20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    H Google τιμά τον αρχαιολόγο που αποκάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών

     

    Σαν σήμερα, πριν 138 χρόνια, γεννήθηκε ο άνθρωπος που το 1922, ήταν ο πρώτος που μπήκε στον τάφο του θρυλικού Φαραώ Τουταγχαμών, μετά από 33 αιώνες. Ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter. Η Google, αφιέρωσε το Doodle της σε αυτόν τον άνθρωπο που αποκάλυψε όλους τους υπέροχους θησαυρούς που βρέθηκαν στον τάφο ενός Φαραώ, από τους πιο αμφιλεγόμενους της ιστορίας.

    Ο Carter, που γεννήθηκε στις 9 Μαϊου 1874 στο Λονδίνο, ήταν αρχικά καλλιτέχνης και είχε αποσταλεί στην Αίγυπτο στην ηλικία των 17 ετών για να βοηθήσει στην ανασκαφή και την καταγραφή αρχαίων Αιγυπτιακών τάφων. Το 1899 του ανατέθηκε ο ρόλος του Επιτηρητή της Υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (EAS) και επέβλεψε αρκετές ανασκαφές στο Λούξορ, πριν μεταφερθεί πιο νότια, το 1904.

    Το 1907 προσελήφθη από τον George Herbert, Earl of Carnarvon, ένα Άγγλο ευγενή και φανατικό ερασιτέχνη Αιγυπτιολόγο που πάντα ονειρευόταν να χρηματοδοτήσει αποστολές στην φορτισμένη ιστορικά χώρα, ώστε να εποπτεύσει τις ανασκαφές που είχε προγραμματίσει. Η πίεση του Λόρδου του Carnarvon προς τον Howard Carter ήταν ασφυκτική, καθώς ο πρώτος περίμενε πολύ άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έπρεπε να φτάσει ο Νοέμβριος του 1922 ώστε ο Carter να γράψει στο μικρό του σημειωματάριο: «Ανακάλυψα ένα τύμβο κάτω από αυτόν του Ραμσή του 6ου. Διερεύνησα και οι σφραγίδες είναι ακόμα άθικτες».

    Φήμες θέλουν να έσπασε τις σφραγίδες του τάφου του Τουταγχαμών, με μία σμίλη που του είχε κάνει δώρο η γιαγιά του, όταν ήταν 17 ετών. Όταν τον ρώτησε ο εργοδότης του, «Βλέπεις τίποτα;», o αρχαιολόγος απάντησε με τον καταγεγραμμένο πια, ιστορικά, τρόπο «Ναι, υπέροχα πράγματα».

    Ο Carter έγινε λοιπόν έτσι ο πρώτος άνθρωπος που εισήλθε στον τύμβο που είχε παραμείνει σφραγισμένος για 33 αιώνες και πέρασε χρόνια καταγράφοντας τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

    Συνολικά, βρέθηκαν 5398 αντικείμενα στον τάφο του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμών, που έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για όλες τις πλευρές της ζωής στην Αίγυπτο: από όπλα και άρματα, έως μουσικά όργανα, ενδύματα, καλλυντικά, κοσμήματα και μία πολύτιμη τούφα από τα μαλλιά της γιαγιάς του Τουταγχαμών.

    Ο Carter πέθανε το 1939 σε ηλικία 64 ετών, μόλις 7 χρόνια μετά το τέλος της ανασκαφής στον συγκεκριμένο τάφο, με αποτέλεσμα να μην προλάβει αν δημοσιεύσει ο ίδιος όλα του τα ευρήματα.

    Τα πλήρη αρχεία από τις ανασκαφές του Howard Carter βρίσκονται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Griffith Institute Archive, τα οποία μεταφέρονται στο διαδίκτυο και μπορείτε να τα βρείτε εδώ

    Πηγές: Wikipedia, Guardian

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles