BREAKING

Πώς να κρατήσετε καθαρό τον φορητό σας υπολογιστή στις διακοπές

Πως να καθαρίσετε τον φορητό σας

Αν είσαστε από εκείνους που παίρνουν μαζί τους τον φορητό υπολογιστή καθ’ όλη  την διάρκεια των διακοπών (άλλωστε για αυτό λέγονται και φορητοί), θα έχετε διαπιστώσει ότι με την επιστροφή στη καθημερινότητα της πόλης, ο υπολογιστής σας χρειάζεται το λιγότερο απολύμανση. Άμμος, αλάτι, υπολείμματα από κάθε είδους φαγητό και άλλα αντικείμενα, βρίσκονται σφηνωμένα ανάμεσα στα πλήκτρα και σε κάθε μικρή ή μεγάλη χαραματιά.

Αν η παραπάνω περιγραφή σας θυμίζει τον φορητό σας, τότε επιλογές σας είναι τρεις: ή να πάρετε καινούργιο, ή να τον δώσετε για καθαρισμό, ή να τον καθαρίσετε εσείς. Επειδή όμως στην εποχή που ζούμε, μάλλον είναι δύσκολο να επιλέξετε τις δυο πρώτες λύσεις, το μόνο που απομένει είναι η προσωπική σας ενασχόληση.

Άλλωστε, πέρα από την αισθητική πλευρά υπάρχει και η πρακτική. Η συσσώρευση βρωμιάς στις διόδους εξαερισμού οδηγεί σε αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη απόδοση και να μειώνεται ο χρόνος ζωής του φορητού. Επίσης η συσσώρευση βρωμιάς κάτω από τα πλήκτρα μπορεί να οδηγήσει σε μη σωστή λειτουργία ή ακόμα και στο μπλοκάρισμα τους.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για έναν καλό καθαρισμό, στον βαθμό βέβαια που οι γνώσεις μας γύρω από τους υπολογιστές, μας το επιτρέπουν. Η σωστή διαδικασία καθαρισμού ενός φορητού απαιτεί γνώσεις που ο μέσος χρήστης δεν κατέχει. Για παράδειγμα, ο σωστός τρόπος καθαρισμού του πληκτρολογίου προϋποθέτει την αφαίρεση του. Η διαδικασία αυτή είναι διαφορετική για κάθε μοντέλο και δεν πρέπει να γίνεται από άτομα που δεν έχουν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις.

Οι παρακάτω οδηγίες προτείνουν ενέργειες που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας και θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τον φορητό σας χωρίς να χρειάζεται να είστε ειδικοί.

Βασικές οδηγίες: Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει ενώ ο φορητός είναι εκτός λειτουργίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχετε αποσυνδέσει την τροφοδοσία και να έχετε βγάλει την μπαταρία.

Καθαρισμός Οθόνης: Για τον καθαρισμό της επιφάνειας της οθόνης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαριστικό για τζάμια, πάγκους, κουζίνες κ.τ.λ. Θα χρησιμοποιήσετε μόνο αποσταγμένο νερό. Μην χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο διότι όταν στεγνώσει αφήνει άλατα. Βρέχουμε ελαφρώς ένα πανί, το στύβουμε καλά και καθαρίσουμε με απαλές κινήσεις την οθόνη, προσέχοντας να μην στάζει νερό. Αν οι βρωμιά παραμένει εφαρμόζουμε λίγο μεγαλύτερη πίεση και τρίβουμε μέχρι να καθαρίσει.

Μέχρι εδώ ήταν το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο κομμάτι είναι τα σημεία που εφάπτεται η οθόνη με το πλαστικό περίβλημα, στα οποία δεν μπορεί να εισχωρήσει το πανί. Τί κάνουμε λοιπόν; Τυλίγουμε το πανί γύρω από ένα αντικείμενο με λεπτή αλλά όχι μυτερή μύτη, για παράδειγμα ένα κατσαβίδι με ίσια λεπτή μύτη. Εφαρμόζοντας ελάχιστη πίεση περνάμε το πανί από τα σημεία επαφής. Η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει περίπτωση να σχιστεί το πανί και να γρατσουνίσουμε την οθόνη.

Για τον καθαρισμό των υπολοίπων πλαστικών μερών της οθόνης ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Για επίμονες βρωμιές, στα πλαστικά μέρη μόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί νερού, άσπρο οινόπνευμα.

Πως να καθαρίσετε τον φορητό σαςΚαθαρισμός πληκτρολόγιου: Το πιο βρώμικο σημείο του φορητού σίγουρα είναι το πληκτρολόγιο. Πάνω, κάτω και ενδιάμεσα στα πλήκτρα βρίσκονται συσσωρευμένες οι αποδείξεις των δραστηριοτήτων όλου του καλοκαιριού. Για τον καθαρισμό του θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο από αποσταγμένο νερό.

Για κάτω από τα πλήκτρα θα χρησιμοποιήσετε είτε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα, είτε, για καλύτερο αποτέλεσμα, την ηλεκτρική σκούπα. Η ηλεκτρική σκούπα έχει το πλεονέκτημα ότι μαζεύει την βρωμιά και δεν διασκορπίζεται στον χώρο.  Για τον καθαρισμό ενδιάμεσα στα πλήκτρα θα χρησιμοποιήσετε μπατονέτες που πριν θα έχετε βρέξει με οινόπνευμα. Για την επιφάνεια των πλήκτρων χρησιμοποιείστε ένα μαλακό βαμβακερό πανί με οινόπνευμα. Στα σημεία που η μπατονέτα δεν χωράει χρησιμοποιήστε τον ίδιο τρόπο που περιέγραψα παραπάνω, το πανί με το λεπτό κατσαβίδι.

Πως να καθαρίσετε τον φορητό σαςΚαθαρισμός διόδων εξαερισμού: στα πλαϊνά  και στο κάτω μέρος του φορητού υπάρχουν κάποια ανοίγματα που έχουν σκοπό να οδηγούν τον θερμό αέρα από το εσωτερικό προς τα έξω. Λόγω της συνεχής ροής αέρα, στα σημεία αυτά μαζεύονται σκόνες και τρίχες εμποδίζοντας τον σωστό αερισμό του. Για τον καθαρισμό τους θα χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα και μπατονέτες αφού έχετε απομακρύνει ότι μπορείτε με την ηλεκτρική σκούπα. Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα γιατί η βρωμιά θα οδηγηθεί στο εσωτερικό του φορητού.

Καθαρισμός Touchpad και υπόλοιπων πλαστικών μερών: Με τα ίδια υλικά, πανί, οινόπνευμα, λεπτό κατσαβίδι, και με τον ίδιο τρόπο, καθαρίζετε την επιφάνεια του touchpad και κάθε πλαστική επιφάνεια του φορητού.

Επιτέλους το φορητό σας λάμπει από καθαριότητα. Αν όχι, μην απογοητεύεστε, σίγουρα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα σπίτια που καλούνται να καθαρίσουν οι 2 Αγγλίδες παρουσιάστριες στην γνωστή τηλεοπτική εκπομπή.

0 Comment