21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ο Homo naledi μπορεί να «ξαναγράψει» την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης…

    Ευρήματα μίας ομάδας επιστημόνων από τα βάθη ενός σπηλαίου στη Νότια Αφρική, τα οποία περιλαμβάνουν μέρη από σκελετούς 15 ξεχωριστών ατόμων (ανακαλύφθηκαν συνολικά 1.400 οστά και 140 δόντια), μας δίνουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός νέου συγγενικού είδους του ανθρώπου που έως τώρα δε γνωρίζαμε και ενδέχεται να αποτελεί τον άγνωστο πρόγονό μας.

    homo-naledi-bone-table

    Η παρουσίαση της ξεχωριστής ανακάλυψης έγινε πριν λίγες ώρες από ερευνητές του Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Johannesburg και δημοσιεύεται στο περιοδικό eLife

    Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε ωστόσο, μας πηγαίνουν πίσω στον Οκτώβριο του 2013, όταν ο Lee Berger, από το Witwatersrand University, είχε ξεκινήσει την αναζήτηση ατόμων με δεξιότητες στον τομέα της αρχαιολογίας και έλλειψη κλειστοφοβίας, τα οποία επιπλέον να είναι και μικροκαμωμένα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όσοι επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο, πέταξαν στη Νότια Αφρική για να τον βοηθήσουν στην αφαίρεση των οστών που είχε εντοπίσει σε έναν πολύ στενό θάλαμο στα βάθη ενός σπηλαίου, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Johannesburg.

    Τα πρώτα συμπεράσματα από τα ευρήματα και τις μελέτες πάνω σε αυτά, συμφωνούν ότι θα μπορούσαν να προσθέσουν μία νέα “ενότητα” στο εξελικτικό δέντρο του ανθρώπου, ονομάζουν μάλιστα το νέο είδος Homo naledi, με την ονομασία “Naledi” να σημαίνει “αστέρι” στα Σεσότο, μία τοπική γλώσσα της Νότιας Αφρικής.

    homo-ng
    Τρισδιάστατη απεικόνιση του Homo Naledi από το National Geographic.

    O Lee Berger σημειώνει ότι το νέο είδος “δε μοιάζει και πολύ σαν εμάς”, η ομάδα του πάντως πιστεύει ότι χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στο κρανίο, τα χέρια και τα δόντια των σκελετών τοποθετούν τον Homo naledi στο Homo genus που εμφανίστηκε μόλις 200.000 χρόνια πριν, αν και η λεκάνη και ο ώμος του παραπέμπουν στο είδος του αυστραλοπίθηκου που εμφανίστηκε στην Αφρική πριν 4 εκατ. χρόνια και θεωρείται πρόγονος του Homo. Ο Homo naledi θεωρείται από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Johannesburg ότι έχει ζήσει 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια πριν – κάτι βέβαια που μένει να επιβεβαιωθεί. Το κρανίο του είναι, πάντως, πολύ μικρότερο από αυτό του σύγχρονου ανθρώπου όπως και ο εγκέφαλος του που είναι λιγότερο από το μισό του μεγέθους ενός ανθρώπινου. Το ύψος του υπολογίζεται σε περίπου 1,5 μέτρο και το βάρος του στα 45 κιλά.

    Homo Naledi hands

    Ο τεράστιος αριθμός των οστών που βρέθηκαν υποδηλώνει ότι οι σκελετοί μπορεί να τοποθετήθηκαν σκοπίμως στο σπήλαιο, καθώς π.χ. μπορεί να αποτελούν απομεινάρια μίας αρχαίας ταφής.

    Αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, καθώς αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει ό,τι γνωρίζαμε για τους προγόνους μας και να ξαναγράψει” την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles