18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Πώς θα αντιμετωπίσεις τους εχθρούς σου στο Internet;

    Μπορεί το Ίντερνετ να ξεκίνησε σαν μία παιδική χαρά, στην οποία όλα τα παιδάκια θα μπορούσαν να παίζουν αρμονικά, αλλά η αγένεια και ο τρόμος παραμονεύουν. Από φίλους που γνωρίζεις μέχρι ανθρώπους που δεν έχεις συναντήσει ποτέ, η κακοποίηση και η επίθεση μπορεί να έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι ένα άσχημο σχόλιο σε μία φωτογραφία σου στο Facebook, ή ένα προσβλητικό tweet. Ή ένα «Αντε γ….» στον τοίχο σου, ξανά και ξανά.

    Τι κάνεις λοιπόν όταν κάποιος είναι κακός μαζί σου online; Βάζεις τα κλάματα; Το δέχεσαι χωρίς να κάνει τίποτα; Όχι, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις τους bullies.

    Παίρνουμε σοβαρά τις απειλές.

    Αν κάποιος απειλήσει την σωματική σας ακεραιότητα μέσω internet, πολύ απλά θα πάτε στην αστυνομία και σε αυτό δεν υπάρχει καμία εξαίρεση. Αν, όμως η απειλή είναι λιγότερο σοβαρή, τότε υπάρχουν τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για καλύτερο αποτέλεσμα.

    Το online πρόβλημα μεταξύ φίλων, λύνεται offline

    Αν ο φίλος/η σας γίνεται επιθετικός online, προσπαθήστε να μεταφέρετε το πρόβλημα offline, ώστε να το λύσετε από κοντά. Όσο μαγικό κι αν είναι το Internet, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστείτε με ειλικρίνεια. Αν οι δυο σας έχετε ένα πρόβλημα μεταξύ σας και πρέπει να το συζητήσετε και το κάνετε μέσω internet, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, λόγω της απόστασης και του ελλειμματικού τρόπου έκφρασης. Λύστε το λοιπόν, από κοντά.

    Κάντε αναφορές

    Το Twitter αντιλαμβάνεται καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως απειλές, παραβίαση της ιδιωτικότητας και το spamming, μόνο αν του το πείτε. Αν πιστεύετε ότι κάποιος σας κακοποιεί λεκτικά μέσω της υπηρεσίας, μπορείτε να αναφέρετε τη συμπεριφορά του εδώ. Αν το Twitter συμφωνήσει μαζί σας, ο «εχθρός» σας θα ειδοποιηθεί για την συμπεριφορά του ή θα ανακληθεί ο λογαριασμός του.

    Το ίδιο συμβαίνει και στο Facebook. Για κάθε post στο Facebook, μπορεί να γίνει αναφορά κακής χρήσης και οι όροι χρήσης τους Facebook, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι σαφείς:

    Δεν θα ασκήσετε πίεση, εκφοβισμό ή δεν θα παρενοχλείτε κανένα χρήστη.

    Δεν θα πρέπει να δημοσιεύσετε περιεχόμενο που: προάγει το μίσος, απειλεί ή είναι πορνογραφικό.

    Είναι πολύ εύκολο να κάνετε αναφορά σε περιεχόμενο που δεν σας αρέσει. Αν δεν αρέσει και στο Facebook, το περιεχόμενο αυτό διαγράφεται ή οι χρήστες διαγράφονται από την υπηρεσία.

    Το Gmail, όπως λένε και στο Gizmodo, είναι κάτι σαν την άγρια δύση. Η Google διαθέτει υπηρεσία αναφορών, αλλά αν πάρετε ένα mail που σας λέει «Απόψε θα σε σκοτώσω» τότε δεν χρειάζεστε την Google, αλλά, αμέσως, την αστυνομία. Άλλωστε, η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι αποδεκτό στοιχείο σε οποιοδήποτε δικαστήριο.

    Αγνοήστε το

    Σε όχι τόσο σοβαρές περιπτώσεις όπως τις παραπάνω, σκεφτείτε πολύ σοβαρά να αγνοήστε οποιονδήποτε έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντί σας. Η λογική είναι ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εσάς θα είναι να μην δώσετε ικανοποίηση σε αυτόν τον βλάκα που με την επιθετικότητά του αποζητά την προσοχή σας. Αγνοήστε τα ενοχλητικά tweets. Αγνοήστε τα επιθετικά μηνύματα. Αγνοήστε τα κακεντρεχή σχόλια στο Facebook. Ένας επιθετικός άνθρωπος, ένας bully, όταν δεν του δίνουν σημασία, τις περισσότερες φορές, βαριέται και θα ψάξει πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Η φράση «don’t feed the troll» είναι από τις πιο σοφές κουβέντες που έχουν ειπωθεί στο internet.

    Προστατέψτε τον εαυτό σας.

    Κάντε block και delete. Δεν θέλετε προσβλητικά σχόλια στον τοίχο σας, έτσι δεν είναι; Τότε, διαγράψτε τα σχόλια και κάντε block τον χρήστη. Αν θέλετε πολύ να θυμώσετε ένα bully, κρύψτε τον τοίχο σας και τις δημοσιεύσεις σας, χωρίς να τον κάνετε εντελώς block. Αν ο ενοχλητικός εισβολέας σας στέλνει mail, φτιάξτε ένα κανόνα στο Gmail, με τον οποίο, όλα τα mail θα πηγαίνουν στα junk και ενημερώστε τους σχετικά, πρώτα. Κάντε τους block στο twitter. Έτσι θα είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

    Εκδίκηση;

    Ναι, θα μπορούσε να είναι τρομερά ικανοποιητικό, αν κάποιος σας πρόσβαλλε για τις πολιτικές σας προτιμήσεις βρίζοντάς σας, μία απάντηση 500 λέξεων στην οποία θα επιχειρηματολογείτε με ορθότητα, συνήθως θα τον κάνουν να σκάσει. Ανέβασε κάποιος μία προσβλητική φωτογραφία σας; Μπορείτε κι εσείς κάλλιστα να ανεβάσετε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του σε άθλια, μεθυσμένη κατάσταση και να κάνετε tag όλους τους κοινούς σας φίλους. Αυτό θα τον/την κάνει να σταματήσει; Μάλλον όχι. Μάλλον θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και η ικανοποίησή σας θα είναι πολύ προσωρινή. Το troll και ο bully δεν ασχολείται με τίποτε άλλο εκτός από το να σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Και αν είναι κατ’ επάγγελμα κάτι τέτοιο, σημαίνει πως είναι πιο έμπειρος από εσάς. Οπότε, μην κατεβείτε στο επίπεδό του γιατί, λόγω εμπειρίας, θα νικήσει.

    Ακολουθήστε τα παραπάνω και επαναλαμβάνουμε: σε περιπτώσεις απειλών, θα απευθύνεστε ΠΑΝΤΑ στην αστυνομία. Χωρίς ντροπή. Η συντάκτρια του άρθρου έχει εμπειρία από περίπτωση κάποιου που την απειλούσε και η τοπική αστυνομία δεν το «έπαιρνε σοβαρά» για τους γνωστούς χαζούς λόγους που συνήθως δεν το κάνουν. Αλλά θα πρέπει να επιμείνετε και να ζητήσετε την προστασία σας. Και οι ανήλικοι φίλοι μας, να ενημερώνουν αμέσως τους γονείς τους ώστε να πράξουν αναλόγως. Το cyberbullying, σε οποιαδήποτε ηλικία και περίσταση συμβαίνει, πρέπει να αντιμετωπίζεται και εσείς, ως χρήστες, να προστατεύετε πάντα τον εαυτό σας.

    Πηγή: Gizmodo

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles