13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    H κάμερα χωρίς φακό της Caltech μπορεί να κάνει τα smartphones μας πιο …flat!

    Καθώς τα smartphones μας γίνονται ολοένα και λεπτότερα, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό τους που …εξέχει – κι αυτό δεν είναι άλλο από το φακό της κάμερας. Η λήψη ικανοποιητικών φωτογραφιών και η δυνατότητα εστίασης σε πολλαπλές αποστάσεις απαιτεί ένα στρώμα γυαλιού με συγκεκριμένο μέγεθος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα – ή μήπως τελικά υπάρχει;

    Οι ερευνητές της Caltech πέτυχαν να “εφεύρουν” ένα “optical phased array” chip, το οποίο χρησιμοποιεί τα …μαθηματικά ως υποκατάστατο φακού. Συγκεκριμένα, με την προσθήκη μιας χρονικής καθυστέρησης -κάτω από ένα τετράκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου- στο φως που λαμβάνεται σε διαφορετικές θέσεις στο τσιπ, μπορεί η εστίαση να αλλάξει χωρίς τη συμβολή κάποιου ξεχωριστού φακού.

    opa-die

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Ali Hajimiri, η εστίαση “μπορεί να αλλάξει στιγμιαία από fish eye σε τηλεφακό” – με μια απλή προσαρμογή στον τρόπο που δέχεται το φως. Η αρχή είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο τα optical phased arrays μπορούν να εστιάσουν και να κατευθύνουν τα ραδιοκύματα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά αντίστροφα. Πίσω στο 2014, η ομάδα επέδειξε μια παρόμοια τεχνολογία, δημιουργώντας έναν προβολέα αρκετά μικρό ώστε να ταιριάζει στο εσωτερικό του τηλεφώνου σας, ενώ μια άλλη εφαρμογή έδειξε τη δυνατότητα να κάνει η συσκευή σας ακριβή σάρωση αντικειμένων 3D.

    Hajimiri+Lensless+TargetImage+all-800

    Τώρα, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε ένας 2D φακός χωρίς φακούς, ικανός να καταγράψει μια εικόνα χαμηλής ανάλυσης ενός barcode. Η ίδια η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε σύγκριση με το τι είναι ικανό π.χ. να τραβήξει το iPhone σας, αλλά ως απόδειξη της ιδέας πίσω από αυτήν είναι μια μεγάλη υπόθεση. Αυτή τη στιγμή, το τσιπ αποτελείται από ένα πλέγμα 8×8 με 64 αισθητήρες, ενώ επόμενος στόχος της ομάδας είναι η φωτογραφική μηχανή να υποστηρίζει μεγαλύτερους receivers που είναι πιο ευαίσθητοι και καταγράφουν εικόνα υψηλότερης ανάλυσης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles