20 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Η Γη υποδέχεται την μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα από το 2005

    Φωτογραφία της ηλιακής έκρηξης που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA την 19η Ιανουαρίου

    Όχι, μην αρχίσετε να αναρωτιέστε αν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σας. Απλά, ο Ήλιος, το μεγάλο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, έχει να αναστατωθεί λιγάκι και, όπως λένε στα παραμύθια, “βήχει”.

    Η ηλιακή καταιγίδα, που θεωρείται από τους επιστήμονες ως η μεγαλύτερη από το 2005, έχει στείλει ήδη ένα πολύ μεγάλο κύμα ραδιενέργειας στη γη και μπορεί να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες, όπως λένε οι διαστημικοί παρατηρητές.Το φαινόμενο ξεκίνησε αργά την Κυριακή, όταν μία μετρίου μεγέθους ηλιακή έκρηξη συνέβη κοντά στο κέντρο του ήλιου. Εξαπέλυσε όμως μία μεγάλη μάζα ακτινοβολίας, η οποία, σε μία κλίμακα με ανώτατο όριο το 5, βρίσκεται στον βαθμό 3.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι περισσότερο ευάλωτες στην καταιγίδα αυτή, είναι οι περιοχές των πόλων, ενώ ένα από τα φαινόμενα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι «π.χ. αυτόματες επανεκκινήσεις των υπολογιστών που βρίσκονται πάνω σε δορυφόρους που είναι σε τροχιά γύρω από τη γη και να εμποδίσουν τις επικοινωνίες στους πόλους της γης».Δεν αναμένεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις επικοινωνίες και τους εντοπισμούς μέσω GPS για όλους εμάς. Άλλωστε, το πρόβλημα της ακρίβειας ενός GPS, δεν είναι τόσο έντονο σε κάποιον που αναρωτιέται αν θα στρίψει 30 ή 50 μέτρα δεξιά σε ένα στενό, όσο στις αποστολές που βρίσκονται στους πόλους και η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από ένα τέτοιο εντοπισμό.

    Αυτό που θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αυτής της ηλιακής καταιγίδας, θα είναι το φαινόμενο του Βορείου Σέλας που θα μπορέσουν να απολαύσουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας στον νυχτερινό ουρανό την Τρίτη.

    Πηγή: AFP

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles