15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    H Κύπρος εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας σύμφωνα με την έκθεση της PEGA

    Ευθύνες στις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αποδίδει η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γερούν Λενάερς και η εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιν ‘τ Βελντ.

    Ειδικότερα, η Εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, απαντώντας σε ερώτηση που της υποβλήθηκε για τη χρήση τέτοιων λογισμικών από την Κύπρο, κι αν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό, απάντησε «είναι όλα γραμμένα με μεγάλη λεπτομέρεια στην έκθεση. Έχουμε αποδείξεις; Όχι, επειδή καμία από τις Αρχές δεν συνεργάζεται. Ρωτούμε Αρχές, που πιστεύουμε ότι έχουν εμπλακεί σε παράνομες εξαγωγές. Άρα πόσο πρόθυμες είναι να συνεργαστούν; Αυτό είναι το αιώνιο δίλημμα».  Όπως είπε στην συνέχεια η κα. ιν ΄τ Βελντ «υπάρχουν περισσότερο από επαρκείς ενδείξεις, ας πούμε για παράνομες εξαγωγές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και ενδεχομένως κι από άλλες χώρες. Και το θέμα είναι, οι άνθρωποι λένε δεν έχετε αδιάσειστες αποδείξεις».

    Παράλληλα έριξε τα βέλη της και κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως, αυτή είναι υπεύθυνη για να ερευνήσει. «Το θεωρώ απαράδεκτο να ακούω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει ότι δεν έχει δυνάμεις και δεν μπορεί να κάνει τίποτα», πρόσθεσε ενώ υπενθύμισε πως, «η Επιτροπή απευθύνθηκε στις Αρχές της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γαλλίας και σε ορισμένες άλλες, ζητώντας τους διευκρινίσεις και πήραν την απάντηση ότι όλα είναι καλά εδώ, δεν υπάρχει τίποτα να δείτε», ανέφερε με ειρωνικό ύφος.

    «Συνέχεια κάνει κύκλους, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το spyware Predator έχει εξαχθεί από την Κύπρο, με άδεια που εκδόθηκε από την Ελλάδα, στο Σουδάν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε πόλεμο στο Σουδάν. Η Επιτροπή έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το διερευνήσει, να επιμείνει ότι θα της δοθούν όλες οι πληροφορίες», κατέληξε η Εισηγήτρια της επιτροπής PEGA.

    Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων στην έκθεση της PEGA σημειώνεται πως, η Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ.

    Η έκθεση, ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με 30 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 4 αποχές, καθώς και το κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι συστάσεις για το μέλλον με 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές.

    Στις συμβιβαστικές για την Κύπρο αναφορές η έκθεση «συμπεραίνει ότι είναι πιθανόν να έγιναν παραβιάσεις και κακοδιοίκηση στην εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας στην Κύπρο». Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να αξιολογεί διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που εκδίδονται για λογισμικό υποκλοπής spyware και να τις καταργεί όπου χρειάζεται.

    Επίσης, καλεί την Κύπρο να προχωρήσει σε διεξοδική αξιολόγηση της αποστολής υλικού spyware εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μεταξύ κρατών μελών και χαρτογράφηση των διαφόρων ισραηλινών εταιρειών ή εταιρειών που ανήκουν και διευθύνονται από Ισραηλινούς πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο και εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

    Ακόμη προστίθεται ότι καλεί την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση «Spyware Van», όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίσημης αποστολής στην Κύπρο και να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της Europol, όλους τους ισχυρισμούς περί παράνομης χρήσης και εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και Κύπριους πολίτες.

    Το τελικό κείμενο αναμένεται να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου που θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles