BREAKING

Η Τελετή εξορκισμού του Anthony Hopkins

Μισό δράμα χαρακτήρων, μισό ατμοσφαιρικό θρίλερ, Η Τελετή (που κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray από την Audio Visual) βάζει το σταυρό επάνω στο κεφάλι του θεατή και προσεύχεται να βγούμε όλοι από την δοκιμασία στο τέλος σώοι και… πιστοί.

Θα ήταν καλό την ώρα της κρίσης, όταν θα έχουμε φτάσει αυτόν τον κόσμο στα άκρα του και δεν θα είναι κανένας διατεθιμένος να κάνει τα στραβά μάτια εκεί ψηλά, τουλάχιστον να μην καταφθάσει ο Διάβολος με τη σκοτεινή, βίαιη ορμή του Anthony Hopkins. Σας το λέμε προκαταβολικά, εμείς δεν θα το αντέξουμε

Τα κακά πνεύματα αρέσκονται να μπαίνουν στους ανθρώπους και να τους κολάζουν, και το σινεμά με τη σειρά του ανέκαθεν αρέσκονταν να βάζει που και που την κάμερα όσο πιο κοντά γινόταν στο θέμα. Από την εποχή του πρωτοπόρου Εξορκιστή και μετά, ήταν πολλές οι φορές που σκηνοθέτες και σεναριογράφοι θέλησαν να ρίξουν φως και σκέψη επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλοι απέτυχαν, άλλοι τα κατάφεραν, αλλά αν μη τι άλλο η συντριπτική πλειοψηφία πλησίασε με προσοχή το θέμα. Η Τελετή αποτελεί μία τέτοια προσθήκη, αλλά επιπλέον και μία γεμάτη ένταση εμπειρία, ένα υπερφυσικό θρίλερ που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα και τα δόμησε με τρόπο που να αποκαλύπτουν το «απόκοσμο» που έκρυβαν μέσα τους.

Στο Βατικανό μία (διαβολική) ημέρα

«Τι περίμενες; Κεφάλια να γυρίζουν και μπιζελόσουπα;»… Ο έμπειρος ιερέας μόλις έχει τελειώσει ένα «session» με μία δαιμονισμένη και αντικρίζοντας το σκεπτικό παρουσιαστικό του εκκολαπτόμενου συνάδελφού του, του απομυθοποιεί την κινηματογραφική εικόνα που είχε στο μυαλό. Για τις αμφιβολίες του εάν πρόκειται για «διαβολικές» περιπτώσεις ή για «ψυχιατρικές» καταστάσεις που χρειάζονται άλλη προσέγγιση, θα χρειαστούν πιο hardcore γεγονότα για να πειστεί πως ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

Ο Colin O'Donoghue ερμηνεύει –λίγο περισσότερο υποτονικά απ’ ότι χρειαζόταν- τον μαθητευόμενο ιερέα που την ώρα που η πίστη του δοκιμάζεται, θα φτάσει στο Βατικανό για το τεστ της ζωής του. Η σχολή εξορκισμού που παρακολουθεί δεν τον πείθει, αφού πιστεύει περισσότερο στην ανάγκη της επιστήμης, παρά των σταυρών και του αγιασμού επάνω στους «δαιμονισμένους». Οι εμπειρίες που θα αρχίσει να αποκομίζει από τον έμπειρο, ιδιαίτερο «παλιό» Anthony Hopkins, θα του αλλάξουν άρδην τις απόψεις, αλλά και τη ζωή.

O σκηνοθέτης Mikael Hafstrom φρόντισε, δικαίως να ρίξει το βάρος στη δραματική υφή του έργου και λιγότερο στον τρόμο, αν και όταν ο Anthony Hopkins ξεκινά τη γνώριμη κυριαρχία του τα τελευταία 30 λεπτά, αρχίζοντας να… πρήζεται, να αλλάζει χρώματα και να απειλεί με μανία και οργή, όλοι, μα όλοι, μαζεύονται στο καναπέ τους, ψάχνοντας μήπως υπάρχει μαξιλάρι τριγύρω για «ασπίδα». Το καλύτερο όμως αυτού του αξιοπρεπέστατου φιλμ, είναι σκέψεις του γύρω από τη διατήρηση της πίστης σε μία εποχή όπου η αμφισβήτηση υπάρχει κάτω από τα πάντα

 

5 Κλασικές Μάχες με το Κακό


Ο Εξορκιστής

Η ταινία «κεφάλαιο» στο είδος, ο ακρογωνιαίος λίθος. Η ταινία του William Friedkin που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του William Peter Blatty, άφησε ιστορία και σημάδεψε με πολλούς τρόπους τους πρωταγωνιστές, ειδικά την Linda Blair. Ξέρετε τι είναι ο ήχος που ακούγεται ενώ γυρίζει το κεφάλι της μικρής; Ένα δερμάτινο πορτοφόλι που το έστριβαν δυνατά...

Poltergeist

O Steven Spielberg συνέγραψε το σενάριο, ο Tobe Hooper του Texas Chainsaw Massacre σκηνοθέτησε, και η εξορκίστρια Zelda Rubinstein μας τρόμαξε περισσότερο από το ίδιο το «κακό».

Ο Εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ

Πραγματικά τρομακτικό φιλμ, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Anneliese Michel, μία γερμανίδα σπουδάστρια που πίστευε πως ήταν δαιμονισμένη, κυριευμένη από πολλούς δαίμονες, όπως ο Νέρωνας, ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο ίδιος ο Διάβολος. Μετά το θάνατό της, η εκκλησία αρνήθηκε το γεγονός πως η Michel ήταν δαιμονισμένη. Αργότερα άλλαξε γνώμη και αναγνώρισε την δαιμονισμένη φύση της…

The Last Exorcism

Η ταινία του 2010 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως συνέβη και με την Ashley Bell που η ερμηνεία της δεν ήταν παίξε γέλασε. Ακόμα ένας ιερέας που δεν πολυπιστεύει στους εξορκισμούς και θα βρεθεί με άγριο τρόπο μέσα στο στόμα του λύκου.

Beetlejuice

Εξορκιστής που έρχεται να πετάξει έξω τους ανθρώπους από το δαιμονισμένο σπίτι, όπου οι «κάτοικοι» ζουν ήσυχα και ωραία; Ο Michael Keaton είναι η χαλαρωτική λύση εάν οι πολλοί εξορκισμοί σας καθίσουν βαριά στο στομάχι.

0 Comment