19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Hi-Fi Rush Review

    Είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας, σε μια εποχή που οι εταιρείες που ξοδεύουν έναν πακτωλό χρημάτων και τα δίνουν όλα στο promotion για να αναδείξουν τα μελλοντικά releases τους (με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο), να εμφανίζεται ένας τίτλος κυριολεκτικά από το πουθενά… και αμέσως να γίνεται “instant hit”. Αυτό το… παράδοξο, συνέβη με την περίπτωση του Hi-Fi Rush της Tango Softworks, ενός development studio που στο παρελθόν έχει υπογράψει  τα εξαιρετικά Evil Within και το «ιδιαίτερο» Ghostwire: Tokyo.

    Το Hi-Fi Rush ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Developer Direct του Xbox και της Bethesda και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του την ίδια ακριβώς μέρα με την ανακοίνωση του (με την ανακοίνωση του να αναφέρει λίγες ώρες μετά το Bethesda direct), χωρίς καμία απολύτως τυμπανοκρουσία και promotion. Κι όμως εκεί που θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν εύκολα θα περνούσε στη λήθη, αυτό αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή (μαζί με το πολυαναμενόμενο Hogwarts Legacy), ως το πιο πολυσυζητημένο game των τελευταίων μηνών στις τάξεις της gaming community. Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω,  το Hi-Fi Rush ενδέχεται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για το 2023 και παρόλο που είναι σχετικά νωρίς, δεν θα απορήσουμε εάν το δούμε να βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του G.O.T.Y. για το 2023 και το γιατί θα το δείτε παρακάτω…

    Rhythm is a dancer…

    Το Hi-Fi Rush μεταφέρει τους gamers σε έναν φουτουριστικό κόσμο με έντονες cyberpunk επιρροές. Οι  gamers αναλαμβάνουν το ρόλο του Chai, ενός ψιλοloser αλλά εξαιρετικά cool rock τύπου, που απλώς έχει τη μουσική μέσα στο αίμα του και… κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά του. Το story παρουσιάζει τον Chai να προσπαθεί να γίνει δεκτός από την Vanderlay Technologies, στην προσπάθεια του να υποβληθεί σε μια «cybernetic augmented» χειρουργική επέμβαση, η οποία θα τον βοηθήσει να αποκτήσει ένα προσθετικό ρομποτικό χέρι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης τα πράγματα πηγαίνουν στραβά και λόγω μιας αστοχίας, ο άτυχος Chai βρίσκεται με το Music player του συγχωνευμένο στην… καρδιά του! Αυτό το… “κατασκευαστικό λάθος” του αλλάζει τη ζωή, καθώς αποκταέι το μοναδικό skill που του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο τριγύρω του με βάση τις μουσικές δονήσεις που παράγονται από τη μουσική. Από αυτό το σημείο κι έπειτα ξεκινούν και τα προβλήματα για τον εκκολαπτόμενο rockstar, καθώς η Vanderlay κινητοποιεί τους πάντες για να εξοντώσει το… «πειραματόζωο» της (“defect” όπως τον αποκαλεί) πριν αυτό καταφέρει και δραπετεύσει. Με τη βοήθεια μιας… ρομποτικής αιωρούμενης γάτας και λιγοστών εκκεντρικών συμμάχων, ο Chai καλείται να ξεσκεπάσει τις παράνομες δραστηριότητες της Vanderley, αφού όμως πρώτα καταφέρει να… επιβιώσει από τις ορδές των ρομποτικών sentinels που βρίσκονται στο κατόπι του!

    Αν μη τι άλλο, από το πρώτο κιόλας λεπτό καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άκρως ενδιαφέρον και καλογραμμένοstory, το οποίο ξεδιπλώνεται μέσα από μια χαβαλετζίδικη over-the-top ατμόσφαιρα και cheesy διαλόγους. Με έντονες anime επιδράσεις και μπόλικο χιούμορ, το Hi-Fi Rush δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και αυτό πρόκειται για ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του. Ο πολύχρωμος κόσμος του και η cell-shaded καρτουνιζέ αισθητική καθιστούν το game της Tango Softworks μια άκρως εναλλακτική εμπειρία που φλερτάρει με το «cult» με την… καλή έννοια όμως.

    Κι εάν το πολύχρωμο σύμπαν του αμέσως μπορεί να κινητοποιήσει τις ευαίσθητες gaming χορδές σας, το gameplay του είναι αυτό που κυριολεκτικά θα σας συνεπάρει και θα σας ταξιδέψει σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το Hi-Fi Rush πρόκειται για ένα πρωτότυπο rhythm-based action/platform games που όλος ο κόσμος (από τις κινήσεις μέχρι το combat, αλλά ακόμη και τους διαλόγους) συγχρονίζεται και πάλλεται με τον ρυθμό. Αναμφίβολα, κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αξιόλογα rhythm-based games, παρόλα αυτά το Hi-Fi Rush είναι πραγματικά το κάτι άλλο, καθώς ενσωματώνει κάθε πτυχή του παιχνιδιού την αίσθηση του ρυθμού, για αυτό και είναι unique. Οι κινήσεις του Chai, ο τρόπος που μάχεται και η αλληλοεπίδραση του με το περιβάλλον είναι συγχρονισμένη με τον ρυθμό. Το παιχνίδι απλώνεται σε μια σειρά από linear επίπεδα, όπου το κάθε ένα διαθέτει το δικό του επίπεδο πρόκλησης. Μάλιστα, κάθε τομέας των εγκαταστάσεων της Vanderlay που καλείστε να εξερευνήσετε βασίζεται και σε ένα δημοφιλές musical style, ενώ φυσικά δεν απουσιάζουν τα διάφορα mid και high-end boss battles σε συγκεκριμένα σημεία των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ο Chai θα πρέπει να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό.

    Εστιάζοντας ειδικά στο combat, κάθε επίθεση σας (light ή heavy) δεν χρειάζεται να είναι εναρμονισμένη με το ρυθμό της μουσικής, ωστόσο εάν πατάτε τα buttons την κατάλληλη στιγμή, τότε ο Chai «επιβραβεύεται» με μεγαλύτερο damage, καθώς επίσης και time-based combo finishers που προσφέρουν ακόμη μεγάλη ζημιά αλλά και εντυπωσιακά finishing moves (θυμίζει κάτι μεταξύ Dante και Bayonetta). Παράλληλα, βουτώντας στον κόσμο του Hi-Fi Rush, θα συνειδητοποιήσετε ότι η φαντασία των developers έχει πραγματικά… οργιάσει, καθώς τα διάφορα sequence-based games προσφέρουν μια ευχάριστη νότα διαφοροποίησης.

    Ακόμη όμως και η απεικόνιση της μάχης είναι ξεχωριστή, καθώς το ρομποτικό χέρι που αποτελεί πλέον τον… «αχώριστο σύντροφο» του Chai δύναται να του προσφέρει μια σειρά από πρόσθετα abilities κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται σε ένα τσεκούρι «ηλεκτρική κιθάρα». Χωρίς  αμφιβολία, το κομμάτι του combat είναι κυριολεκτικά «όλα τα λεφτά», καθώς προσφέρει μια καταιγιστική stylish και διασκεδαστική εμπειρία παιχνιδιού που σκίζει από πρωτοτυπία και κάνει τα αλλά παιχνίδια του είδους να φαίνονται ξεπερασμένα.

    Rhythm is gonna get you…

    Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του Hi-Fi Rush είναι ότι ακόμη κι εάν εσείς δεν καταφέρετε να συντονιστείτε και να «πιάσετε» το ρυθμό στις επιθέσεις σας, το παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας «τιμωρήσει», ωστόσο με τις αδύναμες επιθέσεις και χωρίς το σωστό parry και dodging θα τα βρείτε σκούρα όταν θα κληθείτε να σωριάσετε μερικά από τα πολλά bosses του παιχνιδιού που θα επιχειρήσουν να σας σταματήσουν. Και επειδή εύλογα θα αναρωτιέστε για το πόσο «δύσκολο» και πολύπλοκο μπορεί να είναι ένα rhythm-based fighting game, εδώ σας έχουμε καλά νέα, καθώς οι developers έκαναν τα πάντα ώστε ακόμη και ο πιο αρχάριος gamer να μπορεί να κατανοήσει το πώς παίζεται το Hi-Fi Rush. Τα εξαιρετικά tutorials που παρουσιάζονται εντός του παιχνιδιού, το ευέλικτο UI και τα διάφορα assists που θα σας βοηθήσουν στο να μένετε εντός… ρυθμού, αν μη τι άλλο συντελούν με θετικό τρόπο για να ευχαριστηθείτε το Hi-Fi Rush με την ψυχή και την… ακοή σας.

    Σε αυτό το σημείο, δεν γίνεται να μην εκθειάσουμε τις μουσικές επιλογές των developers, καθώς Hi-Fi Rush θα βρείτε ένα πλήθος από licensed μουσικά κομμάτια από τους Nine Inch Nails, του Prodigy και τους Black Eyed Peas (και άλλα συγκροτήματα), ενώ και τα original tunes δένουν άψογα με το story και το συνολικό concept του gameplay. Σε ότι έχει να κάνει με τα visuals, εδώ οι δημιουργοί του Hi-Fi Rush παίρνουν δέκα με τόνο, καθώς δημιούργησαν μια cartoon-based κομιξάδικη αισθητική που ενδυναμώνει κάθε πτυχή της αφήγησης, ενώ τα transitions ανάμεσα στις 2D animated cutscenes και το 3D gameplay είναι τόσο ομαλά που τα cinematics δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση «παράταιρα» σε σχέση με τη δράση.

    Χωρίς αμφιβολία, το Hi-Fi Rush είναι και στον τεχνικό τομέα σχεδόν αψεγάδιαστο, χωρίς κανένα πρόβλημα στο performance και η μοναδική ενδεχομένως «ατασθαλία» έχει να κάνει με το πόσο low-latency «sensitive» είναι τα καλύτερα κομμάτια του παιχνιδιού και οι μεγάλες μάχες. Όπως και να έχει η δεκάωρη εμπειρία που προσφέρει το game της Tango Softworks διαθέτει πλήρως τη στόφα ενός ΑΑΑ τίτλου που αδιαμφισβήτητα είναι «καταδικασμένο» για να πρωταγωνιστήσει.

    Feel the rhythm!

    Με πραγματικά «unique» rhythm-based combat mechanics, εντυπωσιακό soundtrack που δένει άψογα με την αφήγηση και το setting, φανταστικά visuals, αξεπέραστη ατμόσφαιρα, μοναδικούς χαρακτήρες και καλογραμμένο story είναι σχεδόν αδύνατον να μην το ερωτευθείς. Το Hi-Fi Rush της Tango Softworks, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «ευχάριστες εκπλήξεις» που έχουμε δει ποτέ στα χρονικά και ένα αληθινό gaming «διαμάντι» που συνδυάζει την ευελιξία και την πρωτοτυπία ενός indie game, με τα υψηλά production values μιας AAA παραγωγής. Ένα μίνι “masterpiece” που ήρθε από το πουθενά και το οποίο σίγουρα διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει «παιχνίδι της χρονιάς». Must-have χωρίς δεύτερη σκέψη για κάθε λάτρη των rhythm και action games!

    Ανάπτυξη: Tango Softworks Έκδοση: Bethesda  Διάθεση: AVE 

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 94%
    ΗΧΟΣ: 90%
    GAMEPLAY: 90%
    ΑΝΤΟΧΗ: 85%
    ΓΕΝΙΚΑ: 90%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles