όλον τον κόσμο, επωμίστηκε φέτος το έργο ενημέρωσης του Antonio Meucci και της αναγνώρισής του ως πατέρα των τηλεπικοινωνιών, στην ίδια την βιομηχανία.

    Με επικεφαλής τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, γνωστό στέλεχος με λαμπρή καριέρα στα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά δρώμενα που από το 2019 εργάζεται πλέον στο εξωτερικό, έχει συντονίσει και ενορχηστρώσει μία εξαιρετική καμπάνια ενημέρωσης της αγοράς, η οποία έχει ξεκινήσει σε όλον τον κόσμο από τις 15 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, στην Μαδρίτη, σε μία φαντασμαγορική τελετή στην οποία θα παρευρεθούν οι μεγαλύτερες εταιρείες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Έτσι, τα Antonio Meucci Global Telco Awards, είναι τα πρώτα Βραβεία που έχουν σαν στόχο να αναδείξουν τους πρωτοπόρους της αγοράς, ξεκινώντας σε αυτή την τελετή από τον ίδιο τον δημιουργό της!

    Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης μας λέει σχετικά: «Έμαθα για τον Antonio Meucci το 2015, όταν χρειάστηκε να φτιάξω ένα μικρό βίντεο για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών για μία παρουσίαση που θα πραγματοποιούσαμε με την Yuboto, στην οποία εργαζόμουν τότε. Κράτησα στο μυαλό μου αυτή την πληροφορία, περιμένοντας κάποια στιγμή να ακούσω ότι κάποιος μεγάλος από τον χώρο μας αποφάσισε να το κάνει γνωστό και να αποδώσει σε αυτόν τον σπουδαίο εφευρέτη τα εύσημα που δικαιούται, έστω και μετά από 150 χρόνια!

    Κάποια στιγμή, πραγματοποιήσαμε με την εταιρεία μου ένα γκάλοπ μέσω του LinkedIn και ζητήσαμε από τους ανθρώπους των τηλεπικοινωνιών να επιλέξουν μέσα από τέσσερα ονόματα, το όνομα του εφευρέτη της τηλεφωνίας. Μείναμε κυριολεκτικά έκπληκτοί όταν διαπιστώσαμε πως το 73% αναγνώριζε ως εφευρέτη τον Bell, έναντι 18% του Meucci.

    Αυτό για εμένα ήταν και η αρχή για τον σχεδιασμό αυτού του έργου. Έτσι μετά από αρκετές συναντήσεις με τα στελέχη και τους συνεργάτες της εταιρείας, αποφασίσαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ανάκτηση του ονόματος του Antonio Meucci και την αναγνώρισή του από την βιομηχανία μας ως τον πατέρα της τηλεφωνίας.

    Ένα χρόνο μετά από την έναρξη αυτού του έργου, και μόλις τέσσερις μήνες πριν την φαντασμαγορική γιορτή των τηλεπικοινωνιών στην Μαδρίτη, είμαστε πολύ χαρούμενοι και εξαιρετικά ικανοποιημένοι, μιας και αυτό το event φαίνεται να έχει πάρει ήδη τεράστιες διαστάσεις! Έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε σημαντικούς χορηγούς που στήριξαν και στηρίζουν την υλοποίηση ανάκτησης του ονόματος του Meucci, ενώ οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που διαγωνίζονται για την πρωτιά, μέχρι τις 11 Ιουνίου όπου κλείνει η προθεσμία των συμμετοχών, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100. Όσο για το Αμφιθέατρο SALAGOYA, χωρητικότητας 538 θέσεων, όπου θα πραγματοποιηθεί η «Οσκαρική» τελετή, έχει πλέον ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις.»

    Γνωρίστε τον Antonio Meucci μέσα από το πεντάλεπτο βίντεο για την ζωή και το έργο του, που επιμελήθηκε η MoreThan160, εδώ:

    Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Antonio Meucci Telco Awards στην διεύθυνση: www.antoniomeucci.com 

     

    Χρήστος Κοτσακάς
    Χρήστος Κοτσακάς
    Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles