18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Hogwarts Legacy Review

    Το Harry Potter είναι ένα από τα franchises που χαρακτηρίζονται από το εξής παράδοξο. Ενώ γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία στο σινεμά, δεν κατάφερε να αποκτήσει κάποιο εξ ίσου αξιόλογο παιχνίδι. Όπως και στις υπόλοιπες αντίστοιχες περιπτώσεις (Batman, Transformers, Lord of the Rings) η αναλόγως μεγάλη επιτυχία στον χώρο των videogames ήρθε από έναν φρέσκο τίτλο, που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υπόθεση των ταινιών. Αγαπητοί επίδοξοι μάγοι και μάγισσες, υποδεχτείτε το Hogwarts Legacy!

    Υπόθεση

    Αντίθετα από την ιστορία του Harry Potter, που διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, το Hogwarts Legacy εξελίσσεται στην αγγλική επαρχία του 1890. Αυτό είναι καλό, γιατί όσο πιο παλιά είναι η εποχή, τόσο πιο κοντά νιώθουμε στον κόσμο της μαγείας, και εκτός αυτού δεν υπάρχει ο πειρασμός για κάποιο cameo από τους χαρακτήρες των ταινιών. Επίσης δεν πρόκειται για κάποιο origin story, αφού ο χαρακτήρας σας, ξεκινάει ως έφηβος μαθητής στο πέμπτο έτος. Βρίσκεστε στη μέση μίας ταραχώδους εποχής, όπου τα goblins επαναστατούν και συμμαχούν με τους σκοτεινούς μάγους. Εσείς είστε ένα από τα ελάχιστα άτομα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αρχαία μαγεία, ένα πολύ πιο ισχυρό είδος από τη συνηθισμένη που είδαμε στα Harry Potter και Fantastic Beasts. Σκοπός σας είναι να ξεκλειδώσετε τα μυστικά της, ώστε να αντιμετωπίσετε αυτή τη νέα απειλή. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο στοιχείο, που δεν υπήρχε στις ταινίες, και σας κάνει να νιώθετε ξεχωριστός, αντισταθμίζοντας το γεγονός ότι δεν παίζετε κανέναν από τους γνωστούς χαρακτήρες.

    Gameplay

    Καθώς το Hogwarts Legacy περιέχει πολλά στοιχεία RPG, ξεκινάτε με τη δημιουργία του χαρακτήρα σας. Οι επιλογές για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και της κόμμωσης σας είναι πολλές, όμως δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. Οι αρχικές επιλογές σας, δεν είναι «χαραγμένες σε πέτρα», και μπορείτε να τις αλλάζετε όποτε θέλετε, μετά από το εισαγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού. Εκεί όπου πρέπει να δώσετε σημασία είναι στην τελευταία οθόνη, που περιέχει τα μόνιμα χαρακτηριστικά, δηλαδή το φύλο, τη φωνή, και το ονοματεπώνυμο του χαρακτήρα σας.

    Το παιχνίδι ξεκινάει μαθαίνοντας σας, τους βασικούς μηχανισμούς, όπως τη μετακίνηση στον κόσμο και στα εμπόδια που θα συναντάτε, πως να μαθαίνετε νέα ξόρκια και να τα εκτελείτε, και φυσικά τις στρατηγικές που απαιτεί κάθε είδος εχθρού στη μάχη. Η εισαγωγή, σας ρίχνει με τη μία «στα βαθιά» ώστε να τα μάθετε όλα αυτά, και μόνο μετά από αυτή θα βρεθείτε στο Hogwarts για να ξεκινήσει κανονικά πλέον η περιπέτεια σας. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, φυσικά, είναι να φορέσετε το sorting hat ώστε να μπείτε σε έναν από τους τέσσερεις οίκους του Hogwarts. Αυτό μπορεί να γίνει αφήνοντας το καπέλο να επιλέξει, ή επιλέγοντας εσείς αν είστε εξοικειωμένοι με τους οίκους (Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw, Slytherin) και έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.

    Στο αγαπημένο σχολείο μαγείας, θα λάβετε μέρος σε μαθήματα για ξόρκια, φίλτρα, βοτανολογία, και φυσικά πτήση με σκούπα! Ολοκληρώνοντας διάφορα tasks για τους καθηγητές σας, θα ανταμείβεστε μαθαίνοντας νέα ξόρκια, που θα σας βοηθήσουν τόσο στη μάχη όσο και στην επίλυση γρίφων, στις διάφορες αποστολές. Όσον αφορά τη σκούπα, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε ως μέσο μετακίνησης, αλλά όχι στο πλαίσιο του Quidditch, το οποίο δυστυχώς απουσιάζει ως δραστηριότητα. Ευελπιστούμε ότι θα κάνει την πρέπουσα εμφάνιση που του αρμόζει, σε κάποιο μελλοντικό DLC…

    Ένα πολύ θετικό στοιχείο του παιχνιδιού, είναι ότι εξελίσσεται σε έναν ανοικτό κόσμο. Ο χάρτης βέβαια είναι πολύ μικρός, συγκριτικά με τα περισσότερα open world games, όμως περιέχει όλες τις γνωστές τοποθεσίες. Πάντα στο πλαίσιο του Hogwarts και των περιχώρων του, όπως το χωριό Hogsmeade, το απαγορευμένο δάσος, κ.α. Το Λονδίνο και τα «μαγικά» σοκάκια του, δεν περιλαμβάνονται. Τόσο εντός του σχολείου, όσο και διάσπαρτα στον ανοικτό κόσμο, υπάρχουν διάσπαρτα fast travel points. Μεταξύ αυτών, ταξιδεύετε με τη λογική της floo powder, που γνωρίσαμε στο Chamber of Secrets. Μην ανησυχείτε όμως, δεν απαιτείται κάποιο αναλώσιμο συστατικό για να λειτουργήσει ο μηχανισμός. Απλά πρέπει να ανακαλύψετε κάθε σημείο. Αργότερα θα αποκτήσετε πρόσβαση σε επίγεια και εναέρια mounts, όπως το επιβλητικό hippogriff, που γνωρίσαμε στο Prisoner of Azkaban.

    Ένα ακόμα στοιχείο RPG είναι η δυνατότητα να συγκεντρώνετε και να εναλλάσσετε ρουχισμό, όπως ενδυμασίες, μανδύες, καπέλα, γάντια και γυαλιά. Εκτός από εμπλουτισμό και ποικιλία για την εμφάνιση σας, το καθένα προσφέρει και ένα σύνολο stats, που ενισχύουν τόσο την άμυνα όσο και την επίθεση σας στη μάχη. Ο ρουχισμός δέχεται enchantments και αναβαθμίσεις για κάθε item, μέσω μίας μεθόδου που θα ανακαλύψετε προχωρώντας στο παιχνίδι. Η δε σκούπα, αναβαθμίζεται μέσω ειδικών racing challenges. Κάποια στιγμή θα αποκτήσετε πρόσβαση και στο room of requirement, όπου θα μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω, να καλλιεργείτε τα συστατικά που χρειάζεστε, και γενικά να λειτουργεί σαν προσωπικός σας χώρος, που θα εξοπλίσετε και θα διακοσμήσετε όπως θέλετε.

    Τα ξόρκια που θα μάθετε είναι τόσα πολλά, που το παιχνίδι έχει προβλέψει συνολικά 12 slots, και πάλι δεν θα σας φτάσουν για να τα κάνετε όλα assign. Κάποια από αυτά που θεωρούνται καίρια, είναι αυτόματα mapped σε βασικά πλήκτρα, όπως το revelio, που εμφανίζει σημεία ενδιαφέροντος κοντά σας, και το protego, με το οποίο κάνετε block εχθρικά ξόρκια. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς τους fans, ότι ο χαρακτήρας μπορεί να μάθει ακόμα και τις τρείς ασυγχώρητες κατάρες (imperio, crucio, avada kedavra)! Τα ξόρκια που χρειάζεστε για να προχωρήσετε την κύρια υπόθεση, θα τα μάθετε υποχρεωτικά στην πορεία, όμως αν φροντίσετε να μάθετε και τα υπόλοιπα, θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε περισσότερα side quests, που απαιτούν τη χρήση τους.

    Τόσο εντός του Hogwarts, όπως επίσης στα διάφορα χωριά, αλλά και στον ανοικτό κόσμο γενικά, θα συναντήσετε χαρακτήρες που έχουν διάφορες αποστολές να σας αναθέσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να επιλέξετε αν θα ενεργήσετε αλτρουιστικά ή εγωιστικά, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να γίνετε full σκοτεινός μάγος, αν αναζητάτε μία διαφορετική προσέγγιση. Βεβαίως θα συναντήσετε και εμπόρους, που θα σας προμηθεύσουν με οποιοδήποτε αντικείμενο χρειάζεστε, και στους οποίους μπορείτε να πουλάτε τον εξοπλισμό που δεν χρειάζεστε.

    Η μάχη είναι μεγάλο και δυνατό τμήμα του παιχνιδιού, χαρακτηριζόμενη από ομαλή και γρήγορη ροή, dodges, άμυνα και άμεση αντεπίθεση, και φυσικά πανίσχυρα ξόρκια να «πετάνε» σε όλο τον χώρο. Κάποιοι εχθροί έχουν ασπίδες που απαιτούν τα κατάλληλα ξόρκια για να τις σπάσετε, και να ξεκινήσετε να… «χαρίζετε» damage. Ανάλογα με το χρώμα της ασπίδας, θα ξέρετε από ποια κατηγορία να επιλέξετε ξόρκι, ώστε να είναι αποτελεσματικό. Η βασική επίθεση είναι η πιο αδύναμη, αλλά τουλάχιστον πάντα διαθέσιμη, χωρίς να απαιτεί κάποιο χρόνο για cooldown. Πολεμώντας με πετυχημένη στρατηγική, γεμίζει ο μετρητής της αρχαίας μαγείας, επιτρέποντας σας να εξαπολύετε μία πανίσχυρη επιθετική κίνηση, που φυσικά είναι καλό να κρατάτε για τους πιο δύσκολους αντιπάλους.

    Γραφικά & Ήχος

    Ένα από τα «θεματάκια» που έχουν αρκετά καινούργια παιχνίδια, είναι ότι «διστάζουν» να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες των νέων GPU. Αυτό συμβαίνει, όπως υποψιάζεστε, λόγω της έλλειψης που ζήσαμε, στον χώρο των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, αναγκάζοντας πολλούς χρήστες να παραμείνουν μία γενιά πίσω, τόσο σε κονσόλες όσο και σε κάρτες γραφικών, και αντίστοιχα τους developers να διατηρήσουν την προς τα πίσω συμβατότητα. Το Hogwarts Legacy σπάει αυτά τα δεσμά, και εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες των συστημάτων νέας γενιάς. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων περιέχουν από τα πλέον αληθοφανή textures, ενώ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και στα physics του σχολικού μανδύα σας. Εκεί όμως που πραγματικά θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, είναι οι εσωτερικοί χώροι του σχολείου, όπου δίνει «τα ρέστα του» το ray tracing. Ο φωτισμός από τον ήλιο μέσα από τα παράθυρα τη μέρα, και οι φλόγες από τις επιτοίχιες δάδες το βράδυ, δημιουργούν τόσο μαγευτικές αντανακλάσεις στα μάρμαρα των τοίχων και των πατωμάτων, που θα σταματήσετε ότι κάνετε, απλά και μόνο για να γυρίζετε την κάμερα και να απολαμβάνετε τα γραφικά.

    Η μουσική υπόκρουση ακολουθεί τα θέματα που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στις ταινίες, αν και φυσικά είναι πρωτότυπες συνθέσεις, και όχι το έτοιμο soundtrack του Harry Potter. Ωραία έχουν υλοποιηθεί και τα spells, όπου εκτελώντας το καθένα, δεν ακούγεται μόνο το σχετικό ηχητικό εφέ, αλλά και η επίκληση του. Παρ’όλο που κάθε φορά ο χαρακτήρας λέει π.χ. «expelliarmus», καταφέρνει να μη γίνεται κουραστικό, αλλά να παραμένει τόσο cool όσο την πρώτη φορά που το ακούσατε στις ταινίες. Το voice acting είναι εξ ίσου υψηλών προδιαγραφών. Με την εξαίρεση του Simon Pegg, που ερμηνεύει τον διευθυντή του σχολείου, το υπόλοιπο cast δεν περιλαμβάνει γνωστά ονόματα, όμως το επίπεδο της ηθοποιίας είναι πολύ ποιοτικό, και θα απολαύσετε τους διαλόγους σας με τους περισσότερους χαρακτήρες.

    Mischief Managed

    Από τις πρώτες σκηνές που είδαμε στα trailers, το Hogwarts Legacy έκανε εξαιρετική πρώτη εντύπωση, και η εκ βαθέων ενασχόληση, το επιβεβαίωσε. Είναι το παιχνίδι «Harry Potter» που μας άξιζε, αλλά δεν είχαμε μέχρι σήμερα. Φυσικά δεν είναι χωρίς ατέλειες, αλλά ωχριούν μπροστά στη συνολική «μαγική» εμπειρία. Ειδικά αν είστε ήδη fan του franchise, μην καθυστερήσετε να ξεκινήσετε την περιπέτεια σας!

    Ανάπτυξη: Avalanche Έκδοση: Warner Bros. Διάθεση: CD Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 95%

    ΗΧΟΣ: 92%

    GAMEPLAY: 95%

    ΥΠΟΘΕΣΗ: 80%

    ΑΝΤΟΧΗ: 86%

    ΓΕΝΙΚΑ: 90%

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles