21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    HTC 8X Review. Το Windows Phone που θέλεις, δεν θέλεις, θα λατρέψεις!

    Αν και έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό, αφού παρουσιάστηκε η δυνατότητα να δοκιμάσω το 8S, σκέφτηκα ότι θα ήταν ευκαιρία να δοκιμάσω παράλληλα και το κορυφαίο Windows Phone της HTC, 8X. Πράγματι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό smartphone, που ξεχωρίζει, για την ποιότητα κατασκευής, τις δυνατότητες του υλικού, αλλά και λόγω της ξεχωριστής αισθητικής του. Όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου, διαπίστωσα ότι το “grip”, παρά το μέγεθος του είναι ιδιαίτερα ασφαλές, χάρη στο υλικό που έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία σε όλη την κατασκευή του – ένα πολυκαρβονικό υλικό με “βελούδινο” φινίρισμα, που θυμίζει καλής ποιότητας γόμα. Έχω ξαναπιάσει τέτοιο υλικό, λέω από μέσα μου, και πράγματι, οι χειρολαβές από το αυτοκίνητο μου (ένα Golf IV) έχουν παρόμοια – αν και πιο σκληρή και όχι τόσο καλής ποιότητας θαρρώ – επίστρωση! Tο συγκεκριμένο υλικό έχει πολύ ωραία αίσθηση, και είναι αντιολισθητικό, ωστόσο είναι καλό να αποφεύγεται η επαφή με μεταλλικά αντικείμενα με αιχμηρές άκρες (όπως π.χ τα κλειδιά) όπως και η απρόσεχτη επαφή με… δαχτυλίδια, καθώς κρατάτε το κινητό τηλέφωνο, αφού ενδέχεται να γδαρθεί ή ακόμα και να “ξυστεί” εντελώς η “βελούδινη” επίστρωση.

    Όλη η πρόσοψη του 8X, καλύπτεται από Gorilla Glass 2, ενώ η οθόνη του επιδεικνύει εντυπωσιακή ευκρίνεια, χάρη στην υψηλή της ανάλυση 720 x 1280 pixels (720p). Έχω δει όμως οθόνες που δεν ξεχωρίζεις το… pixel. Αυτό που δεν είχα δει, τουλάχιστον σε αυτό τον βαθμό, είναι το “μονοκόκ” σασί, που ουσιαστικά “χωνεύει” την οθόνη.

    Στο εξωτερικό

    Ο σχεδιασμός σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και ποιοτικό κινητό, αφού δεν υπάρχουν κενά να μεσολαβούν ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα που παρατηρούμε να αποτελείται το κέλυφος σε άλλα κινητά ή “συρραφές”. Εμπνέει τρομερή εμπιστοσύνη στο κράτημα, και παρά τις διαστάσεις του (132,35 x 66,2 x 10,12 χιλιοστά) είναι αρκετά ελαφρύ (130 γραμμάρια) και άνετο.

    Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, και δεν οφείλεται μόνο στο χρώμα

    Οθόνη 4,3 ιντσών Super LCD2 ανάλυσης HD και Gorilla Glass 2 για προστασία στην πρόσοψη

    Πλάτη που όμοια της δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο κινητό. Η αίσθηση είναι εξαιρετική, παρόλο που είναι από πλαστικό. Το μεταλλικό λογότυπο της HTC είναι “χωνευτό” και το γενικότερο φινίρισμα, και γύρω από τον φακό της κάμερας, το φινίρισμα στα πλήκτρα ή οι μικροσκοπικές οπές στο ηχείο, αποκαλύπτουν μία προσεγμένη κατασκευή, στην οποία έχει δοθεί προσοχή στην λεπτομέρεια

    Στην δεξιά πλευρά, υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Έχουν εξαιρετικό φινίρισμα, και δεν εξέχουν παρά μία ιδέα. Παραδίπλα βρίσκεται η υποδοχή για την microSIM.

    Πιο κάτω στην κατασκευή, και στην ίδια πλευρά, υπάρχει το πλήκτρο για την κάμερα

    Στο πάνω μέρος στην πρόσοψη υπάρχει μία κάμερα 2,1 Megapixels για βιντεοκλήσεις, που μπορεί να συλλάβει video ανάλυσης 1080p!

    Στο κάτω μέρος στην πρόσοψη, παρατηρούμε την ύπαρξη τριών πλήκτρων. Αριστερά βρίσκεται το πλήκτρο “back” (με την βοήθεια του οποίου κλείνετε τις “ανοιχτές” εφαρμογές ή πατώντας το παρατεταμένα μπορείτε να πλοηγηθείτε ανάμεσα στις ενεργές εφαρμογές), στο κέντρο υπάρχει το πλήκτρο “home” ενώ δεξιά, το πλήκτρο αναζήτησης (γίνεται χρήση της μηχανής Bing).

    Στην πάνω όψη εντοπίζουμε το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής καθώς και την υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.

    Στο κάτω μέρος υπάρχει η υποδοχή microUSB 2.0 για τον συγχρονισμό της συσκευής με τον υπολογιστή (μέσω της εφαρμογής Windows Phone) και την φόρτιση του

    Στο πίσω μέρος είναι εφοδιασμένο με κάμερα με αισθητήρα BSI ανάλυσης 8.0 Megapixels που συνοδεύεται από LED flash (με διάφραγμα F/2.0 και φακό 28 χιλιοστών). Υποστηρίζει εγγραφή βίντεο 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο ενώ το κινητό είναι εφοδιασμένο με ξεχωριστό HTC ImageChip

    Εσωτερικά

    Κάτω από το “καπό” από πολυκαρβονικό υλικό, στεγάζεται ένας Qualcomm Snapdragon S4 dual-core επεξεργαστής με συχνότητα λειτουργίας 1.5GHz (Adreno 225 γραφικά) που συνοδεύεται από μνήμη 1GB. Ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 16GB χωρίς δυστυχώς δυνατότητα επέκτασης. Κατά τα άλλα ενσωματώνει WiFi (802.11b/g/n), GPS, NFC, Bluetooth 3.1 και κάθε λογής αισθητήρα (αισθητήρας επιτάχυνσης, πυξίδας, εγγύτητας, φωτός). Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 1800mAh. Να θυμίσω, ότι η οθόνη είναι τεχνολογίας Super LCD2, με ανάλυση 720 x 1280 pixels και διαγώνιο 4,3 ιντσών με εξαιρετική πυκνότητα pixel στα 342ppi, κάτι που βεβαίως αποδεικνύεται στην πράξη, προσφέροντας εξαιρετική ευκρίνεια και λεπτομέρεια.

    Λογισμικό

    Το HTC 8X βασίζεται στο λειτουργικό Windows Phone 8 αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του στον μέγιστο βαθμό. Σε αντίθεση με τα Windows Phone 7.5/ 7.8, οι δυνατότητες παραμετροποίησης αν και λίγες είναι μεγαλύτερες (μπορείτε να αλλάζετε το μέγεθος των Live Tiles, έχετε περισσότερες χρωματικές επιλογές κ.α).

    Πολλές εφαρμογές είναι προεγκατεστημένες, ανάμεσα στις οποίες το Microsoft Office (word, excel κ.α), το One Note, οι χάρτες Nokia Maps, αλλά και το “HTC hub” με εφαρμογές για τον καιρό, το χρηματιστήριο κ.α.

    Η εφαρμογή για τον καιρό από το “HTC Hub” είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή ενώ άριστο είναι και το ημερολόγιο

    Επιδόσεις

    Οι επιδόσεις του σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικές, παρόλο που το chip που ενσωματώνει, όπως ανέφερα είναι διπύρηνο. Δεν διαπιστώθηκε το παραμικρό σημάδι κόπωσης,  είτε κατά την πλοήγηση στο λειτουργικό, είτε κατά το gaming, είτε κατά την αναπαραγωγή video 1080p. Τα πάντα γίνονται στρωτά και χωρίς υστέρηση. H πλοήγηση επίσης στο Internet είναι εξαιρετική.

    Οι επιδόσεις με το Antutu benchmark και το… Benchmark

    Οι επιδόσεις με το WP Bench

    Κάμερες

    Η απόδοση της οπίσθιας κάμερας – όχι ότι της μπροστινής με βάση τα… κυβικά της είναι κακή – είναι θα έλεγα σε πολύ καλό επίπεδο. Μπορείτε να συλλάβετε ωραίες, με πιστά χρώματα – αν και τα χρώματα παρουσιάζονται ελαφρώς πιο κορεσμένα, κάτι που σε άλλους θα αρέσει- και χωρίς έντονο θόρυβο – εφόσον ο φωτισμός είναι επαρκής – φωτογραφίες σε ανάλυση 3264×2448 pixels αλλά και video σε ανάλυση 1080p με 30fps.

    Η σύλληψη video είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική ακόμα και αν είσαι απαιτητικός χρήστης. Υπάρχουν κινητά στο ίδιο επίπεδο τιμής ή και λίγο υψηλότερο, που προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη απόδοση – με άλλο λειτουργικό όμως – αλλά προσωπικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση της κάμερας, τόσο στον τομέα της φωτογραφίας όσο και στον τομέα video. Πιθανόν το HTC 8X να “πιάνει” κορυφή στα Windows Phone 8 κινητά όσο αφορά στην απόδοση της κάμερας, και στον τομέα της φωτογραφίας και στον τομέα της απόδοσης video, ωστόσο δεν μπορώ ακόμη να ισχυριστώ το παραμικρό, από την στιγμή που δεν έχω δοκιμάσει τα Ativ S και Lumia 920.

    Δείγματα φωτογραφίας στην μέγιστη ανάλυση των 8.0 Megapixels (3264 x 1886 pixels)

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video που τραβήξαμε στην μέγιστη ανάλυση (1080p) για να βγάλετε και μόνοι σας τα συμπεράσματα σας

    Εμπειρία χρήσης

    Σχεδόν αψεγάδιαστη είναι η εμπειρία χρήσης, και αυτό γιατί όσα παράπονα έχω, δεν οφείλονται στην κατασκευή της HTC αλλά σε μειονεκτήματα ή… παραξενιές του λειτουργικού συστήματος Windows Phone 8 της Microsoft. Αν βάλεις ένα Windows Phone 8 smartphone, δίπλα σε ένα με Android ή δίπλα σε ένα iPhone, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις είναι ότι είναι… ζωντανό, ότι κινείται, ότι δεν μένει στατικό και στάσιμο! Τα Live Tiles, το ζωντανεύουν, ενώ επιπλέον δεν είναι κάθε φορά… το ίδιο, αφού αλλάζουν οι φωτογραφίες των επαφών σου, οι φωτογραφίες που έχεις αποθηκευμένες κ.α. Το iOS και Android, μένουν “στατικά” σαν… απολιθώματα, μπροστά στο Windows Phone 8. Από εκεί και πέρα, το λειτουργικό θέλει καιρό ωσότου να ωριμάσει και να αποκτήσει την πληρότητα, την δυναμική και βεβαίως τις δυνατότητες των αντίπαλων λειτουργικών. Θέλει δουλειά ακόμη από την μαμά εταιρεία, ωστόσο έχω την εντύπωση ότι η Microsoft, δεν θα αργήσει να “πιάσει” τις άλλες δύο.  Το scrolling, αν έχεις κατεβάσει πολλές εφαρμογές είναι… κουραστικό, μονότονο, λόγω της αδυναμίας δημιουργίας φακέλων ή τουλάχιστον κάποιας, έστω και υποτυπώδης, ομαδοποίησης για να σε βοηθάει. Bεβαίως υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης (search) στον κατάλογο των εφαρμογών σου, αλλά είμαστε τώρα για να πληκτρολογούμε; Eπιπλέον, αν και πολλά Live Tiles, αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο, μπορώ να πω ότι μου έλειψαν τα widgets του Android ή η μπάρα ειδοποιήσεων, τόσο στο Android όσο και στο iOS.

    Η οθόνη του 8X είναι χάρμα οφθαλμών, με πολύ σωστά χρώματα και ιδιαίτερα ευκρινής (342ppi είπαμε). Το μαύρο και το λευκό είναι αξιόλογα και η πλοήγηση στο Internet άψογη, με τις γραμματοσειρές να είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτες και καθαρές. Η απεικόνιση video επίσης, είναι εξαιρετική, και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά γεμάτο ήχο από το ηχείο, θα έλεγα ότι πλησιάζει στο να χαρακτηρίσω την φάση… εμπειρία.

    Εν’ κατακλείδι

    Αν και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δομημένα Windows Phone 8 smartphones, έχει ψεγάδια – που συναντάμε και σε άλλα κινητά του είδους. Καταρχήν δεν διαθέτει υποδοχή microSD για την επέκταση της χωρητικότητας και δεν μπορείς να αντικαταστήσεις την μπαταρία. Επίσης δεν διαθέτει FM radio, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς χρήστες, ειδικά στην χώρα μας. Επιπλέον, παρόλο που διαθέτει αρκετή επιφάνεια για να χωρέσει μεγαλύτερη οθόνη, σαν αυτές που “φοράει” ο άμεσος ανταγωνισμός από τις Nokia και Samsung, περιορίζεται στις 4,3 ίντσες.  Θα μπορούσε η HTC είτε να του “φορέσει” μεγαλύτερη οθόνη, είτε να μαζέψει τις διαστάσεις του λίγο, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το κινητό θα έχανε σε… μεγαλοπρέπεια. Η οθόνη είναι εξαιρετική, και για να εντοπίσεις ευκρινέστερη, θα πρέπει να βάλεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αλλά αυτό δεν αλλάζει το μέγεθος της και την θέλαμε μεγαλύτερης διαγωνίου.

    Παρότι πάντως είναι ένα διπύρηνο κινητό, σε συνδυασμό με τα Windows Phone 8, όπως συμβαίνει και με τις δύο πιο σύγχρονες εκδόσεις του iPhone, δεν νιώθεις ότι υστερεί σε επεξεργαστική ισχύ. Το αντίθετο, νιώθεις ότι υπάρχει περιθώριο, αν και βεβαίως θα προτιμούσαμε ένα quad-core επεξεργαστή, ώστε το κινητό να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι, πως να το πω, περισσότερο “future-proof”.

    Και οι δύο κάμερες, κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους, με την οπίσθια μάλιστα να αποδίδει καλύτερα από όσο περίμενα, τόσο στην περίπτωση της σύλληψης φωτογραφιών, όσο και στην περίπτωση σύλληψης video 1080p, ωστόσο υπάρχουν κινητά με Windows Phone 8 που τα καταφέρνουν καλύτερα στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν έχω παράπονο πάντως.  Το ηχείο επίσης, μπορεί να μην επιδείκνυε υψηλή ένταση, ήταν όμως εξαιρετικό σε απόδοση, πειστικό, με ισορροπημένο, γεμάτο ήχο που αποδίδει το ίδιο εξαιρετικά όταν ακούς μουσική και όταν παρακολουθείς video. Ίσως και να είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει σε συσκευή του είδους, όσο αφορά στην ποιότητα, και υπάρχουν ακριβότερα κινητά με πολύ χειρότερη ποιότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

    Από άποψη σχεδιασμού και αισθητικής, το HTC 8X, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα, είναι κορυφή. Θα εθιστείς να το… μοστράρεις. Δεν έχει ίχνος μετάλλου πάνω του, πόσο να έχει χαραχτεί και από… διαμάντι, και όμως, η αίσθηση ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν, είναι διάχυτη. Καλή απόδοση σε όλους τους τομείς, αρκετά καλή οθόνη – να ήταν και μεγαλύτερη – και καλή κάμερα και ένα λειτουργικό που αν το ψάξεις, θα διαπιστώσεις, ότι μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις καλά την δουλειά σου, συνθέτουν ένα αξιόλογο σύνολο, που όμως έχει να αντιμετωπίσει πολύ δυνατό ανταγωνισμό, τόσο από άλλα Windows Phones, όσο και από το στρατόπεδο Android. Πολλοί θα το αγνοήσουν, εξαιτίας του λειτουργικού συστήματος, αλλά λίγοι είναι και οι… λύκοι ανάμεσα μας που τολμούν. Αν κόστιζε μερικά χρήματα λιγότερα, θα μιλούσαμε για μία εξαιρετική περίπτωση. Αν δεν μειωθεί λίγο ακόμη το κόστος, ο ανταγωνισμός, τόσο από άλλα Windows Phone 8 κινητά, όσο και από Android, δεν θα του επιτρέψει να έχει την εμπορική επιτυχία, που πιστεύω ότι του αξίζει.

    Specs: HTC 8X (€599)

    Λειτουργικό Windows Phone 8
    Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon S4 1.5GHz
    Μνήμη 16GB storage, 1GB RAM
    Οθόνη 4,3″ SuperLCD2 πολλαπλής αφής, 720×1280 pixels
    Κάμερα 8 MPixel (3264 x 2448 pixels, video 1080P), 2.1Mpixel εμπρόσθια (video 1080p)
    Συνδεσιμότητα Bluetooth 3.1, Wi-Fi 802.11 b/g, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0,
    Αυτονομία
    Διαστάσεις 132,35 x 66,2 x 10,12 χιλιοστά
    Βάρος 130 γρ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles