15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Πόσο κοστίζει στη Google το πεδίο αναζήτησης που βλέπεις στο iPhone σου;

    Η Google έχει μία λογική. Θέλει να είναι η αναζήτηση. Παντού και στα πάντα. Η Apple έχει μία άλλη λογική. Θέλει να κάνει τα πάντα και όταν δεν μπορεί, φροντίζει ώστε εκείνοι που κάνουν κάτι που δεν κάνει εκείνη αλλά εκμεταλλεύονται τα προϊόντα της, να πληρώνουν πολύ, πάρα πολύ ακριβά.

    Η Google είναι η βασική μηχανή αναζήτησης στις συσκευές iOS της Apple. Σύμφωνα με μία αναφορά της Morgan Stanley, η Google μπορεί να πληρώσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Apple το 2014 για να διατηρήσει αυτό το « προνόμιο», όταν το 2009 πλήρωσε μόλις 82 εκατομμύρια δολάρια. Πώς πληρώνει όμως η Google την Apple ακριβώς;

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η συμφωνία μάλλον είναι ανά συσκευή και αλλάζει κάθε χρόνο. Για κάθε δολάριο που κερδίζει η Google από συσκευές iOS μέσω της διαφήμισης και της συλλογής δεδομένων, καταβάλει στην Apple τα 75 cent. Δηλαδή, πληρώνει «προμήθεια» 75%!

    H προμήθεια αυτή είναι και ένας λόγος που η Google προσπαθεί τόσο πολύ για την εδραίωση του Android. Να μην χρειάζεται, δηλαδή, να πληρώνει τόσα πολλά χρήματα για να την χρησιμοποιούν οι χρήστες. Από την πλευρά της Apple ως εταιρεία, (μην ανοίξουμε εδώ τη συζήτηση για το τι περιμένουμε ακριβώς να κάνει μία εταιρεία τεχνολογίας) το κέρδος είναι πρωταρχικός παράγοντας. Άρα θα κρατήσει αυτή τη συμφωνία όσο περισσότερο μπορεί, τόσο γιατί τα έσοδα είναι τεράστια, όσο και γιατί ένα iPhone ή ένα iPad χωρίς Google θα σήμαινε τεράστιες εξελίξεις και διαφοροποιήσεις στην εταιρεία του Cupertino.

    Με την κυριαρχία, όμως, της Samsung ως πρώτο κατασκευαστή smartphones παγκοσμίως, αλλά και τη δημοφιλία του Android, ίσως η Google έχει ήδη ξεκινήσει να σκέφτεται να σπάσει αυτή τη συμφωνία με την Apple. Ή τουλάχιστον, να πληρώνει μικρότερη προμήθεια. Γιατί… είναι πολλά τα λεφτά Tim. Πάρα πολλά.

    Πηγή: TechCrunch Gizmodo UK

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles