18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    HomeKit, η νέα πρόταση της Apple για το “έξυπνο” σπίτι!

    Μια από τις ανακοινώσεις της Apple στο WWDC 2014 σήμερα, ήταν και αυτή του HomeKit. Πρόκειται για ένα μέσο επικοινωνίας του iPhone (με τη βοήθεια του iOS 8, πάντα) με άλλες ηλεκτρικές συσκευές εσωτερικών χώρων, ώστε ο χρήστης να τις ελέγχει από τη συσκευή του!

    homekit

    Το HomeKit δε θα είναι ακριβώς “app”, αλλά τμήμα του “μυαλού” της Siri, του γνωστού βοηθού που έχει το iPhone, ο οποίος δέχεται και φωνητικές εντολές. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να ελέγχει φωνητικά συσκευές του σπιτιού ή του γραφείου του, από φώτα και πόρτες μέχρι κουζίνες, συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας. Στα πλαίσια του “smarthome”, ενός concept που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια και αρχίζει να εξαπλώνεται στις τάξεις των χρηστών αλλά και των κατασκευαστών.

    homekit3

    Η Apple θα έχει και μια λίστα με “εγκεκριμένους” κατασκευαστές των οποίων κάποιες συσκευές θα συνεργάζονται με το HomeKit, με τη Philips να είναι ήδη ένας από αυτούς, όπως και η Haier. Ο χρήστης θα μπορεί να ελέγχει κάθε συσκευή ξεχωριστά ή να δημιουργεί τα δικά του groups συσκευών, ανάλογα με τις ανάγκες, ούτως ώστε να ρυθμίζει/ελέγχει όλες τις συσκευές μιας ομάδας ταυτόχρονα (π.χ. τις συσκευές ενός συγκεκριμένου δωματίου ή όλα τα κλιματιστικά του ορόφου κ.λπ. Επιπλέον, από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι θα μπορεί να συσχετίσει εντολές με “profiles” ώστε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη του να γίνεται κατανοητή από τη Siri και να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί κάποιες συσκευές, π.χ. να σβήνει φώτα και να κλειδώνει πόρτες/ενεργοποιεί συναγερμό όταν ο χρήστης δηλώνει ότι αποχωρεί από το σπίτι.

    homekit2

    Μένει να δούμε την ποικιλία των συσκευών που θα υποστηρίζουν το HomeKit άμα τη εμφανίσει του, αν και φυσικά θα αργήσουμε λίγο να τις δούμε στην ελληνική αγορά. Αλλά και το πόσο καλή θα είναι η υλοποίηση της Apple ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα, όπως επιθυμεί ο χρήστης.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles