20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Επηρεάστηκε η Android συσκευή σας από το Heartbleed bug; Ελέγξτε τώρα!

    Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τους όρους «Heartbleed bug», αμέσως τρομάξαμε. Το σφάλμα αυτό επηρέασε πάρα πολλά δημοφιλή και μη websites, θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα των χρηστών, όπως κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία πιστωτικών καρτών κλπ.

    Heartbleed

    Η επίλυση του Heartbleed bug απαιτεί κινήσεις τόσο από τα ίδια τα sites, όσο και από τους χρήστες. Στην πρώτη περίπτωση, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, καθώς το θέμα είναι τεχνικό και αφορά τους διαχειριστές των sites. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξουμε κωδικούς πρόσβασης σε όσα sites επηρεάστηκαν από το Heartbleed bug.

    Εκτός όμως από sites, το Heartbleed bug μπορεί να επηρεάσει και το Android λειτουργικό. Κυκλοφορεί στο Google Play ένα αξιόπιστο εργαλείο από τη Lookout Mobile Security, το οποίο ονομάζεται Heartbleed Detector και μπορεί να εντοπίσει αν μία Android συσκευή έχει επηρεαστεί από το Heartbleed bug.

    heartbleed detector app for android

    Η εφαρμογή απαιτεί μονάχα σύνδεση στο ίντερνετ και σκανάρει τη συσκευή για να εμφανίσει τριών ειδών αποτελέσματα. Το πρώτο αποτέλεσμα αναφέρει πως η έκδοση OpenSSL δεν έχει επηρεαστεί, το δεύτερο αποτέλεσμα αναφέρει πως η έκδοση OpenSSL έχει επηρεαστεί, όμως δεν υπάρχει ύποπτη συμπεριφορά, και τέλος το τρίτο αποτέλεσμα αναφέρει πως η έκδοση OpenSSL έχει επηρεαστεί και υπάρχει ύποπτη συμπεριφορά. Τα πρώτα δύο αποτελέσματα είναι θετικά και μονάχα το τρίτο είναι αρνητικό.

    Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να είστε προστατευμένοι στο Android, είναι να έχετε ανανεώσει την έκδοση του Android στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση για τη συσκευή σας μέσω των ρυθμίσεων και να έχετε επίσης ανανεώσει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στην τελευταία έκδοση μέσω του Google Play. Αν εντοπίσετε το αρνητικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένετε τη Google να διαθέσει νέα έκδοση για το Android.

    Τέλος, η εφαρμογή Heartbleed Detector απλώς σκανάρει και αναφέρει αν η συσκευή έχει επηρεαστεί από το Heartbleed bug. Δεν προσφέρει λύσεις, καθώς υπεύθυνη είναι κυρίως η Google για να λυθεί το πρόβλημα, με ενημέρωση του Android.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles