18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Huawei Ascend P6 Review: Η δύναμη της κομψότητας

    Στο φετινό Mobile World Congress όταν και έπιασα στα χέρια μου τα Ascend P2 και Ascend D2, αντιλήφθηκα ότι οι Κινέζοι της Huawei έχουν μεγάλα σχέδια για την εταιρεία τους στην συγκεκριμένη αγορά, και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι έχουν βάλει στόχο να κατακτήσουν την Ευρώπη (τα γνωστά προβλήματα στις ΗΠΑ μάλλον θα τους εμποδίσουν να κάνουν κάτι παρόμοιο στην αμερικάνικη αγορά, τουλάχιστον μέσα στα επόμενα χρόνια).

    Θυμάμαι, ότι σχεδόν κάθε λεπτομέρεια από την μεγαλοπρεπή παρουσίαση του Ascend P2 έδειχνε αυτό το πράγμα.

    Ascend_P6_5

    Με την παρουσίαση του Ascend P6, κατά την άποψη μου, θα καταφέρουν να αποσπάσουν ένα σεβαστό κομμάτι της πίτας στην μεσαία κατηγορία, επειδή πολύ απλά το συγκεκριμένο κινητό είναι ότι πιο “premium” προσφέρεται από άποψη αισθητικής ή ποιότητας υλικών σε αυτό το εύρος τιμής. Αυτή την εντύπωση έχω. Καταρχήν είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο (φινίρισμα βουρτσισμένου αλουμίνιου), και αυτό είναι εξαιρετικό, αφού από την πρώτη επαφή μαζί του σχηματίζεις θετική εικόνα.

    Ascend_P6_3

    Από κατασκευαστική άποψη, με την πρώτη επαφή δεν θα έλεγα ότι σου… γεμίζει αμέσως το μάτι, επειδή το βάρος του στα 120 γραμμάρια το καθιστά… πούπουλο. Από την άλλη, όταν το κοιτάξεις πιο προσεκτικά, αντιλαμβάνεσαι ότι η Huawei έχει κάνει καλή δουλειά στην συναρμολόγηση, ενώ τα υλικά κατασκευής είναι σχεδόν άριστα. Από άποψη ποιότητας κατασκευής έχω πάντως κάποιες ενστάσεις (άλλο ποιότητα κατασκευής, και άλλο τα… υλικά κατασκευής, μην τα συγχέουμε).

    Ascend_P6_6

    Από σχεδιαστικής άποψης, δεν περίμενα από την εταιρεία να κάνει το… μεγάλο βήμα, αλλά το έκανε με “οδηγό” ένα πανάλαφρο μεταλλικό σασί από αλουμίνιο. Παρατηρώ κάποιες ομοιότητες – π.χ το στρογγυλοποιημένο “stripe” συγγενεύει με αυτά των Ascend P1 και P2 – με άλλα μοντέλα της σειράς “Ascend P”, και αυτό είναι καλό, γιατί η εταιρεία προσπαθεί να “χτίσει” χαρακτήρα, με ένα δικός της σχεδιαστικό μοτίβο, που διατηρεί κοινά σημεία επαφής με το παρελθόν. Είναι μία έξυπνη τακτική για να προοδεύεις, χωρίς να καταφεύγεις σε ακρότητες που “μπερδεύουν” τον κόσμο.

    Ascend_P6_2

    Το Ascend P6 δεν διακρίνεται για την ισχύ του hardware και τις επιδόσεις του. Αυτό που επιδεικνύει είναι ένας “elegant“, σχεδόν “business” χαρακτήρας, που πρώτα πηγάζει από την λεπτεπίλεπτη κατασκευή του. Το πάχος του είναι μόλις 6,18 χιλιοστά! Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι τόσο λεπτό, έχοντας ως βάση το… αποτύπωμα της οθόνης. Θέλω να πω, ότι το να δημιουργήσεις μία λεπτή συσκευή είναι ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα όταν έχεις την οθόνη – ένα τμήμα του κινητού που καταναλώνει πολύ ενέργεια και επιπλέον θερμαίνεται – να σε περιορίζει. Πρέπει σε αυτές τις μικρές διαστάσεις, να φροντίσεις να “χωρέσεις” ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή (για να μην… υπολείπεσαι από τον ανταγωνισμό), μία αρκετά μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία ώστε να μην… ξοδεύεται σε λίγες ώρες και βεβαίως μία ικανή κάμερα (που απαιτεί τον χώρο της) και όλα τα παραπάνω να φροντίσεις να λειτουργούν αψεγάδιαστα. Το πρόβλημα της οθόνης η εταιρεία το έλυσε χρησιμοποιώντας την “in-cell” τεχνική.

    Ascend_P6_7

    Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να ελαχιστοποιήσει το κενό ανάμεσα στην οθόνη, στο digitizer και στο Gorilla Glass II που την προστατεύει. Η μπαταρία είναι πρωτοποριακή, και ιδιαίτερα λεπτή. Ακριβώς για αυτό τον λόγο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κινητού στο πίσω μέρος. Όσο αφορά στον φακό και στον αισθητήρα τα πράγματα φαίνεται πως ήταν οριακά. Όπως είπαμε, η κάμερα απαιτεί τον χώρο της.

    Ascend_P6_9

    Όσο αφορά στον επεξεργαστή, αν και υπάρχει πιθανότητα η εταιρεία να έχει χρησιμοποιήσει τον παλαιότερο K3V2 για λόγους που έχουν να κάνουν με την μεγιστοποίηση του κέρδους – την ώρα που προσφέρει το κινητό σε ούτως ή άλλως ελκυστική τιμή – το πιθανότερο είναι ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος K3V3 να μην ήταν ιδανικός, τόσο για λόγους που αφορούν στην έκλυση της θερμότητας όσο και για λόγους που αφορούν στην κατανάλωση.

    Το κινητό θερμαίνεται αρκετά – και εδώ εισέρχεται η έννοια της ποιότητας κατασκευής και των συμβιβασμών – ακόμα και όταν απλώς περιηγείσαι στις οθόνες του λειτουργικού συστήματος ή σερφάροντας στο Internet. Με λίγα λόγια, δεν είναι ιδανικά τα πράγματα. Δεν χρειάζεται παρά να περάσει λίγη ώρα, για να αρχίσεις να νιώθεις την θερμοκρασία και τα χέρια σου να ιδρώνουν. Δεν είναι και ιδιαίτερα βολικό κάτι τέτοιο. Φανταστείτε λοιπόν, πως θα ήταν τα πράγματα με ένα πιο ισχυρό και ενεργοβόρο επεξεργαστή… Με κάποιο άλλο, πιο γρήγορο μοντέλο, ίσως θυσιαζόταν μέρος επίσης από το πάχος του κινητού, κάτι που προφανώς δεν ήθελε η Huawei – στο μέλλον, σε μικρότερη κατασκευαστική κλίμακα και με διάφορες βελτιώσεις στην διαχείριση της ενέργειας, θα είναι εφικτό να εγκατασταθούν ισχυρότεροι επεξεργαστές σε κατασκευές το ίδιο λεπτές ή λεπτότερες. Δεν ξέρω, αν κάτι τέτοιο μπορούσε να είναι εφικτό σήμερα, με κάποιον τετραπύρηνο επεξεργαστή άλλης εταιρείας, αλλά με αυτούς που κατασκευάζει η Huawei, ίσως κάτι τέτοιο να μην ήταν εφικτό.

    Ascend_P6_4

    Η οθόνη, έχει διαγώνιο 4,7 ίντσες και υποστηρίζει ανάλυση 720×1280 pixels (312ppi). Είναι αρκετά καλή σε απόδοση, και φωτεινή αλλά σε συνθήκες με έντονο ηλιακό φως είναι πολύ δύσκολο να χειριστείς το κινητό και δεν σε βοηθάει. Όσο αφορά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, βασίζεται στο γνωστό τετραπύρηνο SoC της HiSilicon, της θυγατρικής της Huawei, K3V2, με συχνότητα λειτουργίας 1,5GHz, που συνοδεύεται από 2GB RAM. Ο χώρος αποθήκευσης είναι 8GB αλλά είναι κάπως απογοητευτικό που περισσεύουν μόλις 4,35GB για εφαρμογές, έγγραφα, φωτογραφίες ή video. Βεβαίως, η εταιρεία δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει δυνατότητα επέκτασης. Έτσι, δίπλα από την υποδοχή για την microSIM υπάρχει μία υποδοχή για microSD κάρτα μνήμης χωρητικότητας έως και 32GB.

    Δίπλα από τις δύο αυτές υποδοχές, που για να τις ανοίξετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ειδική “καρφίτσα” από ένα ειδικό, μεταλλικό “καπάκι”, το οποίο θα βρείτε προσαρμοσμένο – τουλάχιστον κατά το πρώτο άνοιγμα της συσκευασίας – στην υποδοχή για τα ακουστικά, χαμηλά κάτω στην αριστερή πλευρά της συσκευής, υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου και παραπάνω το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της συσκευής. Δεν θα έλεγα ότι βρίσκονται στο ιδανικό ύψος, για τα δικά μου χέρια, αφού έπρεπε να βρίσκονται ψηλότερα στην κατασκευή ενώ το ίδιο μπορώ να πω και για τα γυναικεία χέρια. Δοκίμασαν το κινητό τρεις γυναίκες, και καμία δεν βρήκε την θέση των πλήκτρων ιδανική. Στο πάνω μέρος της συσκευής, όπως συμβαίνει και με τα άλλα δύο κινητά της Ascend P οικογένειας, βρίσκεται η υποδοχή microUSB 2.0.

    Screenshot_2013-06-22-18-26-40 Screenshot_2013-06-22-18-26-48 Screenshot_2013-06-22-18-27-09

    Screenshot_2013-06-22-18-27-22 Screenshot_2013-06-22-18-27-29 Screenshot_2013-06-22-18-27-55

    Screenshot_2013-06-22-18-29-08 Screenshot_2013-06-22-18-29-01 Screenshot_2013-06-22-18-28-46

    Η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος, διαθέτει αισθητήρα 8.0 Megapixels και προσφέρει δυνατότητα σύλληψης video ανάλυσης 1080p με 30 καρέ το δευτερόλεπτο υποστηρίζοντας HDR (και κατά την σύλληψη φωτογραφιών, και κατά την σύλληψη video) ενώ συνοδεύεται από LED flash.

    Πρόκειται για μία κάμερα με BSI αισθητήρα, και φακό με άνοιγμα f/2.0, και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τραβάτε καλές φωτογραφίες ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, υποστηρίζεται 4cm macro mode, και αυτό θα σας επιτρέψει να τραβήξετε υπέροχα κοντινά πλάνα. Η απόδοση της κάμερας είναι καλή και θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των χρηστών. Αν και υπάρχει ρύθμιση ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο εντυπωσιακό (Ωραιοποίηση), κατά την άποψη μου, τα χρώματα ήταν λιγότερο κορεσμένα από όσο θα ήθελα ενώ παρατήρησα και μικροπροβλήματα με την ισορροπία λευκού. Η απόδοση της κάμερας κατά την σύλληψη video δεν είναι τόσο καλή όσο κατά την λήψη φωτογραφιών και το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί για video ανάλυσης 1080p με 30fps. Οι περισσότεροι πάντως από εσάς, δεν θα έχετε πρόβλημα. Υπάρχει η δυνατότητα σύλληψης φωτογραφιών και video χρησιμοποιώντας HDR ενώ στην διάθεση του χρήστη βρίσκεται και ψηφιακός σταθεροποιητής εικόνας, ο οποίος όμως δεν κάνει και πολύ καλά την δουλειά του. Ίσως με κάποια αναβάθμιση στο λογισμικό, να βελτιωθεί η απόδοση του.

    Μερικά δείγματα φωτογραφιών στην μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση χρησιμοποιώντας την κύρια κάμερα του Ascend P6 (8MPixel)

    IMG_20130624_125656

    IMG_20130624_130303 IMG_20130624_153234

    IMG_20130624_153613 IMG_20130624_125726

     Πιο κάτω είναι ένα δείγμα από την μπροστινή κάμερα των 5MPixel

    IMG_20130624_153739

    Το ηχείο στο πίσω μέρος, επιδεικνύει καλή απόδοση, ωστόσο δεν είχα και ιδιαίτερες απαιτήσεις εξαιτίας του πολύ λεπτού προφίλ. Η υποδοχή για τα ακουστικά/ hands-free βρίσκεται χαμηλά, στην αριστερή πλευρά του κινητού. Το υποσύστημα ήχου, υποστηρίζει Dolby Digital Plus. Κατά τα άλλα προσφέρει GPS με υποστήριξη A-GPS και Glonass, FM radio, WiFi 802.11b/g/n, WiFi direct, WiFi hotspot, DLNA, NFC, Bluetooth 3.0 με A2DP, microUSB2.0 και USB on-the-go.

    Δείτε ένα video 1080p που τραβήξαμε με την κύρια κάμερα των 8MPixel

    Όσο αφορά στο λογισμικό, έχουμε να κάνουμε με το Android v4.2.2, το οποίο η εταιρεία έχει εξοπλίσει με το Emotion UI στην έκδοση 1.6. Στην διάθεση σας έχετε αρκετά θέματα και αρκετά widgets για να παραμετροποιήσετε το κινητό και να το φέρετε στα γούστα σας. Από άποψη εμφάνισης, το UI ταιριάζει με την εξωτερική εμφάνιση του κινητού, που δίνει αυτή την αίσθηση “elegance”.

    Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις για να φέρετε το κινητό στα μέτρα σας (έως και θερμοκρασία λευκού) οπότε νομίζω, ότι κατά μεγάλο μέρος θα μείνετε ικανοποιημένοι από τις επιλογές παραμετροποίησης.

    Ascend_P6_1

    Συμπερασματικά, το Huawei Ascend P6, και λόγω της εξαιρετικής τιμής του, έχω την εντύπωση ότι θα φέρει τα… πάνω, κάτω στην αγορά. Πρόκειται για ένα μεσαίου κόστους smartphone, που ξεχωρίζει για την λεπτεπίλεπτη γραμμή του, την υπέροχη αισθητική και τα καλά υλικά κατασκευής του. Σε αυτή την κατηγορία τιμής (όταν κυκλοφορήσει, το κόστος του μάλλον θα είναι χαμηλότερο από αυτό που αναφέρουμε, δηλαδή από τα €449), είναι ότι πιο “premium” σε αίσθηση κυκλοφορεί οπότε αν θες να ξεχωρίζεις, χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη σου, το Ascend P6 αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

    Specs: Huawei Ascend P6 (€449)

    Λειτουργικό Android v.4.2.2, Emotion UI v1.6
    Επεξεργαστής Quad-Core HiSilicon K3V2 1,5GHz
    Μνήμη 8GB storage, 2GB RAM, microSD
    Οθόνη 4,7″ (720×1280 pixels, 312ppi)
    Κάμερα 8MPixel (1080p HDR video), 5 MPixel front-camera
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0, FM radio, microSD slot

    Related Articles

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles