21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ο νέος σκληρός δίσκος της HGST έχει χωρητικότητα 6 TB!

    Μπορεί οι SSDs να είναι μονόδρομος σήμερα για όσους θέλουν ταχύτητα σε σχετικά προσιτή τιμή και να βρίσκονται σε όλο και περισσότερα συστήματα, αλλά όταν χρειάζεται ένας δίσκος με μεγάλη χωρητικότητα, οι παραδοσιακοί, μηχανικοί σκληροί δίσκοι είναι μακράν η καλύτερη επιλογή.

    heliumdisk2

    Ο νέος δίσκος της HGST (πρώην Hitechi, πλέον ανήκουσα στη Western Digital), Ultrastar He6, είναι η τρανή απόδειξη πως η ανάπτυξη και εξέλιξη των HDDs δεν έχει σταματήσει σε καμία περίπτωση και έχουν πολλά να μας δώσουν ακόμη, προτού παραδώσουν τα σκήπτρα σε άλλα μέσα αποθήκευσης. Κάτι το οποίο μάλλον δε θα συμβεί σύντομα. Ο δίσκος αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3,5άρης σε χωρητικότητα μέχρι σήμερα, καθώς μπορεί να δεχθεί μέχρι και 6 TeraBytes δεδομένων!

    Αυτό κατέστη δυνατό με τη χρήση 7 platters (μεταλλικών δίσκων) στο εσωτερικό του, ενώ μέχρι σήμερα οι κατασκευαστές αυτής της κατηγορίες HDDs περιορίζονταν στη χρήση 5 platters, για τη δημιουργία δίσκων 4 TB. Με τον τρόπο αυτό η HGST κατάφερε να δώσει στην αγορά ένα drive με 50% μεγαλύτερη χωρητικότητα, 2 επιπλέον TB δηλαδή. Γιατί όμως υπήρχε ο περιορισμός των 5 platters/drive και πως ξεπεράστηκε;

    Οι υποψιασμένοι μπορεί να το καταλάβατε ήδη από την ονομασία του σκληρού: Το “He6” υποδηλώνει την ύπαρξη αέριου ηλίου (He – Helium) στο εσωτερικό του, αντί για απλού «αέρα». Η υψηλή ταχύτητα περιστροφής των δίσκων (7200+ rpm) δημιουργεί αναταράξεις και εμποδίζεται από την ύπαρξη αέρα, στο μικρό κενό που υπάρχει μεταξύ των platters αλλά και γύρω από τις κεφαλές και τους βραχίονές τους. Το ήλιο έχει 7 φορές μικρότερη πυκνότητα από τον ατμοσφαιρικό αέρα και έτσι οι αντιστάσεις και δυνάμεις αυτές εντός του δίσκου μειώνονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα να μπορούν να τοποθετηθούν περισσότερα platters και πιό κοντά το ένα στο άλλο, αλλά και να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των tracks δεδομένων.

    Head and platters detail of a hard disk drive Seagate Medalist S

    Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι η καλύτερη ψύξη του εσωτερικού του δίσκου, αφού οι μειωμένες αντιστάσεις ισόνται με μικρότερη παραγόμενη θερμότητα, αλλά και το ήλιο είναι καλύτερος αγωγός αυτής και την απάγει ταχύτερα. Φυσικά, τα παραπάνω σημαίνουν πως αυτού του είδους οι σκληροί δίσκοι είναι αεροστεγώς κλεισμένοι για να μη διαφύγει το ήλιο, κάτι που μπορεί να επιτρέψει όμως ακόμη και τη χρήση υδρόψυξης πάνω τους! Και μη ξεχνάμε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενός τέτοιου δίσκου, απόρροια της χαμηλότερης θερμοκρασίας λειτουργίας του (5-6 βαθμούς Κελσίου απ’ότι συνήθως), αλλά και τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε πολλές περιπτώσεις.

    Ο UltraStar He6 προορίζεται για servers και μεγάλα disk arrays, άρα δεν αφορά το μέσο χρήστη και θα είναι διαθέσιμος τόσο με SAS όσο και με SATA interface. Πληροφορίες στο επίσημο site της HGST.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles