21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Hμερίδα με θέμα “3rd ESA PECS Call Briefing 2019” διοργάνωσαν το Τ.Η.Ε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

    2

    Hμερίδα με θέμα “3rd ESA PECS Call Briefing 2019”, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, στο Ξενοδοχείο SEMELI στη Λευκωσία. Στόχος της ημερίδας, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), ήταν η ενημέρωση όλων ενδιαφερόμενων εθνικών φορέων, αναφορικά με το πλαίσιο και τις διαδικασίες σε σχέση με την υποβολή Προτάσεων κατά την Τρίτη Πρόσκληση του προγράμματος ESA PECS, από την οποία θα προκύψουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου 2016. Στο πλαίσιο της ημερίδας, που τελέστηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλικής Αναστασιάδου, ο ΕΟΔ έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έχουν εκ του σύνεγγυς συναντήσεις (Face to Face Meetings) με τους εκπροσώπους του.

    Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, αποτελεί σήμερα την πύλη της Ευρώπης προς το διάστημα. Είναι στην ουσία ένας ανεξάρτητος, διακυβερνητικός οργανισμός αποτελούμενος από 22 μέλη που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Συμφωνίας Πλαισίου που υπογράφηκε το 2004. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.  Ο ΕΟΔ αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, εκτοξευτές, διαστημόπλοια και επίγειες εγκαταστάσεις, επιτρέποντας στην Ευρώπη να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους της παγκόσμιας διαστημικής δραστηριότητας.

    Σε ότι αφορά την σχέση της Κύπρου με τον ΕΟΔ, σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε το 2009 Συμφωνία Συνεργασίας διάρκειας 5 ετών, η οποία αποτελεί και το πρώτο προκαταρκτικό στάδιο στην πορεία ενός κράτους για την ένταξη του ως πλήρες μέλος.  Με τη Συμφωνία αυτή, καθοριζόταν το αρχικό πλαίσιο συνεργασίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΕΟΔ, στον τομέα της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του διαστήματος. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Συνεργασίας κρίθηκε επιτυχής, αφού κατέστη δυνατόν να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι δεσμοί με τον ΕΟΔ, να διοργανωθούν με επιτυχία αρκετά συνέδρια και εκπαιδεύσεις στην Κύπρο, με αποτελεσμά  να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Κύπρου ως παρατηρητής στα Συμβούλια και τις Επιτροπές του ΕΟΔ, και να ετοιμαστεί ένα πρώτο έγγραφο της Εθνικής Διαστημικής Στρατηγικής της Κύπρου. Τον Ιούνιο του 2011 και 2015, κλιμάκια του ΕΟΔ πραγματοποίησαν τεχνικές επισκέψεις στην Κύπρο, με στόχο την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της εγχώριας βιομηχανίας και πανεπιστημιακής κοινότητας για ανάπτυξη και εφαρμογή διαστημικών τεχνολογιών. Οι εκπρόσωποι του ΕΟΔ είχαν συναντήσεις με κυβερνητικά τμήματα, ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστημιακούς/ερευνητές.

    Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση αξιολόγησης που ετοίμασε ο ΕΟΔ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κυβέρνηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, βιομηχανία) είναι σε θέση και έχουν τις δυνατότητες να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από το δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο συνεργασίας με τον ΕΟΔ, που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας European Cooperating State (PECS). Η Συμφωνία που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου 2016 είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει στη Κύπρο να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο συνεργασίας με τον ΕΟΔ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles