16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    HTC 8S Review. Windows Phone με αισθητική που ξεχωρίζει

    Μία από τις πρώτες εταιρείες που έσπευσαν να ανακοινώσουν smartphones που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Windows Phone 8, ήταν η HTC. Η τελευταία μάλιστα, έκανε εξαιρετική εντύπωση παρουσιάζοντας τα Windows Phone 8X και 8S. Αυτό που την διαφοροποίησε από τις υπόλοιπες εταιρείες, δεν ήταν ότι προτίμησε να λανσάρει τα κινητά της σε πολλά χρώματα – αυτό το είχε κάνει η Nokia μερικές δεκάδες ώρες πριν – αλλά ο καταπληκτικός, απέριττος “μονοκόμματος” σχεδιασμός τους και τα υλικά κατασκευής που έχει χρησιμοποιήσει. Δεν έχω δει άλλα κινητά με τόσο λιτό, αλλά παράλληλα όμορφο και απέριττο, νεανικό σχεδιασμό, που να εμπνέει εμπιστοσύνη, και παράλληλα υψηλή ποιότητα κατασκευής.

    Η επιτομή της “unibody” σχεδίασης είναι αναμφισβήτητα το 8X, για το οποίο θα διαβάσετε σε άλλο άρθρο (Mini Review) στο Digital Life, αλλά παρόμοια λογική έχει και η αισθητική και σχεδίαση του “μικρού” HTC 8S που παρουσιάζουμε εδώ.

    Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι τα 8X και 8S, είναι δύο από τα ομορφότερα και ποιοτικότερα κινητά τηλέφωνα της αγοράς και αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για πολλά μοντέλα, ακόμα και άλλων εταιρειών όσο αφορά στην σχεδίαση και στην αισθητική. Αν είχαν Android, θα είχαν… ξεπουλήσει, αλλά βασίζουν την λειτουργία τους στο Windows Phone 8, ένα λειτουργικό σύστημα αδιαμφισβήτητης αξίας, που όμως ακόμη δεν χαίρει τις εκτίμησης της πλειονότητας των χρηστών και διάφορους λόγους, που δεν θα εισέλθω στην διαδικασία να αναλύσω σε αυτό το άρθρο.

    Αρκεί, να πιάσετε ένα από αυτά τα κινητά τηλέφωνα στα χέρια σας σε κάποιο κατάστημα πάντως για να αντιληφθείτε πόσο διαφορετικά κατασκευασμένα είναι από τα υπόλοιπα, που αποτελούνται από περισσότερα τμήματα ή έχουν “συρραφές” και γραμμές που “επισημαίνουν” ότι υπάρχουν όρια.  Η HTC με την παρουσίαση των 8X και 8S, απέδειξε ότι δεν υπάρχουν όρια στην φαντασία των σχεδιαστών της. Για να εισέλθουμε ωστόσο στο βασικό θέμα μας, που δεν είναι άλλο από το 8S.

    Πρώτη επαφή

    Με την πρώτη επαφή καταλαβαίνεις μόλις το πιάσεις στα χέρια σου ότι έχεις να κάνεις με ένα ξεχωριστό προϊόν. Αν είσαι οπαδός του Android, μόλις το ενεργοποιήσεις, το πιο πιθανό είναι να ξενερώσεις, αλλά θα παραδεχθείς ότι για το κόστος του, η ποιότητα κατασκευής και το γενικότερο “feeling” της συσκευής βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την κατηγορία. Η οθόνη, κάνει επίσης πολύ καλή εντύπωση στις 4 ίντσες (WVGA Super LCD) υποστηρίζοντας ανάλυση 480 x 800 pixels ενώ το λογότυπο “Beats Audio” στο πίσω μέρος, σε προϊδεάζει, ότι  μόλις του “καρφώσεις” καλά ακουστικά, θα απολαύσεις πραγματικά την μουσική που προτιμάς. Οι διαστάσεις του είναι 120,5 x 63 x 10,28 χιλιοστά και ζυγίζει 113 γραμμάρια.

    Πλάτη για… όσκαρ. Μαύρο μεταλλικό φινίρισμα στο λογότυπο της HTC, πολυκαρβονικό υλικό με αίσθηση “γόμας” στην αφή, και εργονομική σχεδίαση για άψογο “grip”

    Λιτή, σοβαρή σχεδίαση αλλά παράλληλα μοντέρνα. Ένα κινητό που θα κρατήσει στον χρόνο, τουλάχιστον όσο αφορά στην αισθητική

    Είναι και σχετικά λεπτό, με πάχος 10,28 χιλιοστά. Επειδή στις άκρες περιφερειακά είναι λιγότερο παχύ, γενικώς σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με μία λεπτεπίλεπτη κατασκευή.

    Χαρακτηριστικά… εξωτερικά

    Το HTC 8S, ανήκει στην κατηγορία mid-range με το κόστος του να βρίσκεται στα €299. Πρόκειται για ένα κινητό… σχεδόν ευκαιρία, αν σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να κάνει σχεδόν όλα όσα μπορεί ένα κινητό αξίας €399. Ωραία όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά δεν έχει κανένα μειονέκτημα; Έχει, δύο σημαντικά. Αυτά όμως θα τα πούμε σε λίγο.  Ας μιλήσουμε πρώτα για τα χαρακτηριστικά, τουλάχιστον αυτά που… μπορούμε να δούμε αρχικά.

    Η αριστερή πλευρά είναι ελεύθερη από πλήκτρα ή υποδοχές.


    Η δεξιά πλευρά ενσωματώνει πλήκτρο για το κλείστρο της κάμερας, καθώς και πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου

    Στην πάνω όψη εντοπίζουμε το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής καθώς και την υποδοχή για ακουστικά. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η κάμερα για βιντεοκλήσεις λάμπει διά της απουσίας της, και αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα του HTC 8S. Πιθανόν η εταιρεία να ήθελε να μειώσει περαιτέρω το κόστος ή να δικαιολογήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την διαφορά τιμής – και κατηγορίας – από το μεγαλύτερο αδερφάκι του (8X) που είναι περίπου €200.

    Στο κάτω μέρος υπάρχει η υποδοχή microUSB 2.0 για τον συγχρονισμό της συσκευής με τον υπολογιστή (μέσω της εφαρμογής Windows Phone) και την φόρτιση του

    Στην πρόσοψη και στο κάτω μέρος, παρατηρούμε την ύπαρξη τριών πλήκτρων. Αριστερά βρίσκεται το πλήκτρο “back” (με την βοήθεια του οποίου κλείνετε και τις “ανοιχτές” εφαρμογές ή πατώντας το παρατεταμένα μπορείτε να πλοηγηθείτε ανάμεσα στις ενεργές οθόνες), στο κέντρο υπάρχει το πλήκτρο “home” ενώ δεξιά, το πλήκτρο αναζήτησης (γίνεται χρήση της μηχανής Bing).

    Στο πίσω μέρος, παρατηρούμε την ύπαρξη κάμερας με αισθητήρα 5.0 Megapixels (διάφραγμα F/2.8 και φακό 35 χιλ.) με λειτουργία αυτόματης εστίασης που συνοδεύεται από LED flash.

    Hardware

    Η οθόνη έχει διαγώνιο 4 ίντσες και είναι τύπου multi-touch Super LCD με υποστηριζόμενη ανάλυση 480 x 800 pixels (WVGA, 233ppi). Η κινητήριος δύναμη προέρχεται από τον Qualcomm Snapdragon S4 dual-core επεξεργαστή (Adreno 225 γραφικά) με χρονισμό 1GHz, ο οποίος συνοδεύεται από μνήμη 512MB. Ο αποθηκευτικός χώρος περιορίζεται στα 4GB, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα επέκτασης χρησιμοποιώντας την υποδοχή microSD (έως και κατά 32GB). Η οπίσθια κάμερα, έχει αισθητήρα 5.0Megapixels, με αυτόματη εστίαση και διάφραγμα f/2.8 και συνοδεύεται από LED flash. Μπορεί να συλλάβει φωτογραφίες με μέγιστη ανάλυση 2592 x 1944 pixels και video ανάλυσης 720p.

    Βεβαίως ενσωματώνει WiFi (802.11b/g/n), GPS με υποστήριξη A-GPS, κάθε είδους αισθητήρα που μπορείτε να φανταστείτε εκτός από πυξίδα, Bluetooth 3.1, υποσύστημα ήχου με ενσωματωμένη τεχνολογία Beats Audio (μόνο με ακουστικά) και μπαταρία με χωρητικότητα 1700mAh.

    Λογισμικό

    Βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Windows Phone 8, το οποίο παρουσιάζεται σημαντικά βελτιωμένο σε πολλούς τομείς σε σχέση με το Windows Phone 7.5 ή ακόμα και με το 7.8. Υπάρχει μεγάλος βαθμός ενσωμάτωσης social media δικτύων και είναι γενικώς ένα αρκετά χρηστικό λειτουργικό σύστημα, και αρκετά απλό στην χρήση.

    Βεβαίως, υπάρχουν πολλά πράγματα που μου άρεσαν (όπως τα Live Tiles) και άλλα τόσα που δεν μου άρεσαν (ατελείωτο… scrolling), ωστόσο όσο αντικειμενικά και να δω το θέμα, πάντα εισέρχεται και ο υποκειμενικός παράγοντας στην μέση. Για να μην μακρηγορώ, μπορείς να δεις το σχετικό video με το hands-on της συσκευής. Ένα σημείο που πρέπει να σταθώ είναι οι Χάρτες (integrated Nokia Maps), που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε – αφού κατεβάσετε δωρεάν αυτούς που επιθυμείτε – άμεσα και χωρίς περιορισμούς ενώ και οι εφαρμογές της HTC (καιρός, χρηματιστήριο) ήταν καλοδεχούμενες, προσθέτοντας εν’ μέρη και ένα βαθμό παραμετροποίησης. Το Windows Phone Marketplace, έχει χιλιάδες εφαρμογές για να επιλέξετε, ωστόσο δεν φτάνει σε πληρότητα και ποσότητα τα Apple App Store και Google Play.

    Κάμερα

    Από άποψη λογισμικού, ο χρήστης έχει στην διάθεση του τα βασικά εργαλεία για να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα αφού το λογισμικό για την κάμερα στο 8S είναι απλώς επαρκές. Οι φωτογραφίες θα λέγαμε ότι θα ευχαριστήσουν τον μέσο χρήστη, ωστόσο ο απαιτητικός θα διαπιστώσει ότι “χάνουν” σε λεπτομέρεια και ευκρίνεια, με τον θόρυβο να πρωταγωνιστεί σε αρκετές περιπτώσεις ενώ η χρωματική οξύτητα είναι περισσότερο έντονη – τα χρώματα είναι πιο κορεσμένα – από όσο θα έπρεπε. Οι φακοί, πιθανόν μέτριας ποιότητας φαίνεται να παίζουν και τον μεγαλύτερο ρόλο για το ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Ο μέσος χρήστης πάντως, το πιθανότερο είναι να μείνει ικανοποιημένος, με βάση τα χρήματα που θα επενδύσει.

    Δείγμα φωτογραφίας στα 5.0 Megapixels (2592×1944 pixels)

    Δείγμα φωτογραφίας στα 4.0 Megapixels (2592 x 1556 pixels)

    Τα πράγματα είναι ελαφρώς… χειρότερα κατά την σύλληψη video 720p με περίπου 30fps με την χρωματική οξύτητα να παρουσιάζεται μειωμένη, και το αποτέλεσμα, που επίσης κυμαίνεται στον μέσο όρο να δείχνει κάπως πιο φυσικό, αλλά να χάνει σημαντικά σε λεπτομέρεια.

    Το video sample ανάλυσης 720p που “πήραμε” από το HTC 8S για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας

    Επιδόσεις  και εμπειρία χρήσης

    Καταρχήν να αναφέρω, ότι το “κράτημα” του 8S, είναι από τα καλύτερα και πλέον φυσικά στην αγορά. Θα “κλειδώσει” τέλεια στο χέρι σου χωρίς υπερβολές. Με την πλοήγηση στο Internet ή στο λειτουργικό σύστημα δεν θα αντιμετωπίσετε το παραμικρό πρόβλημα όπως και κατά το gaming. Όλα γίνονται στρωτά και χωρίς προβλήματα. Το ίδιο και κατά την αναπαραγωγή video ανάλυσης 720p. Δυστυχώς, η αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p δεν ήταν δυνατή, και αυτό αποτελεί μειονέκτημα αν είσαι από τους τύπους που βαριούνται το… transcoding.

    Η απόδοση του ηχείου είναι ικανοποιητική, και ίσως καλύτερη από αρκετά πιο ακριβά κινητά (αν και δεν συγκρίνεται με εκείνη του ηχείου του 8X), ωστόσο δεν εντυπωσιάζει, ούτε και με την ένταση του. Βεβαίως, αν βάλεις το καρφί στην υποδοχή 3.5mm και είσαι με ακουστικά τότε όλα αλλάζουν και μεταμορφώνεται η εμπειρία χάρη στην τεχνολογία Beats Audio. Η οθόνη, είναι καλή και σχετικά ευκρινής, όμως στο δικό μου δείγμα κινητού, έδειχνε κάπως κιτρινοπράσινη, τουλάχιστον σε σύγκριση με την εξαιρετικής χρωματικής απόδοσης και ευκρίνειας οθόνη του 8X.  Παρόλο που ο λόγος pixel ανά ίντσα δεν σπρώχνει την ανθρώπινη όραση στα όρια της όπως κάνει για παράδειγμα η οθόνη του 8X, η Super LCD πρώτης γενιάς του 8S είναι ευκρινής – κατά γενική ομολογία – και αρκετά φωτεινή, και με πολύ καλό contrast. Aν την φέρεις υπό γωνία, πιθανόν να αρχίσει να πρασινίζει κάπως, και να αντιληφθείς ότι οι γωνίες θέασης δεν είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Στο φως του ήλιου επίσης, δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα. Σε γενικές γραμμές πάντως, αυτά είναι λεπτομέρειες και θα μπορέσετε να ζήσετε μια χαρά με την οθόνη του.

    Benchmarking με το Antutu benchmark και με το… Benchmark (από τα ελάχιστα που βρήκα στο Marketplace)

    Benchmarking με το WP Bench

    Εν’ κατακλείδι

    Πρόκειται από άποψη αισθητικής για ένα ξεχωριστό προϊόν αναμφισβήτητα. Η HTC, τουλάχιστον για εμένα προσωπικά με τα 8X και 8S οδηγεί τις εξελίξεις στον σχεδιασμό προσφέροντας δύο κινητά, που τουλάχιστον από άποψη αισθητικής μπορούν να αντέξουν στον χρόνο. Για το κόστος του – €299 – το κινητό δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου χρήστη. Αν δεν σε ενοχλεί η έλλειψη εμπρόσθιας κάμερας για βιντεοκλήσεις και η αδυναμία αναπαραγωγής video ανάλυσης 1080p, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην το δεις από κοντά σε κάποιο κατάστημα. Βεβαίως, υπάρχουν και τα αποτελέσματα της βασικής κάμερας, που όπως είπαμε κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα σε εντυπωσιάσει η ποιότητα κατασκευής της συσκευής, ο τρόπος που “κάθεται” στο χέρι και το καλό “grip”. Η οθόνη, αν και στην τελική πείθει, θα μπορούσε να είναι ανώτερη σε χρωματική απόδοση και πιθανόν σε ευκρίνεια, με ελάχιστη αύξηση του κόστους. Μην ανησυχείς ότι… “πιξελιάζει” (ειδικά σε video, δεν θα πάρεις… γραμμή το παραμικρό).  Μόνο αν την βάλεις δίπλα σε μία επιπέδου 8Χ θα αντιληφθείς την διαφορά.

    Οπότε που καταλήγουμε; Νομίζω ότι αν μπορείς να συνυπάρξεις με τα Windows Phone 8, θα λατρέψεις το συγκεκριμένο κινητό, το οποίο επίσης δεν κοστίζει πολλά χρήματα για αυτά που προσφέρει. Έχω δοκιμάσει κινητά του ίδιου επιπέδου hardware ή καλύτερου, κορυφαίων επίσης κατασκευαστών, αλλά με Android, και με πολύ χειρότερη ποιότητα κατασκευής, που τα χρεώνουν €100 περισσότερο και ένιωσα… κοροϊδο. To HTC 8S είναι μία καλή πρόταση, που επιπλέον είναι νεανικό και ξεχωρίζει. Μπορεί να υπάρχουν Android κινητά με καλύτερο hardware και καλύτερες επιδόσεις – αν και με υψηλότερο κόστος κατά περίπου €50 έως €100 – αλλά αν σας αρέσουν τα Windows Phone 8, τότε το HTC 8S είναι το πλέον οικονομικό και παράλληλα ελκυστικό smartphone για να εισέλθετε στον κόσμο των Live Tiles.

    Specs: HTC 8S (€299)

    Λειτουργικό Windows Phone 8
    Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon S4 1.0GHz
    Μνήμη 4GB storage, 512MB RAM, microSD
    Οθόνη 4,0″ SuperLCD πολλαπλής αφής, 480×800 pixels
    Κάμερα 5 MPixel (3264 x 2448 pixels, video 720P)
    Συνδεσιμότητα Bluetooth 3.1, Wi-Fi 802.11 b/g, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0,
    Αυτονομία
    Διαστάσεις 120,5 x 63 x 10,28 χιλιοστά
    Βάρος 113 γρ.

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles