21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η ίδρυση της FIFA και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο

    Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, δεν υπήρχε κάποιος φορέας που θα αναλάμβανε την ευθύνη της οργάνωσης του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια βάση. Οι προσπάθειες που κατέβαλε κατά καιρούς η Αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου προκειμένου να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, έπεφταν στο κενό, καθώς δεν υπήρχε η αναμενόμενη ανταπόκριση. Ωστόσο οι διεθνείς αναμετρήσεις μεταξύ εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου άρχισαν να προκαλούν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού.

    mundial_1930_poster 

    Στις 21 Μαΐου του 1904, έξι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδία, της Σουηδίας, της Ελβετίας καθώς και εκπρόσωποι της Ρεάλ Μαδρίτης για λογαριασμό της Ισπανίας, ίδρυσαν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), με πρώτο πρόεδρο τον Γάλλο δημοσιογράφο, Robert Guérin.

    Charter_FIFA

    Οι πρώτες συζητήσεις για τη διεξαγωγή ενός παγκοσμίου τουρνουά ποδοσφαίρου, έπεσαν στο τραπέζι το 1905 από τον Jules Rimet, ενώ τρία χρόνια μετά, στην 4η  σύγχρονη Ολυμπιάδα, το 1908 στο Λονδίνο, το ποδόσφαιρο εντάχθηκε επίσημα στο καλεντάρι των Αγώνων.

    Με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα σχέδια της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παγκόσμιου τουρνουά ποδοσφαίρου από τον Rimet, μπήκαν προσωρινά στο… συρτάρι, αφού κλήθηκε να υπηρετήσει τον Γαλλικό στρατό. Το ρου της ιστορίας στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα πάντως, έμελλε να αλλάξει. Μετά τη λήξη του πολέμου, και συγκεκριμένα το 1919, ο παρασημοφορημένος με τον «Σταυρό του Πολέμου» (Croix de Guerre) Rimet, γίνεται πρόεδρος της Γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και δύο χρόνια μετά, εκλέγεται στην Προεδρία της FIFA.

    Το όνειρο του Γάλλου, να ενώσει ολόκληρο τον κόσμο με μία ποδοσφαιρική μπάλα, θα έπαιρνε επιτέλους σάρκα και οστά, καθώς το 1928, υπό την εποπτεία του, σχεδιάστηκε από μια πενταμελή επιτροπή, η πρώτη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής των αγώνων υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς τα δύο ποδοσφαιρικά κέντρα της εποχής χώριζε ταξίδι τριών εβδομάδων με πλοίο.

    Για τον λόγο αυτό, η επιλογή της Ουρουγουάης ως τη χώρα που θα διοργάνωνε το πρώτο Μουντιάλ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά. Ως εκ τούτου, μονάχα τέσσερις ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος στο τουρνουά και δεκατρείς συνολικά.

    Η πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν γεγονός!

    Στις 13 Ιουλίου του 1930 πραγματοποιήθηκε το εναρκτήριο παιχνίδι στην ιστορία του θεσμού, ανάμεσα στη Γαλλία και το Μεξικό, που βρήκε νικητές τους «τρικολόρ» με 4-1.

    Ακολούθησαν 16 ακόμα αναμετρήσεις, μέχρι να φτάσαμε στον τελικό της 30ης Ιουλίου. Υπό το βλέμμα 80.000 θεατών που είχαν κατακλύσει το «Estadio Centenario» του Μοντεβιδέο, η διοργανώτρια Ουρουγουάη κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού ανατρέποντας το εις βάρος της 1-2 του πρώτου ημιχρόνου, κέρδισε την Αργεντινή με 4-2.

    El-Clasico

    John_Langenus

    Πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχτηκε ο Αργεντινός Guillermo Stábile με 8 τέρματα.

    Η διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς προσέλκυσε στα γήπεδα της Ουρουγουάης κάτι λιγότερο από 600.000 θεατές.

    centenario_sign

    Το όραμα του Jules Rimet είχε γίνει πραγματικότητα και κάπως έτσι άρχισε να γράφεται η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles