18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    H EE θέλει να απαγορεύσει τη χρήση social media (Facebook κ.ά.) σε εφήβους κάτω των 16 ετών (update: απορρίφθηκε τελικά η πρόταση)

    UPDATE: Η πρόταση του κανονισμού απορρίφθηκε τελικά καθώς δεν υπήρχε συμφωνία, έτσι τα κράτη-μέλη θα θέτουν τελικά το καθένα το δικό του όριο ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών. Εγκρίθηκε, πάντως, στο σύνολό της η αναθεώρηση της νομοθεσίας, σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Έφηβοι ηλικίας κάτω των 16 ετών ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση σε social media, όπως το Facebook, το Instagram ή το Snapchat, χωρίς γονική άδεια, αν εγκριθούν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που προτείνονται σε νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει να ανεβάσει το σχετικό όριο από τα 13 στα 16 έτη.

    teenager-pc

    Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εκατομμύρια εφήβων κάτω των 16 ετών θα πρέπει να ζητούν άδεια από τους γονείς τους κάθε φορά που θέλουν να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να κατεβάσουν μία εφαρμογή ή να χρησιμοποιήσουν μία μηχανή αναζήτησης.

    Το σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, θα προκαλέσει σίγουρα μεγάλους “πονοκεφάλους” στα μεγάλα social networking sites, καθώς σήμερα σχεδόν όλες οι σχετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, επιτρέπουν τη χρήση από την ηλικία των 13 ετών, σύμφωνα με την ισχύουσα αμερικανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, οι αλλαγές θεωρούνται απαραίτητες ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα bullying που παρατηρούνται σε αυτές τις ηλικίες όχι μόνο στους σχολικούς χώρους αλλά και στο Internet.

    Η πρόταση του κανονισμού, που θα συζητηθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει κατόπιν να ψηφιστεί από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, πριν την επικύρωσή της μέσα στο νέο έτος. Έπειτα, οι χώρες-μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να εφαρμόσουν το νόμο, ενώ η αποτυχία εφαρμογής του θα οδηγήσει τις εταιρείες σε μεγάλα πρόστιμα που θα φτάνουν έως το 5% του τζίρου τους.

    Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας συνολικής αναθεώρησης της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των δεδομένων η οποία θα ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles