16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Revenge porn: τι κάνεις αν ο πρώην σύντροφός σου δημοσιεύει «προσωπικές» φωτογραφίες στο διαδίκτυο;

    Το Revenge Porn είναι μία εντελώς ηλίθια μόδα που ξεκίνησε στο παγκόσμιο διαδίκτυο από έναν άνθρωπο, τον Hunter Moore και το website που δημιούργησε, το IsAnyoneup.com. Σ’ αυτό, πικραμένοι πρώην, αναρτούσαν γυμνές ή πολύ προσωπικές φωτογραφίες από τις πρώην συντρόφους τους, μαζί με όλα τα προσωπικά τους στοιχεία και τις έκαναν στόχο για κάθε άλλο πικραμένο. Με το κλείσιμο του IsAnyoneup.com όμως, ξεφύτρωσαν διάφορα άλλα sites που θέλουν να το αντικαταστήσουν. Εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουμε «εξειδικευμένο» website, αλλά η πρακτική της δημοσίευσης προσωπικών φωτογραφιών και στιγμών, υπάρχει. Στο Facebook, σε πορνό sites που ανεβαίνουν βίντεο ανώνυμα, κλπ. Τι κάνετε;

    revenge-porn

    Σε αυτό το σύντομο post δεν θα σας αναλύσουμε νομικές διαδικασίες. Αυτό θα το κάνει ο νομικός στον οποίο θα απευθυνθείτε και ΠΡΕΠΕΙ να απευθυνθείτε σε κάποιο νομικό. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει δικαίωμα να δημοσιοποιεί προσωπικές σας στιγμές. Εκτός από ανήθικο και ηλίθιο, είναι και παράνομο. Ο νομικός που θα απευθυνθείτε, θα σας διαβεβαιώσει γι αυτό και θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες ενεργειες.

    Εκεί που θα σταθούμε εμείς, είναι στο γεγονός ότι πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να φοβάστε να μιλήσετε στους δικούς σας ανθρώπους. Δεν έχετε κάτι για το οποίο να ντρέπεστε εσείς, αν ο πρώην σύντροφός σας αναρτά προσωπικές σας στιγμές στο διαδίκτυο. Έχει να ντρέπεται εκείνος για το πόσο ηλίθιος είναι. Σε δεύτερη φάση, πολύ αργότερα αφού έχετε αντιμετωπίσει όλη την κατάσταση, θα καθίσετε να σκεφτείτε γιατί επιλέξατε να συνδεθείτε με έναν άνθρωπο που θα έκανε κάτι τέτοιο.

    Σε περίπτωση που δείτε μία ανάρτηση σε σελίδα του Facebook που σας αφορά, πάρτε screen capture, απευθυνθείτε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη γραμμή 10112 και φυσικά, κάντε Αναφορά για τη συγκεκριμένη δημοσίευση, ακολουθώντας τις οδηγίες του κοινωνικού δικτύου. Όλοι είναι ευαισθητοποιημένοι στο cyber bullying οπότε η διαδικασία αναφορών είναι πάρα πολύ απλή.

    Πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, φυσικά, θα πρέπει αν είστε προσεκτικοί/ές με ποιους ανθρώπους επιλέγετε να έχετε πιο προσωπική επαφή. Δεν μας αφορούν όλοι οι άνθρωποι και καλό είναι όταν επιλέγουμε «boyfriends» ή “girlfriends” να μην το κάνουμε μόνο για τα ωραία τους μάτια ή άλλα σημεία του σώματος. Αν τα κριτήριά σας είναι αυτά, φροντίστε να τα εμπλουτίστε λιγάκι γιατί σας περιμένουν πάρα πολλές εκπλήξεις.

    Να θυμάστε πάντα πως ακόμα κι αν αποφασίσετε να αποτυπώσετε τις προσωπικές σας στιγμές σε κάποιο ψηφιακό μέσο, για την προσωπική σας διασκέδαση, οι φωτογραφίες ή τα βίντεο που σας απαθανατίζουν, θα πρέπει να ανήκουν σε σας. Μη δεχτείτε να κάνει κάποιος μία τέτοια λήψη με δική του κάμερα ή δικό του smartphone. Χρησιμοποιήστε τα δικά σας. Μη στέλνετε τέτοιες φωτογραφίες που μπορεί να σας εκθέσουν, ειδικά σε αγνώστους. Ας γνωριστείτε πρώτα και μετά θα μπορούν να σας απολαμβάνουν δια ζώσης, όχι ψηφιακά.

    Να θυμάστε επίσης πως, το σώμα σας, άρα και οι απεικονίσεις του, είναι δικά σας. Άρα, εσείς έχετε την επιλογή για το αν θα φωτογραφηθείτε ή θα βιντεοσκοπηθείτε ή όχι. Κανένας δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να το κάνετε και αν του φανεί «ξενέρωτο» που θα αρνηθείτε, τότε μάλλον δεν είναι ο πρίγκηπας που ψάχνατε.

    Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω, να θυμάστε πως υπάρχει τρόπος να φύγει το προσωπικό σας υλικό από το διαδίκτυο, εφόσον κινηθείτε νομικά. Μία εισαγγελική παραγγελία που θα έχει γίνει σε συνεργασία με τον νομικό σας και την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μπορεί να υποχρεώσει τις διάφορες πλατφόρμες να «κατεβάσουν» το υλικό σας. Κανένας νόμος και καμία διαδικασία όμως, δεν μπορεί να ξεπεράσει την ηλιθιότητα και την ανηθικότητα κάποιων ανθρώπων. Οπότε, πρώτα και κύρια, φροντίστε να σέβεστε εσείς τον εαυτό σας και να τον προστατεύετε ώστε να μην χρειαστεί να υποβληθείτε σε τέτοια ταλαιπωρία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles