21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    HP CEO Meg Whitman: «Την έχουμε βάψει ….»

    Δεν είναι πρωτόγνωρο (ειδικά για την HP) να ακούγονται τα «βρώμικα μυστικά» από το εσωτερικό των εταιρειών. Η Meg Whitman, όμως, CEO του τεχνολογικού κολοσσού HP, τα είπε «έξω από τα δόντια» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οικονομικών αναλυτών που διοργάνωσε η HP. Με λίγα λόγια είπε στους αναλυτές ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την πτώση της στην κερδοφορία για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα και ότι θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία ξανά το 2016. Αυτά είναι, όμως, για τους οικονομολόγους.

    Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον μας, ήταν η ειλικρινέστατη προσέγγιση σε όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στην εταιρεία. Η Whitman περιέγραψε την χαοτική κατάσταση που υπήρξε στην HP, με τον ορυμαγδό των προϊόντων και την έλλειψη ουσιαστικής καθοδήγησης από τις ομάδες management. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η HP ήταν οι συχνές αλλαγές στην ηγεσία της που προκάλεσαν ασαφείς στρατηγικές επιλογές και φτωχές εκτελέσεις αυτών των στρατηγικών». Προφανώς, οι άνθρωποι της HP, περνούσαν τόσο χρόνο αλλάζοντας γραφεία που σταμάτησαν να ασχολούνται με αυτά που έχουν σημασία: τα προϊόντα τους. Τα προϊόντα είναι πάρα πολλά, παραδίδονται αργά και δεν έχουν την καλύτερη συσκευασία. Δεν είναι κακά προϊόντα. Απλά είναι ανοργάνωτα. «Στην HP έμαθα ότι δεν παίρνεις αυτό που περιμένεις. Παίρνεις αυτό που ελέγχεις». Ποιος ελέγχει στην HP; Χμ…. μέχρι τώρα, κανείς. Η ίδια εξήγησε ότι “όταν ο Todd Bradley ανέλαβε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Personal Systems Group, συνειδητοποίησε ότι η εταιρεία κατασκεύαζε περισσότερους από 2000 τύπους laser printers.».

    Αυτές οι τακτικές, η έλλειψη οργάνωσης, το κενό ανάμεσα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση και η ελλειμματική προσοχή στη λεπτομέρεια, οδήγησαν σε αυτό το χάος που αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας. Στην πορεία αναδιάρθρωσης, όπως δήλωσε η Whitman, δεν θα επιζήσουν όλοι. Αρκετά τμήματα θα «εξαφανιστούν», άρα και αρκετοί εργαζόμενοι, η παραγωγή θα αυτοματοποιηθεί, άρα θα μειωθούν εργαζόμενοι και το περίφημο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, θα αρχίσει και πάλι να δικαιώνει τον ρόλο του. Να κάνει καινοτομία. Σε τι όμως; Τι νέα προϊόντα θα δούμε από την HP; Η Whitman δεν αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό. Ξέρουμε ότι προσπαθεί να αναβιώσει το WebOS, το λειτουργικό σύστημα που πήρε από την Palm και «σκότωσε» ο Leo Apotheker, προκάτοχός της. Θα επενδύσει σε αυτό για να δημιουργήσει δικές της κινητές συσκευές, που αποτελούν και το μέλλον που έχει ήδη αγκαλιάσει η HP με μία σειρά από εξαιρετικά ultrabooks και tablets για Windows 8.

    Η πορεία της HP, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Whitman είναι μακρά και δύσκολη. Αυτό που μας κάνει να βλέπουμε τις δηλώσεις της με καλό μάτι και να πιστεύουμε πως η πορεία αυτή θα είναι για καλό, είναι ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα και δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι η εταιρεία  έκανε λάθος. Χαρακτηριστικά που διαθέτει κάθε καλός manager. Ή πολιτικός, όπως θέλετε δείτε το.

    Πηγή: Ars Technica, bits by NYT

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles