24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς να εξηγήστε τι είναι το «cloud» στη μαμά σας

    Η υποφαινόμενη είχε πρόσφατα να απαντήσει στη μαμά της την εξής ερώτηση: τι φτιάχνει η εταιρεία στην οποία δουλεύεις; Κι εκεί κάπου ξεκίνησαν τα δύσκολα. Η έννοια της cloud πλατφόρμας και των OSS και BSS ήταν λεπτομέρειες που θα χάνονταν στη μετάφραση, οπότε αποφάσισα να το πάρω «αλλιώς». Αρχικά εξηγώντας στη μαμά τι είναι το «σύννεφο», χωρίς να αναρωτιέται τι άλλαξε μεγαλώνοντας και άρχισα να ασχολούμαι με την μετεωρολογία.

    cloud_girl

    Ξεκίνησα εξηγώντας της τι είναι το ψηφιακό περιεχόμενο. Της έδειξα τις φωτογραφίες της γάτας μου στο smartphone μου. Και της είπα λοιπόν, ότι φωτογραφίες όπως αυτές, ή το τραγούδι που ακούγεται ως ringtone στο δικό της κινητό, είναι πράγματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε ψηφιακή μορφή. Μορφή που δεν μπορείς να την αγγίξεις, αλλά μπορείς να την απολαύσεις με άλλες σου αισθήσεις.

    Της εξήγησα πως, όλες οι φωτογραφίες που παίρνω με το smartphone ή ο αδελφός μου με το iPad mini του, αποθηκεύονται κάπου και, όταν το επιλέγουμε, τις μοιραζόμαστε με φίλους μας, στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες και γενικά το ψηφιακό περιεχόμενο, πρέπει να αποθηκευτεί κάπου. Η μία λύση είναι να αποθηκεύεται στις συσκευές μας, όπως το φωτογραφικό άλμπουμ από τα παιδικά μας χρόνια που έχει κρατήσει η ίδια. Όταν όμως θέλει να το δείξει στις φίλες της, το βγάζει και φυλλομετρούν τις παιδικές μας σκανδαλιές.

    Όταν αντίστοιχα εγώ θέλω να μοιραστώ τις φωτογραφίες της γάτας μου με τις άλλες μου φίλες, που βρίσκονται στη Νορβηγία, στην Ιταλία, ή στην διπλανή γειτονιά, μπορώ να αποθηκεύσω σε ένα μέρος που δεν είναι η συσκευή μου ή το laptop μου και να έχω πρόσβαση στις φωτογραφίες από παντού. Ο χώρος που αποθηκεύω το ψηφιακό μου περιεχόμενο, είναι το σύννεφο. Κάπου εκεί βέβαια, η μαμά ξανακοίταξε στον ουρανό και έπρεπε κάτι να κάνουμε γι αυτό.

    Έτσι, συνέχισα λέγοντάς της πως οποιοσδήποτε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε συγκεκριμένα data centers, «αποθήκες πληροφοριών», αλλά και διασυνδεδεμένες συσκευές, οπουδήποτε στον κόσμο. Και για να γίνει αυτό, υπάρχουν εταιρείες που πρώτα απ’ όλα «φιλοξενούν» αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες, άλλες είναι δημόσιες και άλλες ιδιωτικές, ενώ υπάρχουν άλλες εταιρείες που «χτίζουν» όλο αυτό το σύστημα που λέγεται «σύννεφο», ώστε να μπορεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση στην πληροφορία που θέλει.

    Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα όταν μου ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι φτιάχνει η εταιρεία στην οποία δουλεύω. Προσπάθησα να της εξηγήσω λοιπόν την πλατφόρμα διαχείρισης του cloud με μία αναλογία που πίστευα πως θα καταλάβαινε. Ας υποθέσουμε  πως έχει το χωράφι του παππού, στου οποίου, τη μία μεριά έχει φυτέψει τομάτες και πιπεριές ή κρεμμυδάκια, ενώ στην άλλη μεριά, έχει οπωροφόρα, όπως λεμονιές, πορτοκαλιές και την αγαπημένη μου κερασιά. Το κομμάτι γης αυτό, παράγει συγκεκριμένα προϊόντα. Για να συνεχίσει όμως, χρειάζεται να το φροντίζει με συγκεκριμένα εργαλεία. Αν θέλει να κλαδέψει τη λεμονιά ή τα άλλα δέντρα, θα χρειαστεί ένα δυνατό κλαδευτήρι ή ενδεχομένως κι ένα ηλεκτρικό πριόνι. Αν θέλει όμως να φροντίσει τα αγριόχορτα γύρω από τις τοματιές της, ένα ηλεκτρικό πριόνι, θα ήταν υπερβολικό, οπότε θα χρειαστεί ένα πιο ελαφρύ εργαλείο. Η επιλογή του εργαλείου λοιπόν, είναι η διαδικασία provisioning που διεξάγει μία πλατφόρμα, αναθέτοντας τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με αυτά που θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης του χωραφιού. Όλο αυτό το σύστημα ανάθεσης εργαλείων και πόρων, αλλά και των επιθυμιών του ιδιοκτήτη, γίνονται αυτόματα, με μία επιλογή μέσα από τον υπολογιστή του.

    Σημείωση. Οι μαμάδες μας, ό,τι κι αν κάνουμε σε αυτή τη ζωή, θα είναι περήφανες για εμάς. Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν. Στην περίπτωση της δουλειάς μας όμως, τους είναι σημαντικό να μπορούν να εξηγήσουν στις φίλες και τις συγγενείς τους λίγα περισσότερα πράγματα. Στην περίπτωση της μαμάς μου, βέβαια, έμαθα πως μεταφέρει ότι δουλεύω σε μία εταιρεία με γεωργικά εργαλεία που είναι υπολογιστές, οπότε μάλλον το μάθημα δεν πήγε και πάρα πολύ καλά, ε;

    Αν εσείς διαθέτετε καλύτερους τρόπους να εξηγήσετε το σύννεφο, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις! Άλλωστε, σύμφωνα με την Gartner, μέχρι το 2016 περίπου το 1/3 του ψηφιακού περιεχομένου που διαθέτουν οι χρήστες ή οι εταιρείες, θα είνα αποθηκευμένο στο “σύννεφο”. Οπότε, όλο και περισσότεροι από εσάς θα χρειστεί να κάνετε την ίδια συζήτηση με τη δική σας μαμά.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles